Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Varför beskär man vissa fruktträd på sommaren?

20 jul, 2017
author Anni Jähde
Anni Jähde
Päronträd
Att beskära sina fruktträd och buskar på sommaren har många fördelar. Här får du tips om hur du beskär olika sorters fruktträd, men också råd om hur du ska göra med hösthallon, vinrankor och fikon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sommarbeskärning görs i juli, augusti och september, något som kallas JAS-perioden. Milda höstar kan perioden vara lite längre, men när träden börjar fälla sina blad är det dock stopp.

Större ingrepp är alltid bäst att utföra under JAS, även på äppelträd som annars beskärs under vårvintern. Med sommarbeskärning stimuleras inte tillväxten lika mycket som under vårvintern, snittytorna torkar snabbare och risken för sjukdomar blir därför mindre. Vattenskott kan också med fördel gallras under sommar och höst.

Har ditt träd angrepp av den vanliga svampsjukdomen kräfta är det bra att beskära en torr och solig dag under sommaren, då svampen inte sprids vidare lika lätt som under fuktiga sensommardagar.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Fördelen med sommarbeskärning är att det lättare syns vilka grenar som bör tas bort när det finns blad på dem, formen på kronan är tydlig och man ser var det är alltför tätt bladverk. Målet med beskärning är ju att hålla en luftig välformad krona där solen når frukten och vinden kan torka upp bladverket som därmed blir mindre benäget att fånga upp svampsporer som sedan kan angripa trädet. Vattenskotten blir dessutom färre än när man beskär på vårvintern.

Pincering av träd.
Pincering innebär att knipsa av det yttersta på trädets nya skott. Spara 4–5 blad.

Pincering – en lättare beskärning

I samband med sommarbeskärning dyker ordet pincering upp. Pincering innebär en lättare beskärning då man tar bort av det yttersta på fruktträdens eller vindruvsrankans skott. Genom att skära, knipsa eller nypa av de mjuka skotten stoppas tillväxten. Trädet stimuleras då att skapa fruktved vilket är förutsättningen för att det ska bli nya blommor och frukter året därpå.

Annons

Pincering är den metod som krävs för att spaljerade fruktträd ska hålla sin luftiga form och få fin frukt. Ofta behövs det göras två gånger under sommaren.

Så beskär du trädgårdshortensia på rätt sättBrand logo
Så beskär du trädgårdshortensia på rätt sätt

Stenfruktsträd beskärs i JAS-perioden

Etablerade stenfruktsträd (träd där frukten har en stor kärna i mitten) är vanligtvis inte i lika stort behov av beskärning som kärnfruktsträd, till exempel äppelträd, men behöver ändå ses över.

Plommonträd beskärs.
Etablerade plommonträd beskärs i månaderna juli, augusti och september. Medan bladen är kvar är det enklare att se trädets form och var kronan är för kompakt.

Beskära plommon och körsbär

Underhållsbeskärning av äldre plommon- och sötkörsbärsträd (bigarrå) ska göras efter skörden.

Annons

När de är riktigt unga, de första åren efter plantering, beskärs de på vårvintern som äppel- och päronträd.

Ta bort tätt sittande grenar och sådana som växer inåt i kronan. Vill man reducera storleken är det rätt tid nu.

Ta då bort de högst sittande grenarna genom att beskära intill förgreningar

Persika är ett stenfrukts- träd och de beskärs efter skörd under sommaren.
Persika är ett stenfrukts- träd och de beskärs efter skörd under sommaren.

Persika – beskärning

Det har kommit flera härdiga sorters persika de senaste åren. En del måste växa på spaljé, medan andra fungerar bra på friland i gynnsamma lägen, till exempel ’Frost’ och ’Riga’.

Beskär efter skörd i JAS- perioden.

Principen är att skära tillbaka en gren som burit frukt till ett nytt skott som växer ut och ger frukt året efter.

Beskära aprikos

Aprikosträd trivs bäst i växthus eller i södra Sveriges mest gynnsamma lägen. Det spaljeras ofta och ska då pinceras ett par gånger på sommaren.

Annars beskärning efter skörd under JAS enligt samma princip som persikoträd.

Annons

Det gäller att hålla styr på vinrankans tillväxt under sommaren

Vinrankan som beskärs.
Vinrankan ska beskäras under november, december men sommarbeskärningen är lika viktig för att få fram bra klasar och begränsa tillväxten.

Vindruva – så ska den beskäras

En etablerad vinranka kan snabbt växa dig över huvudet, bokstavligt talat. Så förutom för att få större, sötare och friskare druvor behövs beskärningen även för att hålla rankan i rimlig storlek.På försommaren ser man över de skott som växer ut längs huvudrankan. Välj ut de starkaste och klipp av dem två bladpar utanför den första blomklasen.Beskär nu och få en fin krona på ditt fruktträdLäs mer

Skott på en vindruvsklase.
Korta in skottet två blad efter en druvklase och ta sedan bort tjuvskott. Det ska bara bli en vindruvsklase per sidoskott.

De svagare skotten klipps av intill huvudrankan.

Annons

Under sommaren gäller det att hålla styr på tillväxten. Sommarbeskärningen består egentligen av att man hela tiden tar bort tjuvskotten på de skott man valt ut att bilda druvklasar.

Det ska alltså bara bli en druvklase per sidoskott. Gallra också i varje klase, det görs när fruktämnena är små och så många som hälften av dem kan tas bort. De kvarvarande druvorna blir desto större och finare – och risken för mögel och andra svampsjukdomar minskar när klasen inte är så kompakt.

Gamla hallonskott tas bort efter skörd.
Gamla hallonskott tas bort efter skörd.

Fler beskärningstips: hallon, kiwi och fikon

Annat att beskära sommar/tidig höst

  • Trädgårdshallon (sommarhallon): De gamla skotten tas bort efter skörd.
  • Hösthallon: Alla skott tas bort efter skörd.
  • Kiwi: Gallra rankor för att minska storleken.
  • Fikon: De mjuka toppskotten kan knipsas av för att främja frukt- bildning. Ta bort 4–5 blad ner.
Kiwins rankor behöver gallras.
Kiwins rankor behöver gallras.

Av Anni Jähde
Foto Anni Andreasson och IBL
Illustrationer Victoria Plantin

Annons