Släng inte julens blommor – plantera om dem för en andra chans istället
I efterdyningarna av julhelgen går många på sparlåga, inte minst alla växter som prytt hemmet. Flera av dem, som lökväxterna, är egentligen vårblommare som trädgårdsmästarna programmerat om till att blomma vid fel årstid.
De går utmärkt att spara för ett nytt liv utomhus. Också de traditionella krukväxterna kan återuppstå som trädgårdsväxter, eller förbli på fönsterbrädan med lite ny boost.
Se också: Så gör du arrangemang med hyacinter
Plantera ut dina julrosor efter julen
Julrosen längtar ut så fort som möjligt. Den tål några minusgrader, men skydda den gärna lite extra med torra löv eller barkmull.
Julens små träd trivs inte inomhus
Små träd som minigranarna på bilden ovan lider i stugvärmen. Liksom julrosen kan de ställas ut så fort den strängaste kylan är över. Allra bäst mår de nergrävda, skydda annars krukan på samma vis som för julrosor.
Tulpaner mår som bäst när de får planteras ut
Liksom hyacinterna kommer tulpanerna att leva upp i sin naturliga miljö. Ge dem gärna extra lökgödning så att de orkar bilda blomanlag.
Utomhus trivs cyklamen som bäst
Cyklamen trivs bäst på en sval plats, ställ den om möjligt så ljust och svalt det går för återhämtning.
Azalea kan med fördel planteras i trädgården
Azalean är en surjordsväxt precis som rododendron och blåbär. Plantera ut den på en halvskuggig plats där jorden inte torkar ut.
Även amaryllis kan planteras ut
Amaryllisen är inte svår att få att blomma om på nytt. Driver du den till hösten påskyndas blomningen några månader, men det är svårt att tajma in advent och jul.
Orkidéerna mår som bäst när de får planteras ut efter jul
Orkidéerna har sin storhetstid nu på vintern. Minibrudorkidéerna blommar länge och får ofta nya blomknoppar på den gamla stängeln.
Så tar du hand om julblommorna efter nyår
Nu behöver julväxterna först ta igen sig på en så sval och ljus plats som möjligt. Sedan kan de med god omvårdnad och lite tur återuppstå – som balkongväxter, i rabatten eller på fönsterbrädan.
Lökväxter som hyacint, amaryllis och tulpan: Knipsa gärna av blommorna som kommer nu och använd som snittblommor. Det spar kraft från löken och skyndar på återhämtningen. Sköt plantorna som om de var vanliga krukväxter. Bladen samlar nu näring till löken. Till våren planterar du ut lökväxterna i trädgården så kan de blomma där under kommande vårar. Undantaget är amaryllis, den är inte härdig. Låt den gärna växa till sig i rabatten under sommaren, men till hösten måste den grävas upp och tas in för att drivas på nytt. Och räkna då inte med blomning till jul, i fortsättningen kommer din amaryllis att blomma senare, som en tidig vårblomma.
Azalea: Plantera ut på en halvskuggig plats, gärna intill andra surjordsväxter som rododendron. Gödsla lite under försommaren. I oktober tar du in azalean på nytt, full med blomknoppar!
Fetbladsväxter: Flera är härