Bosse Rappne: Äntligen hemma förändrade livet totalt
Han är uppväxt på en vacker plats – det populära besöksmålet Ulriksdals slottsträdgård i Solna norr om Stockholm. Föräldrarna drev handelsträdgård och familjen bodde i slottsparken. Men när han var barn tyckte inte Bosse Rappne att det var något märkvärdigt, tvärtom.
I dag är det en av Solna stads mer besökta platser. Men när jag växte upp var det inte en käft här nere. Det var öde. Så jag skämdes för att jag bodde här. Jag var enda bondgrabben i skolan, det var bara jag som åkte spark och skidor till skolan. Numera skulle väl alla vilja bo här.
Kunde du ändå njuta av omgivningarna när du växte upp?
– Jag fattade inte då hur mycket jag kunde tack vare min uppväxt. Jag hade den där känslan för det gröna och hur jorden fungerar, jämfört med många kamrater. Och den var ju ganska ohipp, den kunskapen, säger han och skrattar.
I dag äger han hela rasket.
Han tog över efter föräldrarna 1985, 22 år gammal. Då var det inte det välmående företag det är i dag, utan en vild chansning på att det skulle lyckas. Arbetsveckorna i början kunde vara 100 timmar långa. Ett hårt slit som har lönat sig.
Ulriksdal – utflyktsmål med vegetarisk restaurang
I dag har handelsträdgården runt en halv miljon besökare årligen, ett 70-tal årsanställda, den har en välbesökt vegetarisk restaurang och ligger i framkant inom biologisk bekämpning.
Trädgårdsmästare som blev känd via program i TV4
Bosse Rappne är en av Sveriges mest kända trädgårdsmästare. Han skriver böcker och medverkar i tv regelbundet.
Det stora genombrottet kom med Äntligen hemma, TV4-programmet där han medverkade i 18 år.
– Det förändrade livet totalt. Jag är ju en ganska blyg person egentligen, men helt plötsligt hamnade jag i centrum var jag än befann mig, berättar han.
Kombinerar växter för att se om de passar tillsammans
Nu har han levt 60 år med trädgårdsodling, men det är fortfarande hans stora intresse. På fritiden pysslar han gärna i sin privata trädgård – där sker lite fler experiment än på jobbet och han gillar att odla i krukor. Växter kan tussas ihop för att han vill se hur de fungerar tillsammans. Kommer de överens? Eller tar en av dem över totalt och sopar mattan med de andra? Vad kan i så fall göras för att tukta och skapa sämja i krukan?
Han låter som en bonde som talar om sina djur:
– Man kan känna när man kommer in i växthusen på morgonen ifall växterna har haft en bra natt. Då känns allt bra i hela atmosfären, säger han. Nu har ju forskarna börjat hitta bevis på att växter faktiskt kommunicerar med varandra. Man har ju tyckt att människan tänker och alla andra är korkade. Men kanske är det snarare tvärtom. Det är vi som inte riktigt har fattat hur det funkar, så vi håller på att ta kål på hela jordklotet. Då kan man undra vem som är korkad, säger han.
Själv har han gradvis börjat förstå sammanhangen säger han. Hur mull blir till, kretsloppet av multnande växter, insekter och kryp som jobbar i det fördolda, jordens snillrika reningsprocess av regnvatten som sjunker ner och bildar grundvatten. Förståelsen för det hade han, trots sitt yrke, egentligen inte på riktigt förrän han var över 40 år.
I dag är det hans främsta drivkraft att inspirera, ge råd och väcka folks intresse för att odla. Han vill påverka människor till ett miljövänligare leverne, och ser trädgårdsintresset som en väg framåt.
När du sedan ska byta bil eller tvättmaskin eller välja målarfärg så väljer du plötsligt någonting som är mer miljöriktigt, för att du har en större insikt och förståelse för hur det faktiskt funkar, säger Bosse Rappne.
Vad är det svåraste med ditt jobb?
– Att det är så säsongsvarierat. Och ska du bygga kompetens måste du ha många medarbetare. Det tar ett helt liv att bli en hygglig trädgårdsmästare. Lärandet tar väldigt lång tid. Men genom att man är flera som jobbar så kan man bära kunskap genom generationerna. Den yngsta medarbetaren här är 17 år. Den äldsta är väl nästan 80.
Bo Rappne
Fyller: 60 år den 8 juli.
Gör: Trädgårdsmästare på Slottsträdgården Ulriksdal.
Bor: Lägenhet i flerfamiljshus i Ulriksdal.
Familj: Frun Mia, döttrarna Felicia, 26, och Amanda 16.
Om att fylla 60: ”Jag är lugnare nu än när jag var yngre. Inte lika skärrad och orolig. Man är mer som teflon.”
Så firar han födelsedagen: ”Hemma med familjen och närmsta vännerna, de får komma och gå.”
Favoritsyssla hemma: Pyssla i trädgården och snickra. Vara på sjön.
Läser helst: Faktaböcker och nyhetstidningar. ”Jag hänger gärna med i vad som händer i världen.”
Favoritväxt: Ekar. ”De lever länge. De är stora, det är som en hel biotop däri. Eken är ett helt samhälle, kan man säga.”