Trädgårdskalender mars-april: Hjälp gräsmattan, förgro potatis och fixa hallonlandet
Ge gräsmattan en bra start på året
När gräsmattan torkat upp efter vintern och du har hunnit klippa ett par gånger är det dags att ge den lite kärlek.
En trött gräsmatta med kompakt jord kan behöva luftas. Det innebär att man på ett eller annat sätt gör små hål i grässvålen så det kommer luft ner till gräsrötterna. Förutom syre tränger också gödsel och vatten lättare ner.
En bra metod är att vertikalskära. En vertikalskärare både luftar och skär gräsrötterna som då stimuleras att växa.
Se också: Så lyckas du med tidig potatisskörd
Är gräsmattan sliten och ojämn är toppdress en bra lösning. Toppdress är en jordblandning utan så mycket näring och läggs på gräsmattan i ett tunt lager.
Toppdressen fyller upp små håligheter, gör att gräsmattan håller kvar fukten längre och ger gödslet bättre effekt. Det finns toppdress att köpa i påsar, men det går att blanda egen av plantjord och sand.
Lägg ut toppdressen i högar runt om på gräsmattan. Sopa eller kratta ut, då kommer toppdressen ner mellan grässtråna. Ett lager på cirka en eller två centimeter är lagom. Har du djupa ojämnheter du vill få bort, ska du toppdressa i omgångar istället för att lägga på ett tjockt lager. Gräset måste kunna växa upp genom toppdressen.
Att gödsla är den viktigaste insatsen du kan göra för gräsmattan, oavsett om du toppdressar och vertikalskär eller inte. Ett gräs som tränger undan mossa och ogräs. Tre omgångar gödsel per säsong brukar rekommenderas, den första på våren och sedan med 6-7 veckors mellanrum.
Ge inte mer än vad som står på gödselpåsen för att undvika övergödning. Låter du gräset ligga vid klippningarna eller har en robotklippare får gräsmattan naturligt mer näring av klippet, och det bör räcka med att gödsla två gånger.
Så för tätare gräs
Passa på att så gräsfrön när du kickar igång din gräsmatta på våren. Det är perfekt om du också toppdressat. Den magra jordblandningen är bästa tänkbara grund för gräsfröna.
Så främst på partier där det varit slitet, men gärna hela gräsmattan – det brukar ge ett mycket fint resultat. Glöm inte vattna om det blir torrt.
Njut av vårfärg i krukorna
Utbudet av vårblommor till utekrukorna utökas i takt med att de svenskodlade sorterna blir fler. Komplettera dina krukor med gyllenlack i alla möjliga färger och den blålila cinerarian som brukar dyka upp i butikerna efter den allra tidigaste pensévågen.
Få tidigare potatis – förgro i jord
Du kan vinna ett par veckor genom att förgro potatisen. Den här metoden ger knölarna en bra start.
Lägg sättpotatisen i ett tråg med ett cirka fem centimeter tjockt lager jord som ska hållas lätt fuktig. När blasten och en del rötter kommit fram lite är det dags att plantera ut knölarna – men skydda mot frost och kyla med fiberduk. Fryser blasten kommer det ny, men du förlorar tid.
Klipp ner hallonbusken i mars-april
Klipp ner alla stänglar till marken. Lägg sedan på rejält med kogödsel innan skotten börjar växa, och gödsla ytterligare en gång i början av juni.
Hallon vill växa i en jord med något lägre pH-värde. Har du möjlighet att hämta lite barrskogsjord är det perfekt att lägga på. Annars går det bra med naturlig torv eller rododendronjord.
När det gäller sommarhallon klipps de stänglar som burit bär ner på hösten. Spara årsskotten, som blommar och får bär året därpå. Skördetid: juli-augusti.
Förbered årets pallkragar i mars-april
Snart dags att så och plantera i pallkragar och odlingslådor igen. Förbered dem redan nu genom att rensa bort ogräs och rester av fjolårets odling.
Jorden sjunker ner ganska mycket på bara ett år. Fyll på med ny och se samtidigt till att jorden får ordentligt med näring. Köp kogödsel på påse och häll i. Blanda med befintlig jord och addera gärna kompostjord eller lite barkmull. Det ger en bra näringskick och samtidigt volym.