Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Allt du behöver veta om Auktionssommar 2020

24 jan, 2020
author Per-Ola Ohlsson
Per-Ola Ohlsson
Inspelningen av Auktionssommar i Svt.
Sofia Rågenklint omgärdad av de två tävlande paren i första avsnittet av Auktionssommar i Svt: Cecilia Holmgren och Karolin Granat Jormeus samt Nils-Axel Heikka och Andreas Jansson. Foto: Kai Rehn
En genuin sommarauktion, allmogemöbler och programledaren Sofia Rågenklint. Kryddar man sedan med två tävlande par har man receptet för SVT:s succé Auktionssommar, som drar igång för fjärde gången den 21 januari.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Premiären av Auktionssommar nu i januari med programledaren Sofia Rågenklint är på väg att bli en lika viktig tv-tradition som Sveriges Televisions långkörare Antikrundan. Inför den här säsongens program följde vi därför med på inspelningen av en av deltävlingarna för att träffa programledaren, experterna och de tävlande. Denna gång ska det filmas i det lilla småländska samhället Burseryd, två och en halv mil sydväst om Gislaved.

– Vi märker att intresset för auktioner och gamla föremål bara ökar, berättar Sofia Rågenklint under en paus i inspelningarna. I år besöker vi auktioner runt om i landet och var vi än kommer brukar det vara mycket folk.

I Burseryd befinner sig vi och inspelningsteamet från Svt på klassisk mark. Här på dansstället Bokskogen, eller Boket som det kallas i folkmun, har det dansats i över 80 år och på en gammal affisch kan vi läsa att Gösta ”Snoddas” Nordgren sjöng här vid en idrottsfest på 1950-talet.

Färgglada deltagare i Auktionssommar

Man kan lätt föreställa sig att det vänslats åtskilliga gånger under träden mellan danserna och att många mött sitt livs kärlek just här. Och om man blundar kan man framför sig se hur kön till serveringsluckan i boden bredvid dansbanan ringlar sig lång av alla som blivit sugna på en varm korv med bröd.

Men den här varma och fina sommardagen i slutet av juni 2019 ska det varken dansas eller lyssnas på folkkära artister på Boket. För första gången ska här hållas en riktig sommarauktion.

– Det är cirka 400 föremål som ska ropas ut. Normalt brukar jag ligga på 100–120 utrop i timmen, men i dag kan det ta lite längre tid eftersom tv är här, berättar auktionsförrättaren Thomas Johansson från Limmared när vi träffar honom ett par timmar innan själva auktionen.

Annons

Det är möbler, husgeråd och prydnadsföremål från ett par dödsbon som ska auktioneras bort. Mestadels gamla föremål, men på visningen ser vi också två splitternya elcyklar, gräsklippare och andra trädgårdsredskap.

Bland alla de som går runt på visningen lägger man direkt märke till två män i färgglada kläder. Det är kusinerna Andreas Janson, 40, och Nils-Axel Heikka, 48, som i sina traditionella samedräkter i rött och blått skiljer ut sig från mängden som två främmande exotiska fåglar.

Intresset för auktioner och gamla föremål bara ökar

De båda kusinerna från Västernorrland är ett av de tävlande paren i årets upplaga av Auktionssommar och de är fast beslutna om att de ska göra allt för att åtminstone vinna sin deltävling.

– Det är tredje gången gillt för mig. Jag har sökt två gånger tidigare, men inte kommit med, säger Nils-Axel som sedan många år bor i skånska Hjärup.

Kusinen Andreas, som driver hotell i Ramsele i Ångermanland, var inte svårövertalad när Nils-Axel frågade honom om han också ville vara med och tillsammans är de övertygade om att de utgör ett starkt tävlingspar.

Auktion i Burseryd.
På auktionen i Burseryd ropades runt 400 föremål ut. Foto: Kai Rehn

– Vi kompletterar varandra. Vi har båda ett genuint intresse för auktioner, men Nils-Axel är kunnigare än jag när det gäller glaskonst medan jag tycker gamla böcker är intressant, säger Andreas.

På visningen intresserar de sig speciellt för ett par serviser som de funderar på att bjuda på. Där finns också glaskonst från Limmareds glasbruk – Sveriges äldsta fortfarande verksamma glasbruk – som tilldrar sig deras intresse.

Annons

– Det kan vara något, säger Nils-Axel och håller upp en vas för att se att den inte har några sprickor eller naggar som kan påverka priset. Lite längre bort står det andra tävlande paret, mor och dotter Cecilia Holmgren, 66, och Karolin Granat Jormeus, 33, från Göteborgsområdet och tittar på en gammal vedeldad spis. De är lika övertygade som de båda kusinerna om att de ska ta hem delsegern.

– Vi har genom åren varit på många auktioner tillsammans, säger Cecilia. Jag är framför allt intresserad av glas medan Karolin är kunnig på retroföremål.

Se också: 6 gamla godissorter vi minns

6 gamla godissorter som får oss att bli nostalgiskaBrand logo
6 gamla godissorter som får oss att bli nostalgiska

Så fungerar Auktionssommar

Inför auktionen får de båda tävlande paren 5 000 kronor var att spendera. Enligt reglerna ska de ropa in minst tre och maximalt sju föremål som sedan värderas av Auktionssommars experter Maria Granström och Mats Bergström. Det par som ropat in föremål till högst sammanlagda värde vinner.

