Utrota mördarsniglar – 3 strategier som fungerar
28 jun, 2016
Allers redaktion
Försvåra tillvaron för mördarsniglarna! Så här hittar, hindrar och dödar du dem innan de hunnit bli för många.
Annons
1. Jaga och döda
- Börja i tid! Ta död på de små centimeterstora sniglarna du hittar redan vid vårarbetet i trädgården.
- Bästa jakttid är morgon och kväll, sniglarna ger sig ut när det är fuktigt.
- Titta under krukor och annat som ligger ovanpå marken. Sniglarna kryper gärna under saker. Vill man skaffa en ”samlingsplats” kan man lägga ut något (en bit presenning, en planka) där man vet att de kryper in och lätt kan plockas.
- Enklaste sättet att döda sniglarna på är att halshugga dem. Klipp eller använd en vass planteringsspade och lägg snittet ganska långt fram. Vad du än tycker så är inte sniglarna elaka – plåga dem inte. Låt bli att salta på dem! Att lägga dem i plastpåse i frysen är humanast. De går då i dvala för att sedan dö.
- Andra sätt att avliva sniglar är att vattna ut nematoder, en biologisk bekämpning (Nemaslug). Eller att kemiskt bekämpa dem med järnfosfat (Snigelfritt eller Snigeleffekt). Båda metoderna har visat goda resultat.
- Håll ögonen öppna efter äggsamlingarna, med start i juni/juli, och mosa alla äggen.
Annons
2. Försvåra för dem
- Sniglar vill inte krypa över hårda, vassa material. Singel, sand och tegelkross undviker de helst.
- Vattna på morgonen, då torkar marken ganska snabbt.
- Vildvuxet med vissna växtdelar på marken är paradis för snigeln. Tyvärr är en alltför städad trädgård inget som mördarsnigelns fiende igelkotten heller gillar…
- Täckodling, som är en så utmärkt metod, är dessvärre inte att rekommendera om man har problem med sniglar.
- Undersök noga nyköpta plantor och plantor du får innan du planterar dem. Babysniglar och ägg kan följa med.
3. Odla så det funkar
- Odlingslådor (till exempel pallkragar, och då två på varandra) till grönsaker är en lösning.
- Odla i krukor, till exempel går det bra att odla sallat så. Krukorna kan man dessutom flytta till ”snigelsäkra” platser.
- Skippa sådana växter som du märker är snigelmagneter, till exempel tagetes. En del tänker tvärtom och har tagetes som en barriär vid grönsakslandet så sniglarna ska välja att äta där.
- Vilka växter som sniglarna ger sig på verkar skilja sig från område till område. Forskning tyder på att de har olika smakpreferenser.
- Så inte på friland. Sniglarna kan kaläta den spirande sallaten på en natt. Plantera i stället pluggplantor som du köpt eller drivit upp själv. Sniglarna går inte lika hårt åt dem.
Är det en mördarsnigel?
Alla sniglar i din trädgård är inte spansk skogssnigel. Jämför bilder och läs mer på Naturhistoriska Riksmuseets hemsida, www.nrm.se, eller Riksförbundet Svensk Trädgårds hemsida, www.tradgard.org.
Av Anni Andreasson
Annons