Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Sticklingtjuven: Varje växt har sitt speciella sätt

30 mar, 2022
author Cecilia Lindberg
Cecilia Lindberg
Mattias Mattisson med sin jättestora Monstera.
En vissen planta på ett köpcenter fick det att börja klia i fingrarna. Nu har Mattias Mattisson 200 krukväxter. Via Instagramkontot Sticklingtjuven delar han med sig av sin urbana djungel som han byggt upp av plantor han skaffat helt gratis. I helgen arrangerar han en sticklingbytardag på mässan Nordiska Trädgårdar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Växt- och odlingsintresset har Mattias Mattisson haft länge, men innan han blev ”Sticklingtjuven” för drygt fyra år sedan hade han krukväxter hemma så som folk har mest.

En flytt till en större bostad med fler fönster och en föräldraledighet öppnade för fler möjligheter.

– Jag ville passa på att göra något samtidigt som jag var hemma med barnen. Men det skulle vara något som inte krävde för mycket tid och som jag lätt kunde släppa när barnen vaknade eller behövde mig, berättar Mattias.

Så en dag när han var ute och rullade vagn hamnade han på ett köpcenter där de visade bilar.

– Där fanns växter runtomkring som såg döende ut. Då frågade jag om jag fick ta en stickling från en elefantöra som stod där.

Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerarBrand logo
Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerar

Skapade grön djungel hemma utan att betala

Sticklingen blev början på ett samlande och han startade Instagramkontot ”Sticklingtjuven”. Tanken var att undersöka hur man kan skaffa sig en levande urban djungel utan att köpa en enda växt.

– Från början var det mest tänkt som en dagbok för min egen skull, men ganska snabbt märkte jag att det fanns ett stort intresse och att många gick in och kollade för att få inspiration.

Paradisträd, kalankoe och gullranka på Instagram

Idag har kontot runt 12000 följare. Inläggen handlar om de ”tjuvade” sticklingarna från den första elefantörat vidare till paradisträd, kalankoe, monstera och gullranka. Även en och annan ätlig gröda som tomatplanta och amarant syns i flödet, men grönbladiga krukväxter dominerar.

Annons

– Om jag hade varit taktisk så skulle jag ha valt ett engelskt namn – idag har jag många följare från USA och flera andra länder, säger han.

Stickling som rotat sig i jord.
Stickling som rotat sig i jord.

Vad har du lärt dig om sticklingar under den här tiden?

– Att varje växt har sitt speciella sätt att växa och jag har lärt mig mycket om hur man gör för att ge varje stickling de rätta förutsättningarna. För mig har det varit viktigt att försöka lyckas med varje stickling.

– Jag har också lärt mig mycket om bytesekonomi där allt inte bara handlar om pengar. Det har varit mycket snack om sticklingar som säljs för jättemycket pengar på Tradera och andra ställen, men jag har lärt mig att det verkligen inte behöver handla om pengar. Det går att göra byten som inte är värderade i pengar.

Att han kallar sig tjuv betyder inte att han plockar sina sticklingar i smyg. Att fråga först är det bästa, framhåller han.

– I de flesta fallen byter jag. Eftersom jag har ett instagramkonto kan jag slänga ut där i stories och fråga efter just den sort jag söker. Det är många som är hjälpsamma och som gärna byter.

Sticklingtjuvens nybörjartips

  • Börja med någon sort du gillar och starta inte för dyrt. Gullranka, monstera och palettblad är bra nybörjarplantor.
  • Rota din stickling i något annat än vatten. Om du rotar den i jord och perlite blir det mindre stress för plantan sedan när den ska plantera om.
  • Försök hålla hög luftfuktighet. Täck med exempelvis plast eller sätt sticklingen i ett minidrivhus.

Jord, perlite och tillbehör kostar att köpa in

Att det inte kostar något alls att ha en djungel av växter hemma är en sanning med modifikation, vilket Mattias klargör i ett ”erkännande” på Instagram. Sticklingarna är visserligen gratis, men jord, perlite och andra attiraljer som behövs för att få växterna att trivas lägger han en del pengar på.

Annons

Den nuvarande samlingen uppgår till cirka 200 plantor och han medger att det börjar bli lite fullt.

– Just nu tar jag faktiskt inte in så mycket mer. Har man palettblad, till exempel, så måste man ju trimma dem och då hamnar man i sticklingfällan - det blir ju jättemycket sticklingar.

Använder hydrospikes och brickor

Hur gör man för att hålla 200 plantor vid liv?

– Jag har ingen app eller något schema för hur de ska vattnas. Jag går runt med vattenkannan varje dag och känner med fingrarna och ser vilka som behöver vatten.

Och om du vill åka på semester?

– Då har jag lite olika knep. Jag använder till exempel hydrospikes som har små keramikspetsar som är kopplade till en vattenslang som slänger ut droppar i lagom dos. Jag har även stora underbevattningsbrickor. Det är lite av en chansning, men ofta klarar de sig ganska bra. Jag har rätt tåliga växter.

Mattias Mattisson med en av de plantor som han grott från stickling.
Mattias Mattisson med en av de plantor som han grott från stickling.

2019 var Mattias med på mässan Nordiska Trädgårdar och arrangerade en sticklingbytardag som blev en lyckad satsning. Nu är det dags igen.

Byta sticklingar på Nordiska Trädgårdar

När? Lördagen den 3 april 2022. Inlämning av sticklingar klockan 9-12. Klockan 13 lottas turodningen till bytena ut.

Var? Nordiska Trädgårdar, Stockholmsmässan Älvsjö, Entrétorget.

Hur? Ta med dig 1-3 rotade sticklingar. Få ett lottnummer per stickling. Förbered en lapp med vilken växt du har med dig och hur sticklingen hanteras bäst, så att din gamla stickling får den bästa starten i nästa hem. Deltagandet är kostnadsfritt men du behöver en entrébiljett till mässan för att kunna delta.

– Det var verkligen en succé förra gången då 700 sticklingar lämnades in. Nu hoppas jag att det blir samma uppslutning. Det är förstås svårt att veta hur det blir, men jag tror att många saknar att träffas för att inspirera varandra. Jag tror också att det är många som under pandemin har utvecklat sitt intresse hemma och kanske blivit riktiga plantproffs. Det blir kul att se!

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons