Ta hand om skörden – stor guide för hur du torkar frukt, grönsaker och bär
Iskördetid när trädgården levererar på max – frukt och bär, grönsaker och kryddväxter i överflöd – kan man nästan känna sig lite stressad. Frysen börjar bli full och att hinna äta upp allt färskt går helt enkelt inte. Samtidigt vill man ju ta vara på så mycket som möjligt av det man odlat. Då kommer torkning väl till pass – ett traditionellt och mycket smart sätt att konservera livsmedel.
Torkade råvaror har lång hållbarhet
Metoden har använts i tusentals år och har många fördelar jämfört med djupfrysning och inläggning. Torkade livsmedel tar mycket mindre plats, de kan förvaras i rumstemperatur och håller betydligt längre. Rätt hanterad kan maten faktiskt hålla i åratal. De torkade råvarorna behåller sin smak och arom bra och är dessutom lätta att hantera och dosera.
Lufttorka, ugnstorka eller använd mattork
Det finns flera sätt att torka på. Du kan lufttorka, torka i vanlig ugn vid max 50 grader med luckan på glänt eller använda en elektrisk så kallad mattork, det finns olika modeller. Som alltid blir resultatet bäst om du utgår från så fräscha råvaror som möjligt. Gärna späda, färska grönsaker. För att de ska torka snabbt och effektivt ska de skäras i bitar eller skivor. Skär gärna tvärs över fibrerna, då blir torktiden kortare och grönsakerna mindre sega när de blötläggs eller tillagas.
Förväll före torkning
Vissa grönsaker bör förvällas innan de torkas. Det görs bland annat för att de ska behålla färgen och få längre hållbarhet. Några exempel är kål, squash, paprika, rotfrukter, ärtor och bönor. Förväll hastigt i lättsaltat vatten och kyl sedan i kallt vatten. Låt rinna av.
Torktips för frukt och bär – torka snabbt
- Torka var sort för sig. Då kan du enkelt plocka vad du vill ha och blanda med annat precis som du önskar vid varje tillfälle.
- Frukt och bär blir som bäst när de torkas snabbt i högst 40º. Då behåller de smak, färg och verksamma ämnen.
- Alla bär blir sötare när de torkat.
Så torkar du olika sorter bär och frukt
Äkta kvitten
Att riva och torka äkta kvitten, Cydonia oblonga, och använda till te är otroligt gott. Det rivna blir orange när det torkat. Rivet gör att teet får mycket smak och lättare kan blandas med olika örter. Den sötsyrliga smaken passar bra ihop med torkade örter. Innehåller mycket C-vitamin, men då skall det inte torkas över 40º. Har du inga kvitten kan du prova att riva och torka vanliga äpplen.
Äpplen och päron
Tvätta frukten. Skär i tunna skivor, helst med mandolin. Frukten behöver inte kärnas ur eftersom kärnorna ramlar ut under torkningen. Torka 3 timmar i mattork och 6–8 timmar i ugn i 40–50º. Tips! Ju fortare de torkar ju mindre bruna blir de. Vill du använda de torkade fruktskivorna till julpynt kan du därför torka på högre temperatur.
Blåbär
Rensa blåbären. Torka i mattork eller i ugnen vid 40–50º. Sära på bären innan torkning så de inte klibbar ihop. De är klara när de ser ut som russin, men se till att de inte hinner bli stenhårda. Goda att äta som de är, eller till gröt, fil och i brödbak.
Plommon
Skörden kan bli imponerande. Tur att plommon går så bra att torka. Jättegoda i frukostfilen, men även som godis. Torkar snabbast om du delar dem i klyftor innan torkning. Det tar ca 7 timmar i elektrisk mattork eller 12 timmar i ugn.
Fikon
Det är verkligen en lyx att ha ett överflöd av fikon. Torkade fikon är ännu smakrikare än färska. Ett supergott godis som passar extra bra till jul! Mattorken Evermat är tystgående, lättanvänd och torkar det mesta snabbt.
Jordgubbar
Torkade jordgubbar smakar fantastiskt gott så passa på när det blir överflöd. Blir bäst skivade och torkar snabbt på 4–5 timmar i en mattork.
Röda- och svarta vinbär – mosa före torkning
Torkas lättast om de mosas lite innan torkning.
Gör så här: Mosa bären med en gaffel och bre ut massan på bakplåtspapper om du ska torka i vanlig ugn. Har du torkugn så gäller det att skydda bottnen för bärsaften. Torka i 40–50º. Vinbär går även att lufttorka på ett nät, men det tar ganska lång tid.
Recept: Sega svartvinbärsremmar
Riktigt gott godis av bara en ingrediens – svarta vinbär!
Gör så här:
1. Mixa några deciliter svarta vinbär till en slät smet.
2. Bure ut smeten i ett 3–5 mm tjockt lager på bakplåtspapper.
3. Torka i torkapparat eller ugn i 40–50º i 5–10 timmar eller tills smeten blir ett segt och sammanhängande ark.
4. Klipp i remsor och rulla ihop.
Tips! Skulle resultatet bli knastertorrt kan det användas som fruktchips i stället. Eller mixastill fruktflakes.
Mumsig hemgjord müsli
- Torkade bär och frukt är fantastiskt gott till vinterns müsli. Det är som att ha sommaren kvar på burk.
