Trädgårdsmästaren John Taylor: Så lyckas du med komposten
John Taylor skriver varje månad en krönika i Allers Trädgård under signaturen Följa John. Nu kommer krönikan även synas på allas.se!
Lövkompostering med John Taylor
Många gör det men när jag nämner det blir det oftast tyst i salen.
Vi snackar lövkompostering.
Vissa påstår att det är dåligt eftersom det skulle sänka jordens pH för mycket eller sprida sjukdomar. Andra säger att det tar för lång tid och ”definitivt inte bok- eller eklöv”.
Eklöv på gräsmattan funkar i komposten
Jag säger tvärtom. Jorden blir inte surare och det sprids inga sjukdomar. Av alla löv ger ek och bok den finaste mull – och skulle inte tålamod vara en dygd?
Så här lövkomposterar du – bygga lövkompost i pallkrage
- Dumpa alla löv i pallkragar som staplas så högt det känns säkert. (Inga skador tack).
- Nyfallna löv har fortfarande näring i sig, och lägger du dem i komposten ökar farten på nedbrytningen.
- Tips! Samla ihop löv i låga åsar på gräsmattan och kör över dem med gräsklipparen. Då blir allt finfördelat och bryts ner dubbelt så fort.
- Om löven är torra kan du vattna lite. Kasta in lite höns- eller annan gödsel för att påskynda processen och en hink jord för att få in lite mikroliv. Trampa ner löven så att du får med så många som möjligt.
- Täck sedan komposten med brädor och lägg lagom tunga stenar på toppen så att löven pressas samman. Det ska vara mörkt som i skogen i komposten, men regn och snö får gärna sippra in. Blir det för torrt kan det tar ett par år.
Den lilla surheten balanseras under nedbrytningen till en nivå som inte sänker jordens pH – det blir i stället neutralt.
Efter sex månader lyfter du av översta pallkragen och lägger den bredvid. Nu kan du vända över löven i denna nya hög som du bygger med samma pallkragar. Rör om ordentligt och vattna om det är torrt. Gör om processen igen efter några månader och inom 18 månader har du det bruna guldet.
Så också: Så får du sommarens friskaste och snyggaste gräsmatta:
Så här använder du din lövkompost
Lövkomposten kan blandas direkt i jorden eller bara läggas på ytan som mulch för att kväva ogräs och mata maskarna. Den ökade mullhalten i jorden gör den lite varmare under vintern och lite svalare under varma perioder. Jordens förmåga att hålla och släppa vatten förbättras och man slipper köpa onödigt mycket ny jord.
Trädgården mår bra av sina löv och doften är helt underbar.
Detta gör John Taylor just nu
Det milda vädret och brist på kyla innebär nya möjligheter. Jag har sått några akaciafrön och hoppas att träden kommer att överleva i vårt nya mildare klimat.
Jag satte upp en stor fågelholk och hoppades på kattugglor som skulle kontrollera gnagare på äppelodlingen... kajorna flyttade in i stället. Kul.
John Taylor är trädgårdsmästare, känd från tv och konstnärlig ledare för Den stora trädgårdsfesten vid Sofiero slott och slottsträdgård.