Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Gröna växter Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang

Trädgårdskalender: 4 viktiga saker att fixa under maj-juni

22 apr, 2021
author Ellen Forsström
Ellen Forsström
Trädgårdskalender: 4 viktiga saker att fixa under maj-juni
En rätt placerad och planerad köksträdgård gör förutsättningarna mycket bättre för både dig och det du ska odla. Nu är det också dags att plantera om pelargoner, binda upp pioner och städa ur växthuset rejält.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Odla i pallkrage: från start till såddBrand logo
Odla i pallkrage: från start till sådd

Det är inget som egentligen är svårt med att plantera en köksträdgård – problemen är snarare att man gör ett felval när man väljer läge, storlek eller jord. Nu i maj-juni är det en bra tid att få till en lyckad köksträdgård, men det finns även annat att fixa med den här tiden. Här är 4 saker att fixa under månaderna maj-juni.

1. Läge för köksträdgård

En köksträdgård ska vara solbelyst och lättillgänglig. Drömläget är en svag sluttning mot söder. Det bör inte finnas träd som skuggar odlingarna eller tar näring och vatten från annat du vill ska växa.

Att ha nära till vatten underlättar. Är det långt till kranen, dra fram en ledning med sommarvatten eller ordna med en rejäl regnvattentunna.

Välj storlek på köksträdgården

Starta inte för stort, utan känn dig fram hur mycket grönsaker du vill och hinner odla. Gillar du att förgro och kan plantera ut efter hand kan du få ut flera skördar på samma jordplätt under en säsong.

En person planterar förodlad sallat i en köksträdgård.
Om du förodlar kan du fylla på med nya plantor hela tiden. Foto: Shutterstock/TT

Tips till köksträdgården!

Bärbuskar och perenna grönsaker som rabarber och jordärtskockor är minst arbetskrävande.

Gödsla med gräsklipp och gödselvatten om du odlar på detta sätt. Att rotera grödorna, så kallat växelbruk, ger friskare och mer välväxta grönsaker. Fyraårig växtföljd är minimum och kräver fyra kvarter, där du låter olika växtslag rotera år från år.

Annons

Välj rätt jord till köksträdgården

En bra jord är A och O när du odlar, de allra flesta behöver förbättras. Universalmedlet är mullämnen, som gör jorden porös och samtidigt vattenhållande så att rötterna inte torkar ut. Kompost eller stallgödsel ger en mullrik jord.

Väljer du att starta med köpt jord på påse kommer du igång snabbare. Även denna jord behöver vårdas, ett bra sätt är att täckodla. Under växtsäsongen läggs gräsklipp och andra växtdelar på den öppna ytan mellan raderna. Täckodling ger ett näringstillskott och håller jorden fuktig och lucker. Jorden får inte packas, då får växterna syrebrist. Undvik att trampa i bäddarna.

En skottkärra med jord.
förbättra jorden varje vår med kompost och gödsel. Foto: Shutterstock/TT

Mät storleken på dina bäddar i köksträdgården

Mät din arm från armhålan till fingerspetsen. Gör bäddarna exakt dubbelt så breda. Då når du att arbeta i odlingen. I upphöjda bäddar, pallkragar eller andra odlingslådor värms jorden upp snabbare på våren och grönsakerna kommer igång extra tidigt.

Gångarna bör vara minst en halvmeter breda för att du ska kunna arbeta obehindrat och köra exempelvis skottkärra.

Hägna in din köksträdgård – tänk på detta

Att hägna in sin köksträdgård är inte bara vackert, det kan behövas för att hålla borta rådjur, harar och kaniner. Minst lika viktigt är att inhägnaden förändrar mikroklimatet så att förutsättningarna för växterna blir bättre.

2. Omskola dina pelargoner inför sommaren

Pelargoner är tacksamma och du har glädje av dem hela sommaren. Plantera helst om dina nyinköpta exemplar i krukor med gott och plats och i ny jord.

Pelargoner som omskolats inför sommaren i maj-juni.
Foto: Mette Krull

Pelargoner blir vackrast när de får rikligt med näring, enklast är att vattna med en svag näringslösning vid varje vattning. Var generös med vatten, särskilt på varma sommardagar. Glömmer du att vattna någon dag är det ingen katastrof, det klarar pelargonen. Placera pelargonerna så de får ljus och en del sol mesta delen av dagen.

Annons

Läs mer: Väck dina pelargoner

3. Sätt stöd till pionerna

Det går fortare än man tror från knopp till blom. De ljuvligt stora pionblommorna lägger sig snabbt när de slår ut. Sätt stöd till buskarna innan det händer, så växer hela plantan snyggare.

Läs mer: Flytta och plantera pioner

4. Förbered växthuset

Se till att städa ur växthuset ordentligt innan du börjar fylla det igen. Ohyra och svampsporer från fjolårets odlingar kan finnas kvar. Töm växthuset på allt löst. Tvätta glaset och gör rent golvet om du har plattor eller tegel.

Den här dunderkuren är bra som rengöring: Blanda en deciliter ättikssprit, en halv deciliter T-röd, en deciliter såpa och en liter varmt vatten, låt verka någon timme innan du tvättar av och, eller bara, spolar rent.

Har du odlat i odlingsbäddar bör du byta ut översta lagret jord, särskilt om du har haft problem med svamp och skadedjur.

Tips! Håll vattenslangen trasselfri!

Det lönar sig att investera i en riktigt bra vattenslang, men oavsett hur bra slangen är kommer den att snirkla sig och göra krumbukter den första tiden. Det underlättar att lägga ihop den i en stor cirkel, eller som man ofta gör på plantskolorna – i form av en åtta.

Linda din vattenslang så här för att undvika att den trasslar ihop.
Linda din vattenslang så här för att undvika att den trasslar ihop. Foto: Anders Kronborg

Foto: TT

Annons