Filips trädgård är för alla – en plats för mer mångfald
Filip Johansson och sambon Pernilla Holmén tog steget många drömmer om och flyttade från lägenheten i stan till en gammal gård på landsbygden. För dem var det ett kliv framåt – till att odla egen mat, ta vara på resurserna och försöka gynna den biologiska mångfalden.
– Vi är kanske en del av den nya gröna våg som är igång nu. Det blir allt fler som flyttar från städerna och vill leva på ett annat sätt.
Se också: Stina brände ut sig – blev biodlare
För Filip har det också handlat om att byta IT-kontoret till att starta eget företag med inriktning på att digitalisera trädgård. Han har lanserat en app som ska hjälpa trädgårdsintresserade att bli mer miljövänliga, med fiffiga tips, tävlingar och personligt skräddarsydda råd.
Här bor
- Namn: Filip Johansson.
- Familj: Sambon Pernilla Holmén, barnen Ebba och Bo.
- Var: Avstyckad gård utanför Dalby, Skåne.
- Zon: 1.
- Instagram: @gardenr
Företagets instagramkonto är fyllt av trädgårdshacks, små enkla tips som löser problem på ett miljömässigt bra sätt. Hacksen är en blandning av gamla kunskaper, ny forskning och egna slutsatser.
Smarta trädgårdstips som förenklar
Den 1,5 hektar stora tomten ger utrymme till en hel del experimentlusta. För Filip är lite av en oppfinnarjocke – en nyfiken själ som vill prova sina idéer.
– Min utgångspunkt är lite av "hur svårt kan det vara" – och så testar jag.
Det är på det sättet han tar sig an saker i trädgården också.
– En del kan bli nervösa av att det till exempel är eget vatten och avlopp till huset och inte kommunalt. Men det går att lära sig hur sådant funkar. Kolla några youtube-klipp eller läs en bok, så går det mesta att lösa.
Med avstamp i den filosofin är det inte konstigt att Filip kastar sig in i trädgårdsvärlden från ett helt annat håll än det traditionella. Påsjord och färdiga lösningar är inte hans grej, även om han är ödmjuk inför att alla inte kan hålla på som han gör.
Så lär sig Gardenr trädgårdsknep
Han läser böcker, forskningsrapporter, tidningar, tittar på klipp – och funderar vidare. Allt han tar in försöker han applicera på trädgård på ett hållbart sätt. Gamla grejer återanvänds på nya sätt och så mycket som möjligt tas tillvara.
Till exempel används allt av de träd som fälls. Löv blir täckmaterial, kvistar utgör grunden i odlingsbäddar, grenar kan användas till staket och stammar sågas upp och blir vackra rabattkanter.
Filips lust att prova saker visar sig i var och varannan odlingsbädd. Som auberginerna som egentligen inte skulle kunna odlas utomhus.
– Det blev inte många och de blev små – men det gick.
Eller att han vill undersöka om gröngödsling ger så bra resultat som han läst om. Därför har han en odlingsbädd med gröngödsling och en som är täckt med slaget gräs att jämföra med. Här finns också en liten trädplantskola med miniatyrer av björk, bok och hassel. Alla uppdrivna från frö.
– Visst tar det tid att driva upp en ek från ekollon, men det är en viss charm i det.
Nya odlingsbäddar anläggs varje år, så köksträdgården växer stadigt. Familjen hoppas att bli självförsörjande i den mån det går.
– Potatis och lök är det lätt att få tillräckligt av, säger Filip. Vi väljer ut det vi äter mycket av och satsar på det. Bladgrönt går att odla året om eftersom vi har växthus och där får vi även mycket tomater.
– Planen är också att Pernilla ska skaffa hästar – gissa om jag ser fram emot att ta hand om all gödsel!
Gör din egen odlingsbädd som Gardenr
Filips egna odlingsbädd är en förenkling av hügelbädden, som han kallar mygelbädden. Det är en odlingsbädd som byggs ovanpå marken av olika lager organiskt material. Hügelbädden är en gammal teknik där grunden består av stockar. Materialet i bädden förmultnar och avger näring efterhand, samtidigt som man odlar.
