Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Därför får filmstjärnorna en guldbagge – berättelsen om "världens fulaste filmpris"

24 jan, 2022
author Lukas Ernryd
Lukas Ernryd
Till vänster, formgivaren Karl Axel Pehrson, till höger en guldbagge.
Sedan 1964 har svenska filmstjärnor belönats med guldbaggar. Men varför blev priset just en guldbagge och vem ligger bakom konstverket? Här får du svaret.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Guldbaggen, som varje år delas ut på Guldbaggegalan, är den mest kända symbolen för svensk film. Den som får priset har gjort en särskild insats framför eller bakom kameran det gångna året.

Förmodligen är namnet bakom själva priset inte lika känt. Inte heller varför det blev just en guldbagge.

Se också: Största snackisarna från Guldbaggegalan genom tiderna

Största snackisarna från Guldbaggegalan - genom tidernaBrand logo
Största snackisarna från Guldbaggegalan - genom tiderna

Därför delas det ut en guldbagge

Det är Svenska Filminstitutet som ligger bakom priset. Redan i starten utlystes en tävling som skulle avgöra vad som, enligt målsättningen, skulle bli ett av Europas mest prestigefyllda filmpris.

Vinnare blev formgivaren Karl Axel Pehrson (1921-2005) och det är hans skapelse – Guldbaggen – som delats ut varje år sedan 1964.

Varför valde Karl Axel Pehrson en skalbagge som symbol för en bragd inom film? Vi ställde frågan till Svenska Filminstitutet.

– Han var mycket förtjust i insekter, vilket syns i hans konstverk, både i måleriet och i skulpturer, svarar Jan Göransson, presschef för Svenska Filminstitutet.

Så här har Karl Axel Pehrson en gång beskrivit varför det blev en guldbagge som filmpris:

”Guldbaggen brukar flyga i solskenet på sommaren. Den skimrar nästan som en filmremsa då den flyger förbi. Något av dess sätt att uppträda och leva kan väl vara gemensamt för filmens.”

Konstnären Karl Axel Pehrson är formgivaren bakom Guldbaggen.

Samlade på skalbaggar

Hösten 2002 gjorde Jan Göransson en filmad intervju med Karl Axel Pehrson. Då berättar konstnären om sitt enorma intresse för just skalbaggar.

Annons

– Jag har samlat skalbaggar i en oerhört stor grad. Haft en samling på 35000 skalbaggar. Den gav jag till Naturhistoriska riksmuseet.

Första beställningen löd på fem guldbaggar. Tre delades ut det året, 1964. De tillverkades i Gustavsberg i samarbete med konstnären Eje Öberg, som jobbade i just Gustavsbeg.

De första priserna gick till Ingmar Bergman som fick för "bästa regi" för Tystnaden, Ingrid Thulin fick en guldbagge för bästa skådespelare och Kerbe Hjelm fick också pris för bästa skådespelare.

Sedan dess har nästan 600 guldbaggar delats ut och antalet kategorier som numera kan få ett pris, har också flerdubblats.

Trodde baggen skulle vara en fluga

Karl Axel Pehrson trodde inte att priset skulle delas ut under en längre tid. Meningarna om utseendet gick också isär, minns han.

– De sa i början att det var världens fulaste filmpris. Men någon sa också att det var riktigt vackert. Och det sägs att Margareta Krook använt det som dörrstopp, säger Karl Axel under intervjun och skrattar.

Han berättar att en guldbagge såldes på auktion i slutet av 80-talet för 30 000 kronor.

– Det verkar finnas något värde i dem. Särskilt om de tillhört någon känd, svarar Karl Axel.

Han är tydligt stolt över sin skapelse, 40 år efter att skapelsen såg dagens ljus.

– Den är hemlighetsfull på något sätt. Det finns inget som den påminner om.

"Du har aldrig blivit ledsen att folk raljerat över den?", undrar Jan Göransson i intervjun.

– Nej, jag skrattar. "Världens fulaste filmpris", det är ju lite skryt. Och det där med Margareta Krook tycker jag bara är jätteroligt.

Sedan 2004 tillverkas guldbaggarna av konstsmeden Patrik Sandell. Han gör cirka 25 baggar om året.

Då äger Guldbaggegalan rum 2022

Sändningen börjar klockan 20 i SVT 1 och på SVT Play. Galan sänds från Cirkus i Stockholm och leds av Gina Dirawi.

Annons