Vårens vackraste krukväxter till fönsterkarmen
Vackra fönstervivor
Fönsterviva, Primula obconica, säljs som säsongsblomma på våren och finns i olika färger, från vitt och pasteller till starka kulörer. Det är en krukväxt som växer vilt i Kina.
Andra vivor, som också finns i handeln på våren, kommer oftast från södra Europa. Den nordliga utbredningen gör att de också funkar som perenner i trädgården.
Skötselråd fönsterviva
Fönstervivan vill inte att jorden torkar ut, se till att den håller en lätt, jämn fuktighet. Då kan man njuta av blomningen hela våren. Men även om man missat att vattna och den slokar rejält, brukar fönstervivan resa sig igen efter vattning.
Se också: Anlägg din egen kompost – så gör du!
Placera vivorna i ett ljust fönster, men ej i direkt sol. Undvik placering direkt ovanför ett hett element. Ju varmare de står, desto törstigare är de.
Komplettera blommorna med gröna växter i fönstret
Ett sätt att snabbt få det fint i vårfönstret är att komplettera gröna växter med en riktigt försomrig krukväxt.
Här har en Campanula med fyllda, vita blommor fått sällskap av två spännande bladväxter. Se de vita bollarna som en säsongsväxt på fönsterbrädan så här års,eller flytta ut växten på balkongen när risken för nattfrost är över.
Fönstermonstera, Monstera obliqua, har håliga blad och blir inte så stor. I bakgrunden ser man de dekorativa, zebrarandiga stjälkarna hos zebrasköld, Alocasia zebrina. Fönstermonstera kan vara svår att få tag i, och är ofta väldigt dyr. En annan, något liknande monstera är monstera monkey mask. Den är dessutom väldigt mycket vänligare för plånboken.
Skötselråd fönstermonstera och zebrasköld
Både fönstermonstera och zebrasköld har stora blad, något som många tropiska regnskogsväxter har. Det visar att de klarar skuggigare lägen, till och med en bit in i rummet. Står de i ett soligt fönster blir bladen lätt brända. Vattna igenom jorden men låt dem torka upp nästan helt innan nästa vattning.
Triangeloxalis är söt både inne och ute
Triangeloxalis blommar ljuvt i rosa och de triangelformade bladen är mörkröda. Söt både på fönsterbrädan och utomhus.
Skötselråd oxalis
Lättskött växt som gärna står ljust eller halvsoligt men inte i ett söderfönster. Är fönstret väldigt soligt kan man ställa krukan en liten bit in i rummet. Vattna igenom jorden och låt den torka upp nästan helt innan nästa vattning.
Tips! Ge pyttelite näring vid varje vattning, bara någon milliliter per liter vatten. Under vår och sommar, när krukväxterna växer som mest, får de automatiskt mer vatten och därmed också mer näring.
Få finare krukväxter – bästa knepen
- Om du inte vet hur du sköter en viss krukväxt, ta reda på var den kommer ifrån. På så sätt kan du klura ut hur den vill ha det på fönsterbrädan.
- Regnskogsväxter trivs i skuggigare fönster medan krukväxter från torrare områden eller från länderna runt Medelhavet ofta vill stå ljust, gärna soligt.
- Blommande krukväxter vill i regel stå ljusare än växter med stora blad.
- Vår och sommar bör du skugga krukväxter mot södersol. Tänk på att luften står stilla bakom en glasruta och det gör att även växter som är soldyrkare får sina blad brända.
- Under vinterhalvåret blir söderfönstret perfekt för de flesta krukväxter. Då behöver de allt ljus de kan få.
- Vattna igenom jorden vid varje vattning, men låt den torka upp nästan helt innan nästa gång. Känn efter i jorden innan du vattnar. Det är fler krukväxter som dör av övervattning än tvärtom.
Skirt i svala blåtoner med kornettblomma och saintpaulia på fönsterkarmen
Kornettblomma är en klassisk mormorsväxt som har gjort comeback. Den har vackra, tungformade och aningen ludna blad och får trumpetformade blommor på höga, smäckra blomstänglar.
Kornettblomman finns i en mängd olika färger, både enfärgade och flerfärgade. Precis som kornettblomman härstammar den lilla saintpaulian från södra Afrika där man hittar den i skuggan under träd. Extra söta är blåblommande saintpaulia i miniformat som för tankarna till blåsippor. Den ena minisaintpaulian är samplanterad meden koprosma, Coprosma x kirkii, som virats runt en spaljé. De vitbrokiga, variegerade bladen ger ett skirt, blont intryck.
Skötselråd kornettblomma
Placera kornettblomman ljust men inte soligt. Vattna så att jorden håller en lätt, jämn fuktighet. Tänk på att bladen inte bara slokar om den får för lite vatten utan också om man vattnat för mycket.
Tjuvstarta sommaren med begonia och hibiskus
Tjuvstarta sommarkänslan med blommor i rosa. Den fyllda begonian kallas ofta rosenbegonia. Om det inte vore för de typiska begoniabladen skulle man kunna tro att den är en liten ros.
Begonior med fyllda blommor i olika färger säljs som säsongsväxt, det vill säga när blomningen är över har den gjort sitt. Hibiskusen blir desto mer långlivad. Med tiden kan den bli ett litet träd.
Skötselråd hibiskus
En hibiskus vill stå så ljust det bara går, gärna soligt. Den vill också ha ganska mycket vatten och kan vara känslig för uttorkning. Vattna igenom jorden ordentligt, och låt den torka upp nätt och jämnt innan nästa vattning. Får hibiskusen för lite vatten slokar bladen direkt. Låt den gärna flytta ut på balkongen i sommar för extra medelhavskänsla.
Begonia i fönsterkarmen för bladens skull
Begoniasläktet är enormt stort och många arter och sorter odlas främst för bladverkets skull. Begonia bipinnatifida är ett exempel.
En ovanlig sort som ännu inte har något svenskt namn. De ormbunksliknande bladen är finflikiga i en vacker bronston. Den här begonian blommar med ganska små, enkla blommor i rosa, men det är inte blomningen utan det annorlunda bladverket som väcker intresse. Växten kan vara svår att få tag på i vanliga växtbutiker, men sticklingar finns ibland till salu på nätauktioner.
Skötselråd begonia
Placera begonian ljust men inte för soligt. Vattna igenom jorden men låt den torka upp nästan helt innan nästa vattning. Just den här arten vill inte stå för torrt utan gärna ha lite högre luftfuktighet och klarar temperaturer från 10 till 35°.
En fylld begonia blommar ofta helt magnifikt.
Hortensia lyser upp i fönstret
En vitblommande hortensia lyser upp intill en brokbladig vaxranka ’Variegatus’ på båge. Hortensian vill ha en lätt, jämn fuktighet i jorden hela tiden för att hålla sig fin. Placera den ljust men inte soligt. Ju soligare den står, desto oftare behöver man vattna den.
Skötselråd hortensia
Hortensian kan behöva vattnas ofta, och slokar så snart det har dröjt för länge sedan senaste gången. Vaxrankan är desto mer lättskött. Den ser ut som en murgröna men sedan upphör likheterna. Växten är en suckulent, en slingrande ört med ursprung i Sydafrika. Vattna igenom jorden men låt den torka upp nästan helt innan nästa gång. Ett soligt till halvskuggigt fönster blir perfekt. Skugga mot södersol.