Lästips: Videotips för din trädgård Köksträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner

Solrosor på 5 vis – så skapar du arrangemang med den vackra blomman

05 sep, 2024
author NiKA WAHREN
NiKA WAHREN
solrosor på 5 vis
Foto: Pernilla Ahlsén
Solrosen är sensommarens maffigaste blomma. Vi visar hur du använder den soligt gula favoriten på fem olika vis.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Solrosen är en vacker sensommarsblomma. Men den är också stor, hög och tung vilket inte alltid gör den helt lätt att styla i ett blomsterarrangemang. Vi visar dig hur du stylar solrosen på 5 vis.

Arrangera blommorna snyggt - med hönsnätBrand logo
Arrangera blommorna snyggt - med hönsnät

1. Hållbart blomsterarrangemang med sand

Visste du att du kan använda sand som bas för ett blomsterarrangemang? Sand är ett naturligt material och funkar bra att sticka stjälkar i för att få dom att stå i vasen. Sanden måste vara lagom blöt, inte för blöt, för då kan inte stjälkarna stå, men inte för torr så att blommorna torkar. Prova dig fram!

gör bukett med sand

Till det här arrangemanget har vi använt oss av solrosor, rosor, nejlikor och torkad hortensia.

Annons
vackert blomsterarrangemang med sandbas

Tips! Sand är ett mer hållbart alternativ när du ska arrangera dina blommor, än till exempel oasis, som är en grön plastmassa som bara går att använda en gång och innehåller mikroplaster som går rakt ut i avloppet och förorenar vårt vatten.

2. Solrosor på van Goghs vis

Solrosen är en blomma med så mycket personlighet att den kan stå för sig själv. Här har vi fyllt ett helt krus med solrosor på van Goghs vis. Vi har blandat två olika sorter för att få ett intressant blickfång.

så gör du för att ställa solrosor stabilt

För att solrosorna ska stå som vi vill i krukan så har vi tejpat ett rutmönster på mynningen för att ge stöd åt stjälkarna. Vattna försiktigt eftersom att tejpen inte fäster när ytan är blöt.

Annons
solrosor på van goghs vis

3. Odla solrosor genom att samla frön!

I varje solros sitter massvis med frön som du kan samla in och plantera i vår. Bra för både plånbok och naturen.

Gör så här: Vänta till solrosen har vissnat ner och torkat till. Fröna är då lätta att pilla ut. Förvara fröna på en torr plats i till exempel ett kuvert tills att det är dags att plantera dom. Glöm inte att skriva namn på kuvertet så att du kommer ihåg vilka frön som är vilka.

solrosfrön för odling

Tips! Fröna går även att äta men är ganska pilliga att skala och fröna är inte lika stora som de du hittar i affären. Om du inte orkar pilla ut dem själv så lämna gärna några blommor med frön i trädgården så får småfåglarna lite att äta i höst och vinter.

Annons

4. Sensommarbukett med solrosor och zinnia

Sensommaren är den allra bästa tiden att skörda blommor i trädgården. Plocka dahlior, zinnia och rosenskära och gör ett fint arrangemang med nypon.

blomsterarranemang med solrosor och nypon

Tips! Har du ingen egen trädgård så finns det många blomsterodlare runt om i landet som erbjuder självplock. Kika in på snittblomsodlare.se för att hitta en odlare nära dig.

Bind en bukett som proffsen

Att floristers buketter håller ihop så fint, beror på att de använder sig av spiraltekniken. Vi visar hur!

Gör så här:

  1. Börja med att ta bort blad som sitter långt ner på stjälken för att undvika blad i vattnet. Bladen gör nämligen att det bildas bakterier och buketten vissnar snabbare.
  2. Börja med en så kallad toppblomma, lägg nästa blomma över den första så att ett kryss bildas. Fortsätt med nästa stjälk och lägg den åt samma håll som den förra.
  3. Vrid buketten ett halvt varv i handen innan du lägger på nya stjälkar. Alla stjälkar ska ligga åt samma håll så att de bildar en spiral.
  4. Bygg på buketten och placera ut blommorna jämt över buketten så att du får ett balanserat arrangemang och en fin form.
  5. Bind ihop buketten med ett snöre. Eftersom buketten är bunden med spiralteknik så kan du dra åt hårt utan att stjälkarna knäcks.
  6. Snitta stjälkarna med en vass kniv. Sätt buketten i passande vas med vatten.
  7. Byt vatten och snitta om stjälkarna varannan dag så håller buketten längre.

5. Blomsterlåda

Vi ville göra ett arrangemang där dom stora solrosorna får ordentlig plats att ta för sig. Därför använde vi en fin balkonglåda som vas.

blomsterlåda med solrosor

Gör så här:

Annons
  1. Som stomme i arrangemanget använde vi hönsnät som vi klämde ihop till en rulle och la i lådan. Hönsnät är toppen att använda för att ge stadga åt stjälkarna i en blomsterdekoration.
  2. Fyll lådan med vatten.
  3. I rullen stack vi in palmblad, färgad fjärdersparris, torkade palmblad och magnoliablad som grund. Vi avslutade med att sätta i solrosor och anthurium på olika nivåer.
  4. Tips! När blommorna har vissnat så spara och återanvänd hönsnätet och de torkade bladen igen.
blomsterarrangemang i låda
Annons