Steg för steg: Gör fina adventskransar
Klassisk adventskrans med kottar och torkad frukt
En traditionell julkrans med kottar och torkad frukt gör hemmet extra ombonat vintertid. En halmstomme som grund är toppen, det ger en fyllig och härlig krans.
Tänk på att det oftast går åt mer material än vad man kan tro, bunkra upp med granris och annat vintergrönt. Plocka gärna material till kransen i naturen, men tänk på att man inte får bryta av kvistar från växande träd utan markägarens tillstånd.
Detta behöver du till adventskransen
- Halmstomme (finns i hobbyaffärer)
- Tunn ståltråd
- Gröna kvistar av till exempel granris, järnek och en
- Dekorationer, exempelvis kottar, torkad frukt och kanelstänger
- Grov ståltråd
Se också: Så gör du höstens snyggaste krans
Så här binder du en fin dörrkrans till advent
- Lägg ett knippe kvistar lite diagonalt över stommen. Fäst med tunn ståltråd som du virar runt kransen (se detaljbild).
- Nästa knippe surrar du fast vid den första. Lägg växterna åt samma håll så att stjälkarna döljs. Fortsätt på samma sätt tills hela stommen är klädd.
- Knipsa av små bitar av den grova ståltråden och böj lätt. Använd den böjda ståltråden för att dekorera kransen med torkad frukt och kanelstänger (se bild Bästa hjälpen).
Variationstips! Det blir fint att blanda olika texturer och nyanser i kransen. Den tunna ståltråden är smidig och lätt att använda när du fäster kvistarna på halmstommen. Tänk på att dra åt så att knippena sitter stadigt, också när de torkat och krympt något.
Lekfullt med färg i dörrkransen
Klassiska julfärger är fina, men ibland är det kul att testa något nytt och annorlunda. Med en stomme klädd med ljus fönsterlav kan du släppa loss med färg och form.
Detta behöver du till julens finaste dörrkrans
- Halmstomme
- Fönsterlav
- Tunn ståltråd
- Granris
- Torkade blommor
- Grov ståltråd 1
Bind en julkrans – steg för steg
- Klä in stommen med fönsterlav, fäst med tunn ståltråd.
- Gör små knippen av 2–3 torkade blommor. Böj små krokar av den grova ståltråden, använd dessa för att fästa blomknippena på toppen av kransen (se bild Bästa hjälpen).
- Avsluta med att sticka in kvistar av gran under blomknippet.
Bästa hjälpen!
Den grova ståltråden är styv, men ändå lätt att forma. Gör u-formade märlor som används för att fästa dekorationsmaterialet på stommarna.
Vintervit dörrkrans med torkat
Torkade blommor har seglat upp som en riktig trend. Har du tur går det att hitta mycket torkat växtmaterial i naturen. En dekoration med torkat håller dessutom nästan hur länge som helst.
Denna vita vinterkrans kan du plocka fram om och om igen!
Detta behöver du till julkransen
- Grov ståltråd eller metallring
- Torkade blommor
- Tunn ståltråd
Så här gör du en adventskrans steg för steg
- Använd en metallring eller en grov ståltråd, som du formar som en ring. Gör ett litet knippe av 2–3 blommor.
- Surra fast blomknippet med en tunn ståltråd. Gör en ny bukett, surra fast efter den första. Blommorna ska ligga åt samma håll så att du täcker stjälkarna. Fortsätt så tills du är nöjd med resultatet (se detaljbild).
- Spika eller nåla upp på väggen.
Hållbarhetstips! Vissa torkade grässorter kan släppa tussar och ludd. För att fixera kan du spreja kransen lite lätt med hårsprej. Lägg det nya knippet ovanför stjälkarna på det föregående, så att dessa täcks. Fortsätt på samma sätt runt hela kransen.
Maxad mossa i adventskransen
Släpp loss med blommor, kvistar och vintergrönt för att få till en lekfull och trendig krans. Klä en halmstomme med grön mossa eller köp en färdigklädd.
Dekorera stommen med hyacinter, bär i säsong eller enris – bara fantasin sätter gränserna!
Bind adventskrans: detta behöver du
- Mossklädd (halm)stomme
- Naturmaterial, exempelvis enris, slånbär och hyacinter
- Grov ståltråd
- Textilband
Så här gör du en dörrkrans
- Böj små krokar av den grova ståltråden och använd dessa för att fästa kvistar och blommor på kransstommen (se bild Bästa hjälpen).
- Knyt ett textilband runt kransen, häng upp på väggen eller dörren.
Obs! Kolla upp vilka regler som gäller innan du ger dig ut i skogen. Markägarens tillstånd krävs alltid för att plocka mossa och lavar. På vissa ställen kan mossan dessutom vara fridlyst. Läs mer på naturvardsverket.se vad allemansrätten tillåter dig göra.
Design: Nika Wahren.