- Förvara var sort för sig så kan de användas till olika ändamål. Torkad frukt är gott att äta som godis.
- Alla frukter och bär passar bra i en müsli.
Flera olika metoder för torkning
Lufttorkning
- Örtkryddor och blad passar bäst att lufttorka.
- Gör små örtbuketter och häng upp i taket. Idealet är ett torrt och mörkt rum med normal rumstemperatur och god ventilation.
- Det går även bra att sprida ut örterna på ett lakan och låta dem lufttorka mörkt och torrt.
- Äppelringar och svamp passar att trä upp på tråd och låta torka hängande.
Torkning i ugn
- Använd en vanlig ugn eller ännu hellre varmluftsugn. Sätt en träslev i luckan så att luften cirkulerar och ånga ventileras ut.
- För att behålla vitaminer och enzymer bör man torka i max 40º. Örter går bra att torka med endast varmluft.
Torkning i mattork
- Bär, frukt och grönsaker kan torkas effektivt i en elektrisk mattork. Torkningen går snabbare jämfört med en vanlig ugn. Torktiden kan faktiskt halveras om mat-torken håller hög kvalitet. En stor fördel är också att man slipper låsa ugnen under de timmar det tar att torka.
- Mycket användbar när stora mängder ska torkas, till exempel äpplen, tomater och bär, som man ofta får stor skörd av. Men tänk på att det skiljer mellan olika modeller. Det finns allt från stora ugnar till små, nätta svamp- och mattorkar. Välj modell utifrån den kapacitet du behöver.
- En mattork som kostar lite mer kan ge dig fördelar, funktioner och finesser som timer, temperaturvred, överhettningsskydd, jämnare torkning och bättre kvalitet på plasten.
Torkning i torkugn
- Bra val för den som vill torka riktigt mycket, och mat som innehåller mycket vätska.
Praktisk örttork – torkolla
En dekorativa örttork i flera våningar passar bra till örter och blomblad. De löstagbara korgarna står i en trebent träställning. Här torkar lavendel, rosenblad, kamomill, ringblommor och salvia. I en torkolla, som en sådan här örttork också kallas, är det lätt att torka lite i taget och man kan ta med sig ollan ut när man plockar.
Så skördar du örter
- Plocka örter en solig förmiddag så snart daggen torkat upp.
- Bäst är att plocka tidigt på säsongen innan örterna går i blom.
- När du klipper exempelvis oregano, mynta och citronmeliss kommer nya små blad, vilket gör att du kan skörda flera gånger på samma säsong.
Förvara mörkt och torrt
Torkade örter förvaras bäst i mörka burkar. Men ofärgat glas kan användas om burkarna placeras mörkt. Allt torkat bör stå i ett mörkt och torrt skåp.
Förkylnings-te av torkade örter
Torkade örter är mycket användbara i olika sorters teer. Gör ett en härlig dryck av torkad salvia, timjan, mynta och torkad äkta kvitten. Blandar du örterna med någon torkad söt frukt – som här äkta kvitten – så får du även sötma och C-vitamin. Svartvinbär, nypon och äpplen är andra bra torkade frukter att använda till te.
Så torkar du olika sorters grönsaker
Tomater
Ofta mognar tomaterna i rask takt under sensommaren och det kan vara svårt att hinna att äta upp dem färska. Tomater kan med fördel torkas i 3 mm tjocka skivor. I en mattork på 40º tar det ca 6–7 timmar. I ugnen dubbelt så lång tid. Förvaras bäst i burk i torrt skafferi. Lätt att ta fram efter hand och lägga i olja eller använda i grytor med mera.
Gul lök och purjo
Gul lök är jättegott att torka och äta som alternativ till chips. Passa på när det säljs billig lök i mataffären. Skala och dela löken på mitten, skär i skivor. Sära på lökringarna så torkar de snabbare. Det tar 5–6 timmar i mattork på 40º eller ca 10 timmar i ugn vid 40º. Purjolök är suveränt att ha tillgång till som torkad. Lätt att tillsätta i grytor och soppor eller att smula över en ostsmörgås. Smidigt att torka små stumpar efterhand så att ingenting går till spillo.
Morötter
Kan torkas i olika former – rivna, skurna i stavar eller skivor. Extra fort går torkningen om morötterna rivs eller strimlas. Morötterna kan torkas naturella, men förväller du dem först torkar de snabbare och behåller smak och färg bättre. Torktiden beror på hur morötterna delas. Tjocka skivor tar längre tid. Ca 7 timmar i tork och 10 timmar i ugn vid 40–50º.
Rödbetor
Blir bäst om de förvälls först. Skär i tunna skivor så torkar de snabbare. 8 timmar i tork och 12 timmar i ugn på 40–50º. Vill du göra chips blir de bäst i vanlig ugn på lite högre temperatur och bör då ätas upp direkt.
Recept: Torkade tomater med örter och olivolja
Låt torkad tomat, torkad gul lök och och torkade blad av oregano ge smak till olivolja - medelhavssmak på burk - som blir en trevlig smaksättare.
Gör lite i taget, hållbarheten är inte så lång.
Gör så här
1. Lägg torkade tomater, lök och oregano i en liten burk.
2. Häll på olivolja så den täcker alla ingredienser. Låt stå några dagar.
3. Använd oljan till dressingar och tomaterna till pizza, grytor och sallader.
Tips! Kombinera gärna även med chili och andra kryddor.