Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Trädgårdsingenjören tipsar: Så väljer du växter i norr

24 maj, 2021
author Anni Jähde
Anni Jähde
Delad bild på växter som trivs i norra Sverige.
Trädgårdsliv i norra Sverige bjuder på utmaningar men också fördelar. Att perennerna blir fantastiska är ett stort plus, och det finns fler – till exempel skönheten i korallkornellens lysande röda grenar mot gnistrande vit snö.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ha koll på växternas härdighet, förbättra förutsättningarna i trädgården och plantera på rätt ställe.

Se också: Anlägg din egen kompost – så gör du!Brand logo
Se också: Anlägg din egen kompost – så gör du!

Det är de grundläggande råd som trädgårdsingenjör Emma Ershag i Skellefteå ger trädgårdsägare i norr.

– I zon 5 och uppåt är det helt avgörande att se till härdigheten och förstå hur växten fungerar, säger Emma. Som exempel nämner hon praktmagnolia som sätter knoppar tidigt på vårvintern.

Trädgårdsingenjör Emma Ershag.
Emma Ershag, trädgårdsingenjör på Norrländska Trädgårdar i Skellefteå, gillar växter med mer än ett värde. Att de till exempel även har vacker höstfärg och fin vintersilhuett är viktigt, inte minst på norra breddgrader.

– De knopparna kommer garanterat att frysa här. Det kan ju bli problem även söderut vid tillfälliga frostnätter. Och det är ju ändå för blomningen man vill ha en magnolia.

Annons
Ullungrönn får fantastiska höstfärger.
Ullungrönn får fantastiska höstfärger och är ett bra val i norr. I mildare klimat riskerar den att starta för tidigt och sedan skadas av en frostknäpp.

Men det finns massor av bra växter att välja mellan – fler än vad man kanske tror, påpekar Emma. En del växter trivs till och med bättre norröver än i södra Sverige.

– Näverhägg och ullungrönn är exempel på det. I södra Sverige väcks de för tidigt på våren och skadas när det blir ett bakslag med frostgrader. De behöver vår långsamma vår.

Schersmin är en av många blommande buskar som fungerar utmärkt i norra Sverige.
Schersmin är en av många blommande buskar som fungerar utmärkt i norr.

Perenner till norra Sverige

Bland perennerna har man ett stort urval. Nästan alla blir väldigt fina tack vare vinterns skyddande snötäcke som isolerar och sommarens många soltimmar.

Annons
Vitbrokig kornell trivs i norra Sverige.
Vitbrokig kornell, Cornus alba 'Sibirica Variegata', matchar med sina röda grenar aronians häftiga höstfärg.

– Soltimmarna påverkar på många sätt, säger Emma. Perennerna blir till exempel högre. När jag läste till trädgårdsingenjör i skånska Alnarp berättades det om randgräs som skulle bli 70 centimeter. Hemma var de ju nästan lika höga som mig!

Solen ger också bär och frukt mer sötma och antioxidanter. För att hitta säkra kort tipsar Emma om att titta vad grannarna har i sina trädgårdar, då får man veta vilka växter som fungerar.

Funkia, gillenia, himmelsblå näva och gulblommande lök.
Funkia, gillenia, himmelsblå näva, och i framkanten en låg gulblommande tok.Perennrabatterna växer snabbt ihop.

Och att prata med eller gå med i en trädgårdsförening med lokal förankring. Ett annat tips är att se vad som växer i naturen och skaffa förädlade varianter som är mer lämpliga att ha i trädgården.

Annons

Fördelar och nackdelar med att köpa växter online

Med möjligheterna att köpa växter över nätet kommer både fördelar och nackdelar. Det är inte alltid härdigheten uppges och man känner inte till växtens provinens (ursprung).

Perenner blir extra vackra i norra Sverige.
Många perenner blir extra ståtliga i norr tack vare många soltimmar. Akleja är en lättodlad, kortlivad perenn som ofta självsår sig.

– Jag har sett exempel på björkar som varit gröna alldeles för sent på hösten, de måste ha haft ett ursprung söderut och luttrats av våra långa dagar. De förstår inte att de måste vintra in. Söderut reagerar växterna på soltimmar, men här ska de följa temperaturen.

Lokala handelsträdgårdar och plantskolor har koll på det här. Och det kommer också en hel del nya växter från Finland som är utmärkta för norra Sverige.

– Generellt sett är det många växter som inte har testats här, och man kan ju absolut prova om man tycker det är roligt. De riktiga trädgårdsentusiasterna i norra Sverige är ofta duktiga zonknäckare och kan lyckas med det mesta.