Så här gör du odlingsbädden – steg för steg
Lufta jorden
Lufta marken genom att köra ner en grep över hela området där bädden ska byggas. Här är det lerjord och hålen behövs för dränering.
Kartong som ogrässpärr
Lägg ut ett lager kartong som stopp för gräs och ogräs. Den kommer att förmultna så småningom. Använd brun kartong utan plastinblandning. Tidningar kan fungera, men inte om man har kirskål eller annat besvärligt ogräs.
Placera stenar runt om på kartongen. Stenarna fungerar som kant till bädden.
Blandade grenar
Första lagret ska bestå av grenar, både tunna och grövre.
Bädda med löv
Häll på ett lager löv.
Fyll på med jord
Matjord blir nästa lager. Filip har sparat en del som blev över sedan han planterat en buske. Det behöver inte vara någon "finjord" så länge ogräs och de största stenarna är bortrensade.
Täck med gräs
Dags för gräsklipp. Detta täcke bör vara cirka tio centimeter tjockt.
Toppa med kompost
Avslutningsvis toppas bädden med cirka tio centimeter kompostjord. Ska du plantera i det direkt kan det behövas lite tjockare lager.
Ingen bar jord
Täck med något – till exempel löv, gräsklipp, hö – så att jorden inte ligger bar.
8 tips från Gardenr för biologisk mångfald i trädgården
1. En liten damm för biologisk mångfald
Ska du göra något enkelt för att öka den biologiska mångfalden markant, se till att det finns vatten i trädgården. Det behöver inte vara avancerat. Filip har grävt ner en murbrukshink och leder regnet från växthustaket hit så att vattnet inte sinar.
En träbit har stuckits ner för att bin och humlor ska kunna sätta sig och dricka. Paddor och grodor hittar hit liksom fåglar och vattenlevande insekter.
2. Skyddat område i trädgården bidrar till biologisk mångfald
Lämna ett litet område ifred i trädgården. Det kommer ganska snabbt att flytta in en mängd olika insekter och andra smådjur som hittar skydd och föda här.
3. Bo till igelkotten
Hjälp igelkotten att hitta ett vinteride. Bygg upp väggar av tegelstenar eller stenplattor, cirka 40x40 centimeter invändigt med en smal ingång om tio centimeter. Lägg på en skiva av obehandlat trä som tak. För upp kvistar, löv och annat så att boet nästan döljs förutom ingången.
4. Anlägg en insektsrabatt
Växter för pollinatörer som bin, humlor och fjärilar är givna i en trädgård. Filip har också en rabatt för en annan typ av insekter. Till exempel lockar rölleka till sig nyckelpigor (som sedan äter bladlöss) och till aster söker sig steklar (även de ger sig på skadedjur). Malört kan vara indikatorväxt när det gäller bladlöss. Får malörten bladlöss, ja då är troligen andra växter i trädgården också angripna och det är dags att agera.
5. Vindflöjel mot sorkar
Ljud och vibrationer är obehagliga för sorkar. En vindflöjel som låter gör du av aluminiumburkar, ett kvastskaft och en grenlykta. Ta av toppen på en av burkarna, klipp upp och vik ut åtta vingar och fäst på grenen. Den andra burken klipper du upp och fäster med en häftpistol i grenlyktan som en stjärt. Fäst på kvastskaftet och stick ner i en kruka för att få resonans.
6. Samla mask och förbättra jorden
När du hittar kompostmask eller daggmask, plocka upp en del av dem och släpp ner i dina odlingsbäddar. Där hjälper masken till att förbättra jorden för dina grödor.
7. Skaffa ett bi-skafferi
Var generös och låt några kronärtskockor vara kvar så de kan gå i blom. De är vackra att se på och bina älskar dem!
8. Låt solrosor bli fågelmat
Solrosorna är uppbundna mot armeringsjärn så att de står stadigt under vintern. Då kan fåglarna enkelt frossa på fröna.