Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Trädgård- och blomskötsel i januari och februari: Tips på vad du kan göra just nu

27 jan, 2021
author Anette Frennessen
Anette Frennessen
Delad bild. Till vänster: Buxbom under snö. Till höger: Gröna och trendiga krukväxter.
Plocka fram anteckningsblocket och ha det med dig hela januari – det finns gott om saker att ordna med i trädgården även om snön fortfarande ligger tät hos dig. Och glöm inte att krukväxterna inomhus också behöver en handpåläggning. Här är våra tips på vad du kan – och bör – göra med dina gröna vänner i januari.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Väldoft i vasen i januari

Det räcker med en enda ­mimosakvist för att ett helt rum ska fyllas av solsken, vårdoft och ljumma vindar.

Mimosakvistar i vasen ger väldoft i hela hemmet.

Så fort vi ser att mimosan kommit till blomsteraffären köper vi dessa fluffiga små bollar och njuter av ett av växtvärldens fantastiska under – både fägring och väldoft på samma gång!

Nytt, grönt krukväxtår!

Gröna krukväxter, bland annat kalathea.

Ibland vet man inte vad det är som gör att allt känns så rätt. Har du krukväxter i ditt hem kan de vara en stor bidragande anledning till detta. Att se något växa och frodas får oss att må bra, det har vetenskapliga studier visat.

Annons

Dessutom finns det många växter som renar luften från skadliga ämnen, exempelvis ampellilja, gullranka, fredskalla, murgröna, svärmorstunga, aralia och banddracena.

Se också: 11 fröer som kan sås februari - mars

11 fröer som kan sås i januari – marsBrand logo
11 fröer som kan sås i januari – mars

Glädjande nog är alla dessa lättskötta och ger rummet samtidigt en härligt grönskande och ombonad känsla.

Alltid rätt att odla ingefära!

Ingefära som börjat gro.

Det är alltid bra att ha färsk ingefära hemma, antingen du blir sugen på asiatiska maträtter eller behöver göra en hälsodrink. Och saknar du känslan av att sätta fingrarna i jorden – det här kan vara lösningen. Spana efter färsk, ekologisk ingefära i affären och då kan du ha turen att hitta en rotbit med ett groende öga.

Annons

Plantera i en kruka och ha den på fönsterbrädan tills det är sommarvarmt ute. Till hösten kan du bryta av en bit och plantera i en ny kruka, så börjar ingefärsåret om på nytt.

Tips! Bästa sättet att skala en ingefära är att använda en tesked, bara att skrapa av skalet.

Att göra i trädgården och med krukväxter i januari

  • Vattna alla vintergröna växter i trädgården om du inte har tjäle i marken, rätt som det är kan den slå till. Extra viktigt om hösten varit torr.
  • Dra ner på vattningen av dina krukväxter. Mindre dagsljus gör att de inte dricker lika mycket, tänk på att låta jorden torka upp lite mellan gångerna.
  • Om det fallit mycket snö, tänk på att skaka av buskarna och sopa ner från växthustaket.
  • Ta vara på julgruppernas blommor och plantera i nya krukor. Spara hyacint­­lök­­arna och plantera dem i rabatten när våren kommer.
  • Trampa till snön runt frukt­­träden för att slippa objudna gäster som sorkar som gärna ­kalasar på ­barken.
  • Ett av vinterns stora nöjen är att planera för vårens och sommarens projekt, nya sådder och förändringar i krukor och rabatter. Beställ frökataloger.
  • Det gäller att vara tidigt ute om du vill så penséer, jätteverbena, chili, kronärtskocka och riddarsporre.

Julgranen hjälper med blommer och växter i trädgården

Släng inte iväg granen så fort du klätt av julkulorna. Klipp den istället i mindre bitar och använd grenarna som extra skydd för känsliga växter i trädgården. Det blir ett härligt extra täcke för de frusna! Särskilt rosor och pioner kommer att tacka dig för din omtanke.

Julgranar redo att slängas – men de borde de inte göra!

Dessutom kan barrväxter du redan har i trädgården ­behöva ett extra skydd mot solen så här i början av året. Detta gäller idegran och tujor som kan få fula torkskador. Använd skuggväv eller juteväv som täckning.

Annons

Vintervackra former

En formklippt buxbom i snö.

När snön kommer och trädgården ligger i vintervila förstärks strukturen på ett alldeles särskilt sätt. Då är det extra kul om det finns formklippta eller vintergröna buskar som ger dig en annan version av trädgårdsglädje.

Prydnadsgräs med frost i plymerna, raka eller böljande häckar med snövita mössor ger en annan men lika stark lycka som övriga blommande årstider kan leverera.

Om du känner dig osäker på att välja buxbom av olika anledningar, till exempel den fruktade sjukdomen buxbomssot – då finns det andra alternativ som är gröna året runt, så kallade städsegröna: bollformade dvärgtujan, Thuja occidentalis ’Danica’, den härdiga japanska dvärgidegranen Taxus cuspidata var. nana, järnek, Ilex eller vinterliguster, Ligustrum ’Atrovirens’.

Gratis vattning i snötider

I många växthus står pelargoner, olivträd, Afrikas blå och vita liljor och andra favoriter för övervintring i den inbubblade delen. Då och då gäller det att tråckla sig in och ge dem alla en liten skvätt vatten.

När det någon gång snöat är det mycket enklare. Då kramar du ett gäng snöbollar, varje kruka får en snöboll som sedan smälter allt eftersom. Och de krukor som står längst in är det en utmaning att kasta prick på!

Annons