Trädgårdskalender januari-februari: Skydda vintergrönt och så
Missa inte den tidigaste sådden i januari och februari
Nu är det dags att så fröer till växter med extra lång utvecklingstid. Andra grödor är det bäst att vänta med. När du sår så här tidigt på året kan du behöva tillföra extra ljus i form av växtbelysning.
Så här sår du tidigt på året
- Fyll upp såkrukorna till tre fjärdedelar med plantjord och toppa med en fjärdedel näringsfattig såjord. Eftersom plantjorden innehåller näring behöver inte sådden planteras om direkt när den har börjat växa till sig.
- Olika fröer ska olika djupt ner i jorden. Läs på påsen eller ta reda på det genom odlingsböcker och sidor på nätet. Vattna gärna innan du sår.
- Skriv alltid en etikett vad det är du har sått, man glömmer annars väldigt fort. Även datum är bra att ta med. Täck såkrukorna med genomskinlig plast eller liknande, det bevarar luftfuktigheten. Gör lufthål i plasten.
Se också: Föröka jätteverbena – så lyckas du!
Föröka pelargoner i januari och februari
Att föröka krukväxter med toppsticklingar är en enkel metod. Från stickling till fin planta brukar det ta 10-14 veckor. En toppstickling är den översta delen av ett skott, det vill säga en stjälk.
Så här förökar du pelargoner
- Ta av den översta delen av stjälk.
- Klipp med en vass sax av stjälken så sticklingen blir cirka 10-15 centimeter lång. Klipp precis under det nedersta av de blad som sitter på stjälken. Spara två, tre av de översta bladen och knipsa bort resten av bladen. Vid bladfästena finns anlag som är viktiga för rotningen, det är där rötterna växer ut.
- Sätt sticklingen i såjord, då växer det ut livskraftiga rötter. Plantera om efter cirka fyra veckor till gödslad jord. Sticklingarna som först sätts i vatten får så kallade vattenrötter. De är av sämre kvalitet.
Vattna övervintrade växter i januari och februari
Glöm inte växter som står i förråd, garage eller källare. Ge dem lite vatten då och då – men absolut inte för mycket, de dricker inte mycket nu. Känn alltid efter med handen först.
Plocka även kontinuerligt bort vissna blad och stjälkar så de inte möglar.
Gör minibuketter av snödroppar under januari-februari
Alla vårens små glädjeämnen ska man ta tillvara! Plocka in små snödroppsbuketter så länge du kan. Och vill du förnya ditt bestånd kan du passa på att köpa snödroppar i kruka nu när de blommar och plantera ut så snart tjälen går ur jorden.
Tänk också på att dela trädgårdens tuvor av snödroppar när de blommat över. Plantera ut på fler ställen så sprider de sig lättare än när de står trångt tillsammans.
Skydda vintergrönt från stark sol i januari och februari
När vårsolen skiner och marken är frusen är det risk att de vintergröna växterna far illa. I samma takt som vatten avdunstar från bladen måste de ta upp vatten med rötterna. När inte det är möjligt torkar bladen och blir bruna, något som kallas tjältorka. I värsta fall kan hela växten dö.
Ett sätt att förebygga tjältorka är att skydda växterna från stark sol. Lägg exempelvis över fiberduk eller juteväv, eller skugga med granris.
Formklipp buskar under januari-februari
Den gröna formklippta trädgården framträder i all sin prakt på vintern. I en annars avskalad trädgård blir det extra fint med strama siluetter, gängliga pelare och generösa klot av städsegröna växter.
Januari och februari är en perfekt tid att fixa sekatören
Rengör och slipa din sekatör nu innan våren är här. Har du en typ av sekatör som går att ta isär kan du lättare slipa skärbladen, men det går att förbättra även enklare sekatörer genom att slipa med ett bryna. Det finns särskilda för sekatörer att köpa.
Tvätta först bort jord och smuts och gnugga bort rosten med stålull. Är sekatören väldigt anfrätt kan man låta den ligga med rostlösningsmedel på en stund.
Olja in alla delar och sätt ihop sekatören igen, alternativt olja så mycket du kommer åt.
Fyll på fågelmat i januari och februari
Under januari, februari och mars tar fåglarna gärna emot ett mattillskott. Det finns inte mycket att hämta på naturlig väg den här tiden.
Bra mat är solrosfrön, skalade eller oskalade, och jordnötter. Det äter nästan alla arter. Många fåglar tar även tacksamt emot fett av något slag, som hemgjorda "fettbomber", talg, ister, smör eller liknande.
Håll liv i julrosen i rabatten under januari-februari
Har du fått eller köpt en julros under den gångna julen och den är vit som snö, har den sannoligt det vetenskapliga namnet Helleborus niger.
Försök att hålla den vid liv fram tills det går att plantera ut den så kommer du att kunna glädjas åt den många år framöver. I rabatten kan den blomma redan till jul men oftare i slutet av januari. Oroa dig inte om det blir snö och frysgrader, den är en tuffing som sträcker på ryggen igen när det blir mildare.