10 säkra kort – perenner som blommar tidigt

Plötsligt får
våren en skjuts av några dagars värme, en efter en trycker sig perennerna upp ur
jorden. Några har lite mer bråttom än andra. De första fleråriga ska nämligen
blomma redan i maj i stora delar av landet och banar väg för en hel säsong av
grönska.
En del av perennerna är extra pigga och kan dyka upp lite varstans efter att ha bestämt sig för att de vill vara i din trädgård. Till dem som gärna sprider sig hör blågull, brunnäva och akleja.
Andra trivs bäst i lundens skugga, som jätterams och strutbräken, medan somliga vill ha full sol.
Men gemensamt för alla dessa förstlingar är att de är efterlängtade efter en kall och mörk vinter. Vi njuter av färgglada tulpaner och skira narcisser. Varför inte också satsa på tidiga perenner som kompletterar och lyfter fram lökblomningen?
Vacker lundväxt: Jätterams
Jätterams (Polygonatum x hybridum) är en vacker lundväxt som ofta blommar tidigt. Strax före löjtnantshjärtan, som har ett liknande växtsätt med hängen på ”armar” som sträcker sig ut över vårblomningen. Ljuvlig tillsammans med tulpaner och narcisser. Jätterams trivs bra i trädgårdens lite fuktigare delar, gärna i halvskugga. Blommar i maj, juni.
Bra marktäckare: Kaukasisk förgätmigej
Kaukasisk förgätmigej (Brunnera macrophylla) är så vacker till tulpaner men även gullvivor och löjtnantshjärta. Den är skuggtålig och fungerar bra som marktäckare. Blommar i april, maj. Finns med vitbrokiga blad, blad med silvervita fläckar och gröna blad.
Vackert bladverk: Lammöron
Lammöron (Stachys byzantina) bildar tidigt en fin frans längs rabatten. Dess ludna, silvergrå bladverk gör sig fint mot vita små klockor som sommarsnöklocka. Eller blå engelsk klockhyacint. Lammöron bildar mattor med hjälp av utlöpare. De vill växa soligt och i väldränerad jord. Odlas kanske mest för sitt bladverk och det är fint hela säsongen så lammöron är en perenn väl värda att satsa på.
Skuggtålig: Brunnäva
Brunnäva (Geranium phaeum) är en stor näva med kraftigt växtsätt som även finns som vit. Tål lite skugga. Börjar ofta blomma i maj. Brunnäva är en gammal, trogen trädgårdsväxt som lätt bildar stora bestånd. Klarar även skugga. Kan klippas ner efter blomning, då kan man få ett nytt flor på hösten.
Gammaldags favorit: Blågull
Blågull (Polemonium caeruleum) är en gammaldags trotjänare som även finns i vitt. Sprider sig där den trivs. Gillar näringsrik och väldränerad jord. Mycket fin tillsammans med vit brunnäva.
Breder ut sig snabbt: Tovsippa
Tovsippan (Anemone sylvestris) ser ut som en stor vitsippa och sprider sig där den trivs. Gillar torra jordar. Finns även vildväxande. Extra fint blir det om tovsippan kan få dra iväg i ett stråt ut i trädgården.
Tidig blomning: Rosenpion
Rosenpion (Paeonia veitchii) tillhör de vilda och mer ursprungliga pionerna. Den blir som en liten blommande buske med enkla, lätt nickande och ofta rosa blommor. Blommar före många andra pioner. Ljuvlig mot mörka tulpaner och alunrot. Gillar näringsrik och väldränerad jord.
Mormorsblomma: Löjtnantshjärta
Löjtnantshjärta (Lamprocapnos spectabilis) kan bli en meterhög yvig planta full av stjälkar med ljuvliga små hjärtan på rad i rosa eller vitt. Fin som snittblomma. Vill ha halvskuggigt och fuktigt.
Till skuggrabatten: Strutbräken
Ormbunken (Matteuccia struthiopteris) rullar upp sig inför våren. Bladen ger en vacker kontrast mot annan blomning som pingstliljor, tulpaner och allium. Fin i skuggrabatter och ger ljuvlig vårgrönska tillsammans med jätterams.
Lättskött: Akleja
Akleja (Aquilegia vulgaris) är en riktigt snygg blomma, särskilt sorten ’Nora Barlow’. Men det finns massor av sorter att välja mellan. Aklejor sprider sig där de trivs och hittar egna platser i trädgården. Fina tillsammans med allium. Trivs i sol och halvskugga.