Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Gröna växter Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang

Svampexperten tipsar: Så här plockar du rätt svamp

26 sep, 2015
author Lina Lundström
Lina Lundström
Äntligen svampsäsong! Svampexperten Helena svarar på några snabba frågor och ger sina bästa tips i svampskogen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Helena Björnström är utbildad svampkonsulent och driver företaget Skogskatten.

Varför är det så kul med svamp?

– För mig är det en kombination. Det är en spännande skattjakt, det är avkopplande och härligt att komma ut i naturen och det handlar om vetenskap – man måste vara påläst för att orientera sig i svampens omfattande värld.

Se också: 109 kilo kantareller – kolla familjens galna rekordskörd

109 kilo kantareller – kolla in familjens galna rekordskördBrand logo
109 kilo kantareller – kolla in familjens galna rekordskörd

Kan man lära sig att känna igen ett bra svampställe?

– Ja, absolut. Det ska vara lättgånget och inte mycket undervegetation. Leta svamp i skog med äldre träd. Tall, gran, björk, bok och ek är vanliga träd som många av våra fina matsvampar samarbetar med.

Vilka är dina bästa tips till nybörjaren?

– Prio ett är att skaffa en bra uppdaterad svampbok. Pelle Holmberg och Michael Krikorev gör bra svampböcker med fokus på matsvampar och förväxlingsarter. Lär dig 1–3 nya arter per år. Gå inte bara ut i skogen och plocka hem svamp och försök artbestämma – det är en djungel! Undvik bruna svampar med bruna skivor och vita svampar med vita skivor, då undviker du de flesta av våra giftigaste svampar. Soppar, som har tvättsvampsliknande struktur under hatten, är bra nybörjarsvampar, till exempel karljohan, sandsopp, blodsopp och tegelsopp. Även blek taggsvamp, svart trumpetsvamp och blodriskor har många tydliga kännetecken.

Hur hittar man kantareller?

– Kantareller har en lång säsong, vi brukar hitta de första strax efter midsommar och de sista i slutet av oktober. Jag hittar ofta kantareller tillsammans med björk, men de trivs i både löv- och barrskog. De växer gärna i sluttningar och intill gamla skogsvägar och stigar. Ibland där det är lite mossigt med inslag av gräs. Slå på svampögonen och gå långsamt i skogen. Stressade svampletare hittar sällan någon skatt.

Annons

Vilken är vår mest underskattade svamp?

– Det finns arter som haft oförtjänt dåligt rykte förr i tiden. Exempelvis blodsopp som är en nära släkting till karljohan och minst lika god, fastare i konsistensen och sällan larvangripen. Fjällig bläcksvamp, som är vanlig i trädgårdar och parker, är riktigt god att göra en gräddig stuvning på efter lång tid i stekpannan ihop med en klick smör och örtsalt.

Vackra kantareller.
Bild: Edward Kapusta

Blir det ett bra svampår?

– En varm sommar brukar resultera i ett bra karljohanår, vi har haft två på rad, men svamp behöver regn. Om det regnar på nätterna och är soligt om dagarna blir både vi och svamparna glada!

Se också: Matsvampar som kan förväxlas med giftsvampar

Matsvampar som lätt förväxlas med giftsvamparBrand logo
Matsvampar som lätt förväxlas med giftsvampar

Helenas bästa tips för svampplockningen!

  • Plocka svamp i en luftig korg och grovrensa svampen ute i naturen med en svampkniv.
  • Gå en svampkurs hos en av landets svampkonsulenter eller annan svampkunnig. Ät bara svamp du är 100% säker på och tillaga alltid svampen länge och väl.

Av Lina Lundström

Annons