Trädgårdskalender juli-augusti: Vattna med förstånd och slipp myror
Så här sparar du vatten i trädgården i sommar
Det finns många enkla sätt att spara på vattnet och ändå ge växterna det de behöver. Det enda du egentligen får strunta i att vattna är gräsmattan. Vi får tåla perioder när det gulnar – gräset är tåligt och repar sig.
Se också: Så får du sommarens snyggaste gräsmatta
Spara vatten utan att trädgården vissnar
- Vattna tidiga morgnar och sena kvällar. Då avdunstar vattnet minst.
- Punktbevattna. Låt bara växterna som behöver vattnet få det.
- Droppbevattna. Långsam bevattning gör att jorden tar upp allt den får.
- Använd kanna. Du har bättre kontroll över mängden vatten du använder.
- Vattna med gråvatten. Det innebär att du använder vatten som "blir över" från till exempel hushållet – givetvis bara om du använder miljövänliga disk- eller tvättmedel.
- Använd vattenspridare återhållsamt. En spridare kan dra hela 150 liter på 20 minuter.
Samla regnvatten för att spara vatten i juli och augusti
En ganska självklar sak är också att samla vatten. En regntunna vid stupröret borde vara obligatoriskt. Det finns fina i trä om man vill kosta på sig det, men även billigare i plast. För säkerheten bör det finnas lock eller galler på.
Det finns tunnor med avtappningskranar – smart när man ska fylla vattenkannan. Ställ också ut många mindre kärl i trädgården som fångar regnvatten. Placera dem gärna där du har plantor som är särskilt vattenkrävande så kan du enkelt tömma kärlet vid dem. Spillet från vattenutkastaren blir mer än man tror. Ha en hink där som samlar upp det sista från kran och slang.
Mullhaltig jord är klimatsmart eftersom den håller vatten bättre
Är din jord mullhaltig så håller den vatten bra. En sådan får du om du hela tiden tillför kompost, stallgödsel, löv och växtdelar. Passa på att luckra ytan när det har regnat eller du har vattnat. Det håller jorden fuktig längre. Växter hjälper också till att hålla fukten. Är rabatterna välfyllda och jorden täckt behöver man vattna mindre. Men lägg också lite tanke på växtvalen, vissa växter tål längre perioder utan vatten än andra.
Växter som är anpassade för torka
Generellt är växter med små, hårda, silverfärgade blad anpassade till torra och soliga platser liksom växter med håriga eller ludna blad. Några exempel på perenner är lavendel, trift, pärleternell, malört, tistel, martorn, nejlika, timjan. Suckulenter, som taklök och fetknopp, klarar också torka.
Knepet: Så slipper du myror i krukorna i juli och augusti
Lägg gärna ett par klossar under krukan, så att den inte står direkt på marken. Det gör att vattnet lättare kan rinna igenom hålet i botten. Man undviker dessutom fula ringar på plattor och trädäck.
Detta är väldigt effektivt för att slippa myror i krukorna. De kan helt enkelt inte krypa upp i krukan och bygga sina bon där.
Njut av ringblommor i sommar
Lätta att odla och otroligt tacksamma! Ringblommor är vackra i blomsterrabatten och i buketter. De kan dessutom användas i bakverk och mat och även i hudvårdspreparat.
Ringblommor frösår sig villigt, så har du en gång sått ringblommor brukar de komma tillbaka.
Stötta och bind upp klätterväxter och perenner i juli och augusti
Bind upp klätterväxter och stötta höga perenner innan de riskerar att lägga sig eller brytas. En häftig regnskur eller kraftig blåst kan ge förödande konsekvenser. De blå bolltistlarna kan till exempel bli upp till två meter höga och behöver verkligen stöd.
Insatser att göra för bin och pollinatörer i sommar
Det finns tre enkla saker att göra under juli och augusti som hjälper trädgårdens bin och pollinatörer att trivas i sommar:
- Plantera blommande växter som avlöser varandra. Vissa blommor är bättre för pollinatörer än andra.
- Insekter behöver vatten. Ställ ut en grund skål med vatten, gärna med stenar eller spelkulor i för att de ska få ett fotfäste.
- Fixa enkla bihotell. Klipp cirka 15 centimeter långa bambupinnar eller andra ihåliga stjälkar. Stoppa ner i en burk eller knyt om med snöre. Placera nära blommande växter, på en skyddad plats som får sol delar av dagen.