– Vi vet aldrig i förväg vad som väntar oss och det är det som gör Auktionssommar så spännande för oss. Vi kan inte förbereda oss och efteråt har vi bara en timme på oss att värdera föremålen som de tävlande ropat in, berättar Maria Granström.

Tillsammans har Maria och Mats över 40 års erfarenhet som värderingsmän och det behövs när de ska utse vinnarna i programmet.

– Man kan jämföra det med att vara fotbollsdomare och döma en match utan videogranskning. Det går inte att backa bandet utan det är det beslut man tar som gäller. Ibland kan det vara jättesvårt, men hittills har vi alltid hamnat ganska rätt i värderingen, säger Mats.

Annons

I likhet med Sofia Rågenklint har de varit med sedan starten och de tycker det är ett fantastiskt roligt tv-program att arbeta med.

– Det är folkbildande och vi breddar hela tiden vår egen kunskap genom att vara med. Till varje inspelningsort som vi kommer träffar vi samlare och lokala experter som vi lär oss något nytt av, säger Mats Bergström.

Sofia Rågenklint, Maria Granström och Mats Bergstrand i Auktionssommar på Svt.
Programledaren Sofia Rågenklint och värderingsmännen Maria Granström och Mats Bergstrand stortrivs med sina uppdrag. Foto: Kai Rehn

Vi ska inte här avslöja något om hur det gick vid deltävlingen i Burseryd. Det får du som läser istället se på tv. Men vi kan berätta att både kusinerna från Västernorrland och mor och dotter från Göteborg bjöd friskt och att det stundom hettade till i tävlingen – inte bara på grund av den starka solen och kusinernas varma samedräkter.

– Vi kunde ropa in det vi hade tänkt oss och är mycket nöjda. Jag tror att vi vinner det här, säger Karolin Jormeus när vi träffar henne strax före själv värderingen.

Kusinerna var inte lika nöjda eftersom de förlorat ett par budgivningar på saker som de var intresserade av.

– Men vi har i alla fall ropat in sju föremål och gjort slut på alla pengarna, säger Andreas Jansson med ett leende.

Första inspelningsplatsen

Burseryd var den första orten som Auktionssommar spelades in på förra sommaren. Därefter följde Husby Säteri i Söderköping och fler ställen innan finalen i Hammarstrand utanför Sollefteå.

Här spelades Auktionssommar 2020 in

  • Burseryd, sydväst om Gislaved.
  • Husby Säteri, i Söderköping.
  • Grytgöl, norr om Finspång.
  • Hammarsjö, i Säffle kommun.
  • Fränö, Hudiksvall.
  • Stenegård, i Järvsö.
  • Hammarstrand, väster om Sollefteå.

Till den första inspelningsorten hade Sofia Rågenklint ganska nära eftersom hon numera bor i Skåne. Två veckor före inspelningen blev hon nämligen sambo med Jonas Nemeth i och med att de äntligen kunde flytta ihop i en villa i Rydebäck söder om Helsingborg.

Annons

– Ja, äntligen. Men det innebär ju också att jag får längre till de andra inspelningsorterna nu när jag inte bor i Stockholm längre, säger hon med ett skratt.

Sofia tycker att Auktionssommar är ett av de roligaste tv-programmen hon jobbat med. Under de dryga två veckor som de åtta programmen spelas in ligger hon och de andra medlemmarna i tv-teamet ute på vägarna som ett rockband på turné.

Det känns som att komma till ett släktmöte

– Vi är som en enda stor familj och när vi träffas inför de första inspelningarna känns det som att komma till ett släktmöte. Jag och experterna Maria och Mats har inte sett varandra sedan förra sommaren innan vi träffades i morse. Men det kändes som det var i går vi pratade sist med varandra, berättar Sofia.

Maria Granström håller med. Under de somrar som de nu har åkt land och rike runt och besökt auktioner har de flesta i tv-teamet från Svt i Umeå lärt känna varandra.

– Det roliga är att det inte bara är Mats och jag och Sofia som återser varandra. Oftast är det samma kameramän och andra medlemmar i teamet som är med år efter år, säger hon.

Att intresset för auktioner ökat i allmänhet och för Auktionssommar i synnerhet märks inte minst på antalet sökande till programmet.

– I år hade vi 800 sökande par. Av dem har åtta valts ut och det säger sig själv att de är mycket kunniga och erfarna, avslöjar Sofia.

Vem är Sofia Rågenklint?

Programledaren Sofia Rågenklint SVT.
Sofia Rågenklint leder programmet Auktionssommar för fjärde gången. Foto: Kai Rehn

Ålder: 45.

Yrke: Programledare.

Familj: Sambon Jonas Nemeth, 44, och sönerna Alex, 13, och Tim, 15, och bonusdöttrarna Siri, 11, och Alma, 14.

Bor: Villa vid havet i Rydebäck söder om Helsingborg.

Karriär: Fröken Sverige-kandidat för Dalarna 1999 (slutade trea), lokal-tv i Sälen, hallåa och programledare på TV4 och sedan 2013 programledare på SVT för bl a Brottsligt, Söndag med Sofia, Djursjukhuset och Fråga veterinären.

Aktuell: Som programledare för Auktionssommar i SVT, som har premiär 21 januari.

Annons