Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Växthus för odling – ett rent nöje

28 apr, 2021
author Anni Jähde
Anni Jähde
Jennie Strinnheds vackra och praktiska växthus.
Det vackra växthuset i ljuvligt vårljus. Runt om blomsterrabatter, bärbusar och rabarber. Omgivande träd ger välbehövlig skugga, solen står på hela morgonen och det räcker fint.
Växthuset blev en bra investering för odlingsintresserade Jennie Strinnhed. Det är inte bara ett vackert tillskott i trädgården, det är lättare att lyckas med sådderna. "De får en bra start i livet när jag kan dutta med dem".
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För Jennie Strinnhed blev växthuset räddningen undan jord och gegga inomhus och sniglarnas förödelse utomhus. I princip allt hon odlar i sina 110 kvadratmeter stora köksträdgård driver hon upp i växthuset.

– Växthuset innebär att jag kunde utöka odlingen, berättar Jennie. Innan fick jag förså allt inomhus, att så direkt utomhus är lönlöst eftersom vi har så mycket sniglar här. Är plantorna större gör sniglarna inte lika mycket skala.

Se också: Odla jordgubbar – så får du sommarens godaste bär

Odla jordgubbar – så får du sommarens godaste bärBrand logo
Odla jordgubbar – så får du sommarens godaste bär

Jennies växthus är ett riktigt odlarhus, det var aldrig meningen att det skulle vara till för umgänge även om det kan bli en fika här då och då.

– I växthuset sitter man ju i trädgården men har skydd mot vind och regn. Den aspekten tänkte vi inte på innan.

Här odlar jag

  • Namn: Jennie Strinnhed.
  • Gör: Trädgårdsarkitekt, Aster Trädgårdsdesign.
  • Var: Resarö, Vaxholm.
  • Växthuset: 17 kvadratmeter, 3,70x4,50 meter. Mur och tegelgolv. Sex takluckor, dubbeldörr på ena långsidan, enkeldörr på ena kortsidan. Serralux classic mur, Classicum.
  • Zon: 2-3. Den skyddade köksträdgården zon 2.
  • Instagram: @aster_tradgardsdesign

På våren är växthuset proppfullt av grönsaksbebisar och fylls sedan av ett 30-tal tomatplantor, fem gurkplantor, någon chili och massor av basilikasorter. Ja, naturligtvis har Jennie provat de flesta växter men de här utgör basen av odlingen inne i växthuset.

Mars är den stora såperioden i växthuset

De tidiga grödorna, som persilja, purjolök och kronärtskocka, sår Jennie inomhus.

– Jag försår nästan allt utom morötter och spenat, säger Jennie. Jag har mycket bättre koll på plantorna i växthuset än om jag skulle så ute och därför blir det mestadels lyckat. Jag kan gå och dutta med plantorna och se till att de mår bra.

Skördat från växthuset: Vindruvor, tomater, chili och paprika.

Hon sår till exempel rödbetor, sallat, sockerärter, pumpor och squash. Bönor är särskilt bra att förodla eftersom de kräver varm jord. Sättpotatisen driver hon också fram i växthuset. Och de flesta av alla sommarblommorna.

Annons

– På våren är det verkligen fullt överallt, jag har både fasta och lösa hyllor att in men måste bygga fler. Runt muren ska det bli en fast hylla också.

Men även under sommaren sår Jennie löpande för att plantera ut efterhand.

Överväg placering och stil på växthuset

I den vackra trädgården smälter det cirka 17 kvadratmeter stora växthuset in i växtlighet och passar fint till de gamla husen. Placering och stil på växthuset är noga övervägt.

Stol och bord för att sitta i växthuset.
De flesta småplantorna är ute och i växthuset finns nu bättre plats att sitta. Tomatplantorna på gavelns södersida har ännu inte blivit så stora. De växer i hinkar på 15-20 liter med avrinningshål en bit upp på sidorna så vattnet inte brinner rakt igenom. Hinkarna har också en insats i botten som vattenreservoar.

