Alla deltagare i Kockarnas kamp 2019
I slutet av september är det dags för den åttonde säsongen av Kockarnas kamp i TV4. Nyligen tog programmet hem titeln ”Årets dokusåpa” under tv-branschens direktsända gala Kristallen. Och nu är åtta nya tävlingslystna kockar redo att inta tv-rutan.
– Det här är kontrasternas säsong. Några har aldrig tävlat tidigare medan andra har varit förberedda på proffsnivå sedan dag ett. Trots det blir det osäker utgång i varje tävling vilket gör det olidligt spännande, säger Pär Lernström, programledare för Kockarnas kamp, i ett pressmeddelande.
Då har Kockarnas kamp 2019 premiär
Scenen för årets tävling är Tosterups gård i Skåne. Som vanligt ska de åtta kockarna tävla i moment som kräver såväl snabbhet som yrkesskicklighet. Och precis som tidigare säsonger turas kockarna om att bjuda varandra på middag och dela med sig av sina livshistorier.
– Säsongen blir emotionell på många sätt. Vid sidan om de rejält upprörda känslorna under tävlingarna så bjuder flera av kockarna på öppenhjärtiga middagar med personliga och dramatiska berättelser från deras liv, säger Pär Lernström.
Kockarnas kamp har säsongspremiär tisdagen den 24 september klockan 20.00 på TV4, TV4 Play och C More.
Här är alla deltagare i Kockarnas kamp 2019:
Kajsa Axbåge, 54 år, Stockholm
Kajsa Axbåge beskrivs av TV4 som ”en av restaurangvärldens mest meriterade doldiskockar”. Hon har haft flera chefspositioner på anrika restauranger som Gondolen och Sturehof. Hon har haft hamburgerkungen Johan Jureskog som elev och har tidigare tävlat i Köksmästarna i Kanal 5.
Sebastian Gibrand, 30 år, Helsingborg
Intresset för matlagning och beslutet att bli kock ”kom från ingenstans”, har han tidigare berättat för tidningen Gourmet. Men om han skulle gissa på något var det mormors bakning som väckte lusten att stå i köket.
Per Gustafson, 54 år, Stockholm
Per Gustafson har en lång och framgångsrik karriär bakom sig. Han blev en av de yngsta köksmästarna på anrika Marstrand som 21-åring. Därefter var han lärling hos legenden Walter Traub, som också tävlar i årets uppsättning av Kockarnas kamp, och under 1990-talet var Per Gustafson en av de största stjärnkockarna i Stockholm.
I dag driver han tillsammans med sin fru Sofia Gustafson matstudion PS Matsal, där han lär ut sin kokkonst till andra matlagningsintresserade.
Daniel Höglander, 39 år, Stockholm
Daniel Höglander har lång erfarenhet från stjärnkrogar som Fredsgatan 12, Operakällaren och Esperanto. På den sistnämnda fick han en stjärna i Guide Michelin. Daniel Höglander beskrivs av TV4 som en nytänkande yrkesman – 2015 startade han Aloë i ett villaområde i Älvsjö utanför Stockholm som blev en riktig snackis. 2018 fick restaurangen och Daniel Höglander sin andra stjärna i Guide Michelin.
Marion Ringborg 29 år, Stockholm
Marion Ringborg beskrivs som ett ”kockess”. Hon har jobbat på flera prestigefulla krogar i London, på Fotografiska och på Villa Godthem. I dag driver hon dessutom pop up-krogen Garba tillsammans med Linn Söderström, som deltog i Kockarnas kamp 2017.
Marion Ringborg har rötter i Gambia, något som påverkat hennes matlagning på flera sätt. Hennes bästa matminne utspelade sig i just Gambia:
– När jag åkte till Gambia för första gången och åt benachin som jag har ätit sedan jag var liten. Hela upplevelsen blev så mycket starkare eftersom jag åt samma sak som mamma alltid lagat, har hon tidigare berättat för Gourmet.
Benachin är Gambias nationalrätt.
Emma Shields, 29 år, Boxholm
Emma Shields arbetar för tillfället med catering i det egna företaget. Men innan dess har hon jobbat på flera anrika krogar i Stockholm, som Djuret, Oaxen och Flickan. Hon beskrivs av TV4 som en ”tävlingsmaskin” och 2015 gick hon till final i Årets kock. 2018 utsågs hon till White Guides ”Rising star”.
Emma Shields brinner för att få fler kvinnor att våga ta steget in i restaurangbranschen.
– Framförallt när jag har haft elever så försöker jag visa hur positivt och roligt det är att jobba på restaurang. Jag vill gärna vara en förebild till unga tjejer, har hon tidigare sagt till sajten Besöksliv.
Douglas Tjärnhammar-Alm, 30 år, Nynäshamn
I dag driver Douglas Tjärnhammar-Alm restaurangen Kagges i Gamla stan i Stockholm tillsammans med Kalle Lindborg. Innan dess har han jobbat på krogar som Fäviken i Åre och Omakase Köttslöjd i Stockholm.
Men karriären började egentligen på Bowlinghallen i Nynäshamn, där han flippade hamburgare och pannkakor. År 2018 fick Douglas Tjärnhammar-Alm och Kalle Lindborg motta priset Gulddraken, som Dagens Nyheter delar ut till Stockholms bästa krogar.
Walter Traub, 68 år, Österlen
Walter Traub är en riktig kroglegendar. Han är klassiskt skolad i hemlandet Tyskland och har under sin karriär jobbat på flera välrenommerade krogar runtom i Europa. På 1970-talet kom han till Sverige och började här med att jobb som kock på Operakällaren. Han har under sin långa karriär jobbat på flera av de främsta restaurangerna i landet och på såväl L’Escargot och Leijontornet fick han en stjärna i Guide Michelin.
År 1990 tilldelades Walter Traub en guldmedalj av Gastronomiska Akademin för ”utomordentliga insatser för den svenska matkulturen”, enligt den egna hemsidan.
I dag driver han Traubgården på den egna gården på Österlen.