Den gröne slaktaren med Anne Lundberg och Paul Svensson
Anne Lundberg, du och Paul Svensson har ett nytt matprogram ihop?
– Ja, den 1 oktober blir det premiär för Den gröne slaktaren i SVT. Paul var med i sista Landgång och för två år sedan gjorde vi Maträddarna. Vi trivs och funkar jättebra ihop. Men det är Paul som har kunskaperna och jag som är hans assistent, säger Anne.
Se också: 4 matlagningsmissar som gör grönsaker mindre nyttiga
Maträddarna fick oss att ta tillvara varor vi skulle slänga. Vad lär gröne slaktaren oss?
– Att börja använda grödor eller delar av växter som man inte ens tänker på är ätliga – och som dessutom är väldigt goda!
– 90 procent av all växtlighet på vår jord är oupptäckt som föda. Mycket av det är näringsrikt och gott om man tillagar det rätt, det är detta som Paul kommer att botanisera i, berättar Anne.
Kan du ge något exempel?
– Många blommor är ätliga, men inte bara själva blombladen utan kanske även knoppar, blad, stjälkar, rötter. Som maskrosen, till exempel.
– Zucchini/squash är ett annat bra exempel där Paul friterar de stora oranga blommorna och snedskär de kraftigare, ihåliga stammarna och tillagar som penne. Ett tredje exempel är fina rapsskotten som smakar som spädaste sparris!
Hur är programmen upplagda?
– Vi raggar råvaror i skog, mark och i hav och tar lärdom av kunniga bönder och odlare. I varje program utmanas Paul av kända kockar att laga gröna varianter av några av våra favoriträtter, som smörgåstårta, burgare, pizza och sushi. Kravet är att ingredienserna ska vara svenska och från växtriket. Inget durumvetemjöl från Italien till pastan, alltså!– Den gröne slaktaren ska, precis som Maträddarna, vara ett roligt och underhållande matprogram utan pekpinnar som vi hoppas ska ge tittarna ny inspiration.
Vad lärde du dig själv under inspelningarna?
– Jag äter kött då och då, men de senaste åren har det blivit allt mer vegetariskt. Jag bor ju på landet och odlar en hel del själv som jag tar tillvara. Jag har också blivit modigare och mer experimentell i köket och jag försöker se hela växten.
– Jag fick också kunskaper om så mycket ätbart och nyttigt som växer under havsytan. Det finns mängder av oliks sorter alger med olika textur och smak och man behöver inte vara tveksam, det finns ingen giftig tång i våra svenska hav. Vi lärde oss så mycket när vi besökte Simrishamn då Paul skulle finna nya råvaror till sushi!
De sex avsnitten är inspelade i Skåne.
– Ja, vi hade egentligen ett annat upplägg. Det finns så många människor med stora kunskaper om hur man tog tillvara växter och mat förr i tiden, kunskaper som håller på att försvinna. Vi hade planerat att göra en resa i Carl von Linnés fotspår genom Sverige och få hjälp, råd och berättelser av kunniga personer.
– Men Corona kom emellan. Vi fick inte resa mer än två timmar bort, och att träffa människor var uteslutet. Kanske kan den idén bli ett framtida projekt, hoppas Anne.
Detta är Anne Lundberg
Ålder: 54 år.
Bor: I en gammal skola på landet utanför Ystad. Odlar grönsaker i trädgården och tar vara på frukt och bär.
Familj: Make och sönerna Jack och Oscar.
Aktuell: Den gröne slaktaren med Paul Svensson, start SVT1 1 oktober kl 21.00