Dramatiska historien bakom smyckena i Antikrundan: ”Mormor smugglade ut dem”
– Min mycket hederliga mormor smugglade ut dem på klassiskt manér i kjolsfållen, säger ägarinnan.
I veckans avsnitt av Antikrundan är det återigen Borgvik i värmländska Grums som står värd, för andra gången den här säsongen. Och som vanligt är det en mängd spännande föremål som besökarna har tagit med sig. Bland ljusstakar, gamla medicinböcker, en leksaksbuss och en stor golvurna är det ett par smycken som sticker ut lite extra.
Det är en kvinna som har tagit med sig ett vackert halsband ett matchande armband med pärlor och diamanter för en värdering. Och när hon börjar berätta om de gamla smyckena visar det sig att de bär på en dramatisk historia.
– Min mormor kom från Tyskland och gifte sig med min morfar, som hette Moses Pergament och var en ganska känd tonsättare. Och det var inte så lätt i början av seklet och kriget att få ut smyckena från Tyskland, så min mycket hederliga mormor smugglade ut dem på klassiskt manér i kjolsfållen. Och de här är en del av dem.
Smyckena går i arv från mor till dotter
Moses Pergament var en finlandssvensk tonsättare som bosatte sig i Sverige år 1915. Enligt Riksarkivets hemsida gifte han sig 1923 med Ilse Kutzleb, som föddes 1905 i Berlin. Parets barnbarn berättar i Antikrundan att smyckena hon nu har med sig har gått i arv från mor till dotter och att det är därför hon har dem i sin ägo.
Antikrundans smyckesexpert Carolina Jüür tar upp halsbandet och visar att det förmodligen är konstruerat så att det också ska gå att använda som ett diadem. Hon bedömer att både det och armbandet är tillverkade i slutet av 1800-talet.
– Jag har inte hittat några stämplar egentligen, men jag är ganska säker på att det är guld, 18 karat, och silver. Jag skulle tro att den här är gjord någonstans runt 1880 eller 1890, när man fortfarande hade silver som vit metall, säger hon i programmet.
Orientaliska pärlor och rosenslipade diamanter
Diamanterna som sitter runt om halsbandet har två olika slipningar.
– Det är både gammalslipade och rosenslipade diamanter. Och det är inte heller vilka pärlor som helst, det är vad vi brukar kalla för orientaliska pärlor, säger Carolina Jüür.
Det visar sig att ägarinnan har med sig ett gammalt värderingsbevis som utfärdades på 1960-talet till programmet. Enligt det skulle halsbandet då vara värt 15 000 kronor och armbandet 6 000 kronor. Men i dag har värdet gått upp – rejält.
– I dag tror jag på ungefär 120 000 kronor, säger Carolina Jüür.
Det är en glad överraskning för smyckenas ägarinna.
– Vad spännande. Det var över förväntan!
Antikrundan sänds på torsdagar klockan 20.00 i SVT1 och på SVT Play.