Annons
En pergola där klätterväxter kan bilda tak hjälper i norra Sverige.
En pergola där klätterväxter kan bilda tak och upphöjda rabatter mildrar klimatet avsevärt.

Ge växterna rätt förutsättningar i trädgården

Lika viktigt som att välja rätt växter är att ge bra förutsättningar.

Näverhäggens vackra bark blir ett blickfång under vintern.
Näverhäggens vackra bark är ett fint blickfång under vintern.

– Här kan man påverka mycket, säger Emma. Med upphöjda rabatter värms jorden upp tidigare på våren. I dem blir det också bättre dränering, något som är bra för de flesta växter och även ger positiva effekter på hösten. När det blir lite torrare för växten på hösten ger det nämligen signaler att vintern är på gång och att invintringen ska börja.

Annons

Placeringen av växterna är också väsentlig. Inte minst behöver man ha vinterns snömassor i åtanke. Var läggs all snö? Där kan inga träd eller buskar planteras. Inte heller där snön rasar från taken. Det gäller också att ta hänsyn till att packad snö tar lång tid att smälta, på såna platser är det svårt att få växter att trivas.

Klippt lärk bildar fina häckar.
Klippt lärk bildar fina häckar.

Så kan du förbättra mikroklimatet i trädgården

Med enkla åtgärder kan du mildra klimatet och skapa bättre förutsättningar för växterna i din trädgård. Här tipsar Emma om några vanliga metoder.

Rosen 'Louise Bugnet' trivs i norra Sverige.
Det finns många robusta rosor. Skönheten 'Louise Bugnet' fick utmärkelsen Årets ros 2020.
  • Trädkronor och pergolor med klätterväxter skapar tak som håller kvar värmen i marken.
  • Plantera i upphöjda rabatter.
  • Plantera i söderläge.
  • Skapa vindskydd, till exempel med buskar och häckar.
Annons

Planera hur trädgården kommer se ut i vinter

Hur trädgården ser ut på vintern är en viktig aspekt. Ta därför reda på hur växterna ser ut i vila, det kan handla om vackra fröställningar, grenar och stammar.

  • Det krävs robusta växter som klarar snön. Prydnadsgräs är ofta för klena, däremot håller plymspirea formen längre, liksom krolliljan som står stadig och karaktärsstark med sina fröställningar.
Hallon växer fint i norra Sverige.
De många soltimmarna ger även mer sötma till bär och frukt.
  • Se värdena i våra vanligare växter. En björk i frostskrud, näverhäggens kopparfärgade bark, skuggspelet på snön från knotigare träd som äpple och lönn i kombination med ett sirligt körsbärsträd. Eller buskar som korallkornell med färgade grenar – det är jättesnyggt mot snön!
  • Vintergröna element är fina, till exempel rododendron. Men de kan drabbas av tjältorka på våren. Täck dem med säckväv under den perioden.
  • Det har blivit populärt med tujahäckar. Men man bör veta att det är stora risken med dem eftersom de vaknar tidigt på våren och då inte kan ta upp vatten ur den frusna jorden. Det är inte roligt när plantor i en häck börjar dö.

Bra växter för norr – zon 5 och uppåt

  • Nästan alla perenner. De senblommande hinner kanske inte blomma, men kan odlas för ett vackert bladverk, till exempel höstsilverax.
Krolliljan trivs i norra Sverige.
Krolliljan är en klassisk torparväxt som blir upp till 150 centimeter hög. Det finns många vackra namnsorter. Håll utkik efter de röda liljebaggarna som inte sällan kan ställa till skada.
  • Många av de vanliga stora träden, till exempel poppel, gran, lärk, björk, tall och ek, till zon 5. Men kontrollera namnsorternas olika härdighet, alla klarar inte klimatet.
  • Näverhägg, ullungrönn och andra växter som mår bäst med en långsam vår.
  • Olika typer av sälg och pil, till exempel ullvide, alpvide, silverpil, bollpil, korgvide.
  • Buskar som syren, spirea, korallkornell, forsythia, måbär, schersmin, aronia, smällspirea och benved.
  • Rosor i Rugosa-Gruppen. Spinosissima-Gruppen och många i Gallica-Gruppen. Kanadensiska rosor har också god härdighet.
  • Höstfärgerna blir extra vackra i norra Sverige – utnyttja det och plantera växter som ger mycket färg. Från augusti till mitten/slutet av september sprakar lönn, rönn, benved, björk och många andra växter i fantastiska kulörer.
Annons