Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Vår i Gunnel Carlsons trädgård

01 apr, 2021
author Anni Jähde
Anni Jähde
Gunnel Carlson i sitt orangeri och blommande krokusar i hennes vårträdgård.
Hos Gunnel Carlson kommer våren alltid tidigt. Bland gångar syns snödroppar, snöklockor och krokus som blommar i takt med julrosor och trollhassel. I orangeriet är det ännu mer färgglatt. Häng med in i en av Sveriges mest spännande trädgårdar!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Gunnel Carlson blickar ut över sina förstlingar den här sköna marsdagen.

– Fast så säger jag egentligen under hela trädgårdssäsongen, kommer hon på och skrattar lite.

Följ med in i Gunnel Carlsons vårträdgårdBrand logo
Följ med in i Gunnel Carlsons vårträdgård

Hon har satt upp ett mål med sin trädgård; att kunna gå ut varje vecka och ha något att njuta av. Och med vårträdgården har hon sannerligen lyckats. Snödroppar, krokus och snöklockor är spridda som festlig konfetti i rabatterna. Vintergäcken är i slutet av blomningen och på väg att bli sådär genomskinlig i kronbladen.

Julrosor och snödroppar tittar upp i Gunnel Carlsons trädgård.
En klockjulros, Helleborus foetidus, omgiven av snödroppar, krokus och fler vårlökar är på gång.

En uppseendeväckande hybridtrollhassel är översållad av gula tufsiga peruker, julrosor i rabatter och krukor blommar och i orangeriet, där står dörren på glänt, har en vacker kamelia slagit ut i rött.

Annons
Hybridtrollhassel ger en tidig vår i Gunnel Carlsons trädgård.
Den doftar och bjuder på en sprakande färgupplevelse. Hybridtrollhasseln gör gott i en tidig vårträdgård.

Trollhasseln kunde inte vara bättre placerad där den drar blickar till sig.

Trollhassel mot en blå himmel.
Hybridtrollhasseln, Hamamelis x intermedia, börjar blomma i mellandagarna och fortsätter fram till månadsskiftet mars/april.

Den sprider en fantastisk doft och i solen mot den blå himmeln glittrar blommorna.

Annons

Trollhasseln fick Gunnel av sin pappa för 30 år sedan, pappan som var plantskolist och trädgårdsamatör.

– Ja, den står bra här, men det är mer en slump, säger Gunnel. Detta är nämligen en ”det-var-inte-meningen-trädgård”. Jag sätter växter där de får plats, det blir lite som det vill – och ofta blir det faktiskt ganska bra.

Snödropparna 'Trumps' i Gunnel Carlsons trädgård.
De gröna markeringarna på kronbladen gör snödroppen ’Trumps’ lite extra speciell.

Snödropparna är påfallande många i trädgården, de ligger lite extra varmt om Gunnels hjärta. Hon har tillsammans med Elisabeth Svalin Gunnarsson nyss kommit ut med en bok i ämnet och den här våren har hon haft ett antal ”snödroppspromenader” i trädgården för andra intresserade.

Snöklockor i Gunnel Carlsons trädgård.
Några av snöklockorna, Leucojum vernum, har två blommor på varje stjälk. Det är en sort som heter ’Vagneri’ och kommer från legendariske plantskolisten Magnus B Nilsson.

Så naturligtvis finns här en del fina sorter. Gunnel lyfter upp några av de nickande, lite blyga, blomhuvudena och visar deras söta ansikten.

Annons

– Tack vare snödropparna kommer mitt trädgårdssug redan i januari, februari. Jag vet att de är på väg, går ut och krafsar undan lite löv, ser hur långt de kommit och följer dem på väg upp.

Krokusarna bröstar sig i solen och bjuder humledrottningar och de tidiga bina på nektar och pollen.

– Man ser ju hur viktiga de här tidiga blommorna är, säger Gunnel. Särskilt de enkelblommiga där pollinerarna lätt kommer åt maten.

Vårlökar blommar i Gunnel Carlsons trädgård.
När vårlökarna trivs visar de det! Låt dem sprida sig där de vill och dela sedan tuvorna och plantera ut på andra ställen.

De ljuslila skira snökrokusarna dyker upp överallt. Gunnel säger att det är tack vare att hon inte är så petig med städandet i trädgården. Ju mer man krattar och håller på desto större risk att de små fröplantorna ryker.

Låter man dem fröså sig där de vill vara blir det stora fina bestånd. För att lökväxter ska trivas krävs sol och öppen mark när de blommar.

– Vårlökarna är ju lundväxter och gillar den miljö som buskage och låga träd ger; avlövat när lökarna blommar men sedan skuggar lövverket när vårlökarna vissnar och ska gå i vila.

Annons
Japansk aprikos blommar i Gunnel Carlsons trädgård.
När den japansk aprikosen, Prunus mume blommar i Kina är det en viktig vårsignal. Så även i Gunnels trädgård.

– Dagens trädgårdar saknar ofta det här mellanlagret av växter som är så bra. Det skapar dessutom skydd för småfåglar, ger behagligt klimat och kan fungera som rumsbyggare.

I år har våren varit lång i Gunnels trädgård och snödropparna har blommat längre än hon vågat hoppas. För varje dag vaknar trädgården mer och mer – det finns ständigt nytt att glädjas över.

Kamelia blommar i Gunnel Carlsons orangeri.
Kamelian blommar i Gunnels orangeri.

Trädpionerna viftar med sina tofsiga skott och i rabatten utanför orangeriet skjuter svavelpionernas tjocka röda skott upp ur jorden. Ännu en favorittid nalkas.

Gunnel Carlson tipsar: Så maximerar du njutningen i vårträdgården

  • Gräv upp en liten tuva blommande snödroppar och sätt i kruka för att se dem på lite närmre håll. Eller ge bort i present!
  • Plantera vårlökar i kruka i november, driv fram i blom till tidig vår och njut inomhus. Sätt ut dem i rabatterna framåt maj, då ser du var det finns tomrum. Problemet med att plantera lökar på hösten är att man ofta glömt var det redan finns.
  • Köp vårlökar i blom på våren. Då har du en chans att prova nya sorter och se hur de ser ut. Bilderna på höstens lökpåsar kan vara lite missvisande.

Gunnel Carlson: Så lyckas du med de tidiga vårlökarna

  • Rätt miljö för vårlökar är den som finns i lundar. Satsa på buskar (blommande som schersmin och forsythia är fint) och små lövfällande träd.
  • Snödroppar vill inte ha konkurrens i form av tjocka mattor av vintergröna marktäckare, till exempel murgröna. Därför trivs de inte heller särskilt bra i gräsmattor. Krokus kan däremot sättas i gräsmatta.
  • Plantera inte lökarna för tätt, de kommer att bli fler. Låt dem sprida sig där de trivs.
  • När snödroppar och -klockor bildat täta tuvor kan de mycket väl bestå av hundratals lökar. Dela dem när de blommat över och plantera ut på nya ställen. De riktiga proffsen brukar göra det under sommaren, berättar Gunnel, men helt nervissnade kan de vara svåra att hitta.
  • Tillför lite kompost vid plantering av vårlökar.
  • Lägg ett lager kogödsel blandad med kompost på jorden under hösten.
  • Var inte så noga med att städa i rabatterna. Vårlökarnas små fröplantor syns nästan inte och är väldigt lätta att av misstag kratta bort.
Annons