Så får du pelargonerna att blomma – experternas 10 bästa tips

Alla kan njuta av blommande pelargoner på balkong och uteplats. Det enklaste är att låta inomhuspelargonerna flytta ut under sommaren. De vanliga zonalpelargonerna uppskattar sol och frisk luft, men trivs bäst i skyddat läge.
Läs mer: Skötselråd för pelargoner – årstid för årstid
Även om pelargoner generellt sett är lättskötta blommor så finns det ett par knep och tips på hur du maximerar blomningen i sommar. Våra experter har delat med sig av sina 10 bästa tips.
1. Vattna pelargoner
Känn på jorden innan du vattnar. Vattnet ska ha torkat upp nästan helt mellan vattningarna. Väldigt varma somrar kan de behöva vatten ofta, men inte annars. Häll bort överblivet vatten som finns på fatet efter 20 minuter.
2. Näring till pelargonerna
Blomman behöver gödning för att växa bra och blomma bra. Välj en näring med låg kvävehalt. Mycket kväve gör att pelargonen växer sig stor, men blommar mindre.
3. Rätt jord till pelargoner
Satsa på bra blomjord, men det behöver inte vara särskilt anpassad pelargonjord.
4. Här ska du placera pelargonen
Pelargonen är en ökenväxt som älskar varma och soliga lägen. Och hur gärna du än vill – den kommer aldrig att trivas i ett norrfönster. Låt gärna pelargonen flytta ut på balkong eller terrass under sommaren. Men vänj de sakta vid direkt sol, annars kan bladen brännas. Skydda gärna för regn – en del sorter blir fula om de står ute i mycket regn.
5. Omplantera pelargoner
Bjuder du på större kruka och bättre jord på våren kommer pelargonen att växa sig större. Lägg gärna lecakulor i botten för bättre dränering! Vill du behålla din pelargon liten, ge den inte större kruka än 20 cm i diameter.
6. Ansning av pelargon
Ta bort blommorna så fort de ser vissna ut. Då stimuleras blomningen och plantan producerar fler blommor.
7. Formklipp pelargonerna
Hur den kommer att se ut, avgörs av hur du klippen den. Toppar du blomman regelbundet får plantan en rundare form.
8. Övervintra pelargon
Pelargonen ska förvaras frostfritt under vinter, gärna svalt ner till +5 grader. Vattnar försiktigt var tredje vecka. Övervintrar de på fönsterbrädan behöver de lite mer vatten. Men var försiktig – de flesta pelargoner dör av övervattning!
9. Ta skott av dina pelargoner
Välj vår, sommar eller höst. Under vintern är det svårare att få dem att rota sig. Skär av en liten gren med ett vasst snitt – ta bort de understa bladen och placera i ett glas vatten. Byt vatten var tredje dag. Efter 2–6 veckor kan du plantera skottet i en kruka med jord.
10. Vanliga problem med pelargon
Bladlöss – spraya plantan med såpvatten.
Pelargonrost – ta bort blad med gulaktiga fläckar och rödbruna prickar, isolera plantan tills den blivit frisk.
Mögel i jorden – pudra ett lager kanel på jorden. Kryddan är antiseptisk och förhindrar tillväxten av mögel och svamp.
Vilken pelargonsort ska jag välja?
Hängpelargoner
Med sina långa, lite veka hängande grenar passar pelargoner i Peltatum-Gruppen fint i balkonglådor och ampel utomhus. Finns med enkla, halvdubbla eller dubbla blommor i många olika färger. Bladen är tjocka och vaxartade och liknar murgrönans till formen. De tål regn och vind bra och blommar fint i alla lägen utom mot norr. Kaskadpelargoner är självrensande hängpelargoner med enkla blommor och överdådig blomning – helt perfekt i balkonglådan!
Vädertåliga korsningar av pelargoner
Korsningar mellan zonalpelargoner och hängpelargoner blommar generöst och klarar utelivet bra. Många växer kraftigt och är vädertåliga. Några är dessutom självrensande vilket gör dem mer lättskötta. Passar i stora krukor och balkonglådor. Några även i ampel.
Små och väldoftande pelargoner
Änglapelargoner är mindre pelargoner med ett nätt växtsätt. De är hyfsat tåliga mot regn och blåst och blomningstiden är lång. Blommorna påminner om små penséer, bladen är små, krusiga och doftar citron. Kan övervintras ljust och svalt men betraktas oftast som ettåriga.