Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Nytt liv i blomkrukorna - njut av vackra kombinationer

14 sep, 2022
author Annika Christensen
Annika Christensen
Efter en lång sommar i krukor och balkonglådor är det lätt för en sommarblomma att tappa spänsten och orken. Dags för några fräscha nytillskott tillsammans med prydnadsgräs.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Har sommarens värme, blåst eller regn tagit hårt på krukplanteringarna? På höstkanten finns det många fina växter att välja på hos plantskolorna och många av dem är riktiga insektsmagneter. Med sådana växter håller du kvar sommarkänslan ett tag till och insekterna får den tillgång till pollen och nektar som de behöver. Viktig hjälp till våra egna humlor och bin så att de inte fortsätter att minska i antal.

Strålrudbeckian lyser upp i den större krukan, Rudbeckia fulgida ’Little Goldstar’. En perenn som har fint växtsätt för krukor, eftersom den bara blir 40 cm hög. Solbrud, Helenium ’Short´n Sassy’ i den lägre krukan är en blomvillig perenn med lång blomningstid. Zebragräs, glansmiskantus, Miscanthus sinensis ­’Strictus’ är ett vinterhärdigt gräs som odlas av svenska odlare, vackert i sin randning. Högt, fint glansmiskantus, Miscanthus sinensis ’Malepartus’ vajandei bakgrunden. Pigga alunrot i krukornai förgrunden, Heuchera ’Lime Marmelade’.
Se även: Samplantera smart med gammal perennBrand logo
Se även: Samplantera smart med gammal perenn
Annons

Tätare och mindre vattning

I höstens krukor kan du plantera ganska tätt, nu kommer plantorna inte att växa lika mycket som sommarblommorna gjorde i början på sommaren. Temperaturen sjunker och det blir svalare nu. Tillsammans med högre luftfuktighet på nätterna gör detta att krukorna inte kräver lika mycket vattning som sommarens krukor. Men tänk på att plantera i kärl som har hål i botten så att överflödigt vatten fortfarande kan rinna bort.

Dahlior.
Dahlia ’Dreamy Lips’ med sina vackra, mörka blad tillsammans med gräset Carex howardii ’Phoenix Green’ som hos oss får räknas som ettåring. Trädgårdsbutikerna fylls av härliga, stora dahlior och det finns många olika färger att välja på. Detta arrangemang står tills frosten kommer om du ser till att kontinuerligt klippa bort överblommade blomhuvuden.

Fyll ut med gräs och perenner

Olika sorters gräs och alunrot är bra krukkompisar till alla blommande växter. Gräs ger ett levande intryck, höjd och volym åt krukplanteringen. Alunrot blir som en marktäckare och fyller ut kanterna på krukan. Väljer du att ha perenner i krukorna är det bäst att ställa in dem på vintern under tak eller i ett förråd så de inte vattenfylls och fryser sönder. Alternativet är att plantera ut perennerna i en rabatt och täcka med löv.

Annons
Daggsalvia.
Daggsalvia, Salvia farinacea fyller ut bra i stora krukor och blir pampig när den får ta plats. Finns även i vitblommande sorter. Tålig och tacksam växt med lång blomningstid, en riktigt fjärilsmagnet. Plantera 2–4 st i en stor kruka. Odlas i Sverige som sommarblomma.
Nepeta faassenii ’Purrsian Blue’.
Nepeta faassenii ’Purrsian Blue’ är en ny perenn som lämpar sig bra för kruka med sitt vackra, kompakta växtsätt. Omtyckt fjärils- och biväxt. Blommar maj–sept om du klipper ner den en gång efter första blomningen. Blir ca 30 cm hög.
Annons

Plantering sent på säsongen

Är plantorna torra innan plantering, ställ dem i en balja med vatten en stund. Undvik direkt sol de första dagarna, ställ de färdigplanterade krukorna i halvskuggan ett par dagar. Var uppmärksam med vattningen. Sent på säsongen behövs oftast inte så mycket vatten. Har du planterat perenner, sluta gödsla i augusti. Använder du ettåringar – fortsätt att gödsla så länge det behövs. Samplantera gärna flera olika växter i samma kruka. Tänk på att välja växter med samma behov av ljus och vatten.

Prydnadsgräs.
Gräs passar till allt. Här sveper svans-fjädergräset ’Pony Tails’. Ett ettårigt gräs som lättar upp i sensommarkrukorna och är vackert hela hösten.
Gökblomster och hortensia.
Gökblomster, Lychnis flo S-cuculi Petite Jenny är en skön uppstickare i kruka. Det är en perenn som kan grävas neri rabatten inför vintern eller ställas in i ett förråd. På sensommaren blommar denför andra gången om du klippt ner den efter första omgången. Blommar långt in på hösten. Här tillsammans med hortensior ’Magical Four Season’.

Skydda ­under vintern

Perenner i kruka kan ha svårt att klara vintern, eftersom det är kallare för rötterna att vara i en kruka än att växa i rabatten. Så här kan du hjälpa dina gröna vänner.

Annons
Hortensia ’Magical Four Season’.
Hortensia ’Magical Four Season’ är en hortensia som blommar hela säsongen med spännande färgskiftningar allt eftersom blomningen fortskrider. Finns i rosa, blått och vitt. Den vita skiftar från grönt till vitt. Här tillsammans med hosta, gräs och buxbom.
  • Ta upp krukperennerna, gräv ner dem i rabatten.
  • Gräv ner hela krukan med perenner i rabatten.
  • Packa in krukan med bubbelplast. Vira gärna runt säckväv, bind fast med snören så ser det trevligare ut. Ställ in till husväggen, ev på en bit frigolit som skyddar mot markfrosten. Ta ev in i t ex garage eller förråd om temperaturen sjunker allt för mycket.
Perenner som gillas av fjärilar.
Här är en förstklassig insektsrestaurang i en fantastisk färgskala. Alla dessa är perenner som återkommer nästa år. Purpurmejram, Origanum ’Herrenhausen’. Trädgårdskantlök, Allium ’Millenium’. Mörkbladig alunrot – finns många olika sorter och säljs oftast som mix.
Annons
Violverbena.
Violverbena, Verbena rigida och Afrikanskt elefantgräs, Pennisetum hybrid ’Vertigo’. Verkligen en superkombo! Verbenan drar till sig insekter, den är inte så vanlig i butik, men slå till om du får syn på ett exemplar. Afrikanskt elefantgräs är ettårigt, violverbenan kan övervintras frostfritt.
Alunrot.
Alunrot, Heuchera ’Black Pearl’ blommar på sensommaren med sina vita, skira blommor. En perenn som kan stå i rabatten över vintern. Alunrot är tacksam att kombinera till det mesta men är även snygg ensam i krukan, med sitt fina bladverk och skira blommor.

Tips för krukan

  • Tänk på att rengöra krukorna med såpvatten innan du planterar nytt. Då undviker du att sommarblommornas eventuella sjukdomar förs vidare.
  • Se till att det finns hål i krukans botten så att överflödigt vatten kan rinna undan. Lägg gärna lecakulor i botten för bättre dränering.
  • Har du planterat perenner som ska stå kvar över vintern i krukan måste krukan tåla frost för att inte frysa sönder.
Annons