– Jag lånade allt som fanns om växthus på biblioteket och läste på ordentligt innan. Ett växthus är en stor investering och man ska helst inte ångra sina beslut. Till exempel tog Jennie fasta på vikten av ventilation i växthuset, något hon är glad för idag.

– Innan man skaffat växthus förstår man inte riktigt hur varmt det kan bli. Vi beställde fler takfönster än normalt, sex stycken ganska stora. I muren finns ventilationsöppningar med galler, och till stor hjälp är dessutom två dörrar som kan öppnas för att få luften att cirkulera.

Dörrarnas placering har att göra med närheten till ett gammalt timmerhus som ligger alldeles intill. Där har Jennie alla krukor och andra tillbehör och en av dörrarna vetter praktiskt mot det huset så hon lätt kan gå emellan.

Persilja, dill, kål och sommarblommor med ett lager snö över sådden.
Persilja, dill, kål och en del sommarblommor kan vintersås. Ett lager snö på blir till automatisk bevattning när den smälter.

– Vi är också glada att vi bestämde oss för aluminiumprofil istället för trä. Det är väldigt vackert med växthus i trä, men underhållsarbetet är inget som lockar oss.

Annons

Jennie råder att inte snåla när man planerar sitt växthus. Det är absolut värt att lägga på lite för att få det som man vill.

El och vatten i växthuset rekommenderas

Flera olika frösådder i olika stadier.
Det härliga kaoset med frösådder överallt och i alla stadier!

I samband med bygget av växthuset drog både el och vatten in. Det rekommenderar Jennie alla att göra.

– Elen behövs inte minst för frostvakt och värmefläkt som är igång ända fram till maj eftersom det kan bli frostknäppar. Och så använder jag värmemattor. De gör att jag till och med kan flytta ut chiliplantorna redan i mars.

Några ljusslingor som belysning är också möjligt tack vare elen, och de gör mycket för trivseln under de mörka månaderna. Lättillgängligt vatten är A och O. Att släpa vattenkannor över halva tomten är inget alternativ eftersom det krävs mycket vatten, särskilt under varma perioder.

Jennies köksträdgård.
I Jennies köksträdgård är det gott om plats för olika grödor. Här i de stora specialbyggda odlingslådorna landar många av plantorna som drivits upp i växthuset.

Jennie installerar droppbevattning i samband med att tomater och gurka planteras i de hinkar där de ska stå hela sommaren. Droppbevattning känner hon nästan är avgörande.

– Men har du mycket odling inne i växthuset går det trots bevattningssystem inte att resa bort flera veckor utan tillsyn, säger hon. Våra grannar har hjälpt till, men det går ju inte längre perioder.

Annons

Droppbevattning och annan utrustning har Jennie skaffat efterhand.

– Jag hade inte allt i början utan har köpt på mig efter behov för att förenkla så mycket som möjligt.

Nu efter fem år konstaterar Jennie att växthuset blev en lyckad satsning som hon är otroligt tacksam för.

– Odlingen har blivit både roligare och enklare tack vare det.

Vinter och vårvinter i Jennies växthus

  • Cirka sex kvadratmeter delas av i november och isoleras med bubbelplast för att vinterförvara medelhavsväxter och sommarblommor som kan övervintra. Med frostvakt och värmefläkt går temperaturen inte lägre än plus fem grader.
  • Både till medelhavsväxterna och de tidiga frösådderna har Jennie växtbelysning.
  • Under vintern ställs krukor med vårlökar i växthusets oisolerade del för att drivas fram till våren.
  • På vårvintern blir det också en del vintersåddar av tidiga sorter.

Smarta hyllsystem i växthuset

Ett smart hyllsystem till växthuset.

Det gäller att ha smarta hyllsystem som rymmer många krukor och tråg. Smala hyllor längs glasväggarna passar egentligen bara till pynt, utrustning och redskap. Det blir för varmt på sådana för att växter ska överleva. Hyllorna bör vara 40 centimeter djupa, eller stå på lösa ställningar längre in i växthuset. Ställ sådderna i tråg så det går att vattna underifrån. På ställningen på bilden kan man också hänga växtbelysning. Den används fram till maj och ställs sedan undan.

Annons