Varför beskär man vissa fruktträd på sommaren?
Sommarbeskärning görs i juli, augusti och september, något som kallas JAS-perioden. Milda höstar kan perioden vara lite längre, men när träden börjar fälla sina blad är det dock stopp.
Större ingrepp är alltid bäst att utföra under JAS, även på äppelträd som annars beskärs under vårvintern. Med sommarbeskärning stimuleras inte tillväxten lika mycket som under vårvintern, snittytorna torkar snabbare och risken för sjukdomar blir därför mindre. Vattenskott kan också med fördel gallras under sommar och höst.
Har ditt träd angrepp av den vanliga svampsjukdomen kräfta är det bra att beskära en torr och solig dag under sommaren, då svampen inte sprids vidare lika lätt som under fuktiga sensommardagar.
Fördelen med sommarbeskärning är att det lättare syns vilka grenar som bör tas bort när det finns blad på dem, formen på kronan är tydlig och man ser var det är alltför tätt bladverk. Målet med beskärning är ju att hålla en luftig välformad krona där solen når frukten och vinden kan torka upp bladverket som därmed blir mindre benäget att fånga upp svampsporer som sedan kan angripa trädet. Vattenskotten blir dessutom färre än när man beskär på vårvintern.
Pincering – en lättare beskärning
I samband med sommarbeskärning dyker ordet pincering upp. Pincering innebär en lättare beskärning då man tar bort av det yttersta på fruktträdens eller vindruvsrankans skott. Genom att skära, knipsa eller nypa av de mjuka skotten stoppas tillväxten. Trädet stimuleras då att skapa fruktved vilket är förutsättningen för att det ska bli nya blommor och frukter året därpå.
Pincering är den metod som krävs för att spaljerade fruktträd ska hålla sin luftiga form och få fin frukt. Ofta behövs det göras två gånger under sommaren.
Stenfruktsträd beskärs i JAS-perioden
Etablerade stenfruktsträd (träd där frukten har en stor kärna i mitten) är vanligtvis inte i lika stort behov av beskärning som kärnfruktsträd, till exempel äppelträd, men behöver ändå ses över.
Beskära plommon och körsbär
Underhållsbeskärning av äldre plommon- och sötkörsbärsträd (bigarrå) ska göras efter skörden.
När de är riktigt unga, de första åren efter plantering, beskärs de på vårvintern som äppel- och päronträd.
Ta bort tätt sittande grenar och sådana som växer inåt i kronan. Vill man reducera storleken är det rätt tid nu.
Ta då bort de högst sittande grenarna genom att beskära intill förgreningar
Persika – beskärning
Det har kommit flera härdiga sorters persika de senaste åren. En del måste växa på spaljé, medan andra fungerar bra på friland i gynnsamma lägen, till exempel ’Frost’ och ’Riga’.
Beskär efter skörd i JAS- perioden.
Principen är att skära tillbaka en gren som burit frukt till ett nytt skott som växer ut och ger frukt året efter.
Beskära aprikos
Aprikosträd trivs bäst i växthus eller i södra Sveriges mest gynnsamma lägen. Det spaljeras ofta och ska då pinceras ett par gånger på sommaren.
Annars beskärning efter skörd under JAS enligt samma princip som persikoträd.
Det gäller att hålla styr på vinrankans tillväxt under sommaren
Vindruva – så ska den beskäras
En etablerad vinranka kan snabbt växa dig över huvudet, bokstavligt talat. Så förutom för att få större, sötare och friskare druvor behövs beskärningen även för att hålla rankan i rimlig storlek.På försommaren ser man över de skott som växer ut längs huvudrankan. Välj ut de starkaste och klipp av dem två bladpar utanför den första blomklasen.Beskär nu och få en fin krona på ditt fruktträdLäs mer
De svagare skotten klipps av intill huvudrankan.
Under sommaren gäller det att hålla styr på tillväxten. Sommarbeskärningen består egentligen av att man hela tiden tar bort tjuvskotten på de skott man valt ut att bilda druvklasar.
Det ska alltså bara bli en druvklase per sidoskott. Gallra också i varje klase, det görs när fruktämnena är små och så många som hälften av dem kan tas bort. De kvarvarande druvorna blir desto större och finare – och risken för mögel och andra svampsjukdomar minskar när klasen inte är så kompakt.
Fler beskärningstips: hallon, kiwi och fikon
Annat att beskära sommar/tidig höst
- Trädgårdshallon (sommarhallon): De gamla skotten tas bort efter skörd.
- Hösthallon: Alla skott tas bort efter skörd.
- Kiwi: Gallra rankor för att minska storleken.
- Fikon: De mjuka toppskotten kan knipsas av för att främja frukt- bildning. Ta bort 4–5 blad ner.
Av Anni Jähde
Foto Anni Andreasson och IBL
Illustrationer Victoria Plantin