Ana Diaz om psykisk ohälsa i Jills veranda
Låtskrivaren Ana Diaz är uppvuxen i Västerås men har, sedan karriären tog fart, ofta varit på resande fot. Diaz har bott i Adelaide, London, Seattle och Los Angeles och skrivit låtar till storstjärnor som David Guetta, Jennifer Lopez och Britney Spears.
Men när hon kommer till Nashville för att vara med i Jills veranda med Jill Johnson, är det hennes första besök i staden. Även om karriären, till det yttre, ser ut som en framgångssaga finns det ett mörker bredvid.
Upplevt ångest och depression
Ana Diaz berättar att hon upplevt ångest sedan hon var barn och riktig depression sedan 16 år tillbaka.
Hon beskriver det som en helt förlamande känsla. I vuxen ålder har hon insett att den psykiska ohälsan gjort att hon inte alltid funnits där för familj och vänner.
– Och det är ingen skön insikt. Man vill inte vara den som man inte kan lita på, säger Ana Diaz till Jill Johnson i programmet.
Jason Deshaw: ”Det blev som en molotovcocktail”
Under vistelsen i Nashville träffar Ana Diaz och Jill Johnson andra låtskrivare och artister som också lider av psykisk ohälsa. Det är Ana Diaz eget val och ett sätt att lyfta diskussionen om sjukdomen.
Bland annat träffar de countryartisten Jason Deshaw som berättar historien om hur hans bipolaritet krockade våldsamt med ett kraftigt drickande.
– Det blev som en molotovcocktail, säger Jason Deshaw som numera turnerar med ett nytt budskap.
Han spelar fortfarande country men berättar också sin historia för att försöka lyfta bort den skam som finns kring mental ohälsa.
Jason Deshaw pratar om topparna i den maniska fasen av sjukdomen och hur hemskt det är att åka ner i mörkret efteråt. Men det är toppar han inte skulle vilja bli av med för ”a million bucks”.
Klubbägaren och artisten Jesse Lee Jones har en liknande historia. Han är immigranten från Brasilien som jobbade sig upp från att vara diskare till att ta över klubben och stå på scen med sitt band.
Så det är med illa dold stolthet som Jesse Lee visar runt Ana Diaz och Jill Johnson i sitt hem med de 22 bilarna som han kallar sina ”ladies”.
Jill Johnson: Terapeutisk effekt i musiken
Fast baksidan av ”the American dream” är också att Jesse Lee fick ett psykiskt sammanbrott på scen och låste in sig i sitt hus under två år.
– Och jag har mycket vapen. Deprimerad, självmordsbenägen i ett hus fullt med vapen. Det är inte bra, säger Jesse Lee Jones i programmet.
Hjärtesorg är dock inget som är främmande för låtskrivare. Där kan hjärta och smärta vara en tillgång i lagom doser.
Jill Johnsson menar att musiken har en terapeutisk effekt. Både för låtskrivaren och den som lyssnar.
– Jag är glad att jag har ett yrke där man får betalt för att skriva om hjärtesorg, konstaterar låtskrivaren Kate York.
Jills veranda sänds onsdagar klockan 21.00 i SVT1.