Arrangera vårblommor - stjärnfloristens bästa tips
Att hon skulle bli en av Sveriges mest kända florister, det hade Heidi ingen aning om när hon valde floristlinjen på gymnasiet. Kärleken till natur, blommor, skapande och människor gjorde valet enkelt, och hon har inte ångrat sig en enda gång.
Medan Heidi berättar plockar hon flinkt med de sirliga blomsterstänglarna, snittar dem skickligt och skapar de ljuvliga vårarrangemangen.
–Se bara på denna lilla porslinshyacint, tänk att få jobba med sådana här skönheter! utbrister hon och medger sedan att det i och för sig finns så mycket annat i hennes jobbvardag än bara vackra blommor.
Domare i floristtävlingar
–Jag har verkligen gjort nästan allt inom floristbranschen. Jag har jobbat i butik också, men numera består mitt arbetsår av att döma i floristtävlingar, jobba som floristlärare på olika skolor och utbildningar, kompetensutveckla butikernas personal och bygga utställningar.
Hållbara buketter och material
Heidi brinner för hållbart hantverk och gör sitt yttersta för att öka medvetenheten bland florister och allmänheten. Det handlar om att hitta alternativa sätt att arbeta för att slippa använda material som skadar miljön. Lika lätt som det är att köpa de dåliga alternativen, lika lätt är det att köpa de bra – bara man har kunskapen.
Heidi brinner för hållbart hantverk och gör sitt yttersta för att öka medvetenheten bland florister och allmänheten. Det handlar om att hitta alternativa sätt att arbeta för att slippa använda material som skadar miljön. Lika lätt som det är att köpa de dåliga alternativen, lika lätt är det att köpa de bra – bara man har kunskapen.
Heidi Mikkonen
Ålder: 44 år.
Bor: Kristianstad.
Familj: Sambon Elin, tre barn: Sam, James och Maggie.
Gör: Florist, blomster-kreatör, domare i svensk floristkår, floristlärare och kompetensutvecklare.
Varför: Heidi brinner för hållbart hantverk och värnar om små blomsterbutiker runt om i landet som är viktiga för varje by och stad.
Kurser för florister och allmänhet
I julas öppnade hon portarna till sin egen verkstad i Emmaljunga. Där håller hon kurser för florister och allmänheten. Även temahelger med popup-butik planeras kring sommarblomsodlingen.
–Jag har rest runt så mycket, nu vill jag jobba mer på hemmaplan och skapa något eget. Min sambo Elin är också florist och nu satsar vi på detta tillsammans, säger Heidi entusiastiskt.
Responsen har varit överväldigande och vi är så glada att folk väljer att komma hit till oss.
Läs mer och beställ magasinet här
Heidi Mikkonens vårfavoriter
● Anemon
● Mimosa
● Kungsängslilja
Hållbara tips: Stenull i stället för stickmassa
- Använd blommor i säsong.
- Använd en blomsterfakir för att få blommor att stå snyggt i ett mindre arrangemang.
- Ett sätt att arrangera blommor är att använda hönsnät i stället för stickmassa. Använd exempelvis stenull i stället för stickmassa – fråga i din blomsteraffär.
- Förvara arrangemanget svalt för att förlänga hållbarheten. Skippa till exempel skrynklat cellofan om buketten, använd hellre vaxat papper.
Enkelt arrangemang med blomsterfakir
- Placera blomsterfakiren i en vacker skål.
- Häll på rent, kallt vatten.
- Klipp en kvist rakt av, i stället för att snitta, för att få en platt yta att ställa mot fakiren.
- Låt hyacinten dra vatten i en separat vas i cirka trettio minuter innan du börjar arrangera.
- Eftersom alla stjälkar är spetsade på fakiren kan hela arrangemanget försiktigt lyftas upp när det är dags att byta vatten. Gör gärna det varje eller varannan dag för att förlänga hållbarheten.
- Efter användning, diska fakiren i ljummet vatten.
Vill du läsa mer om trädgård?
Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här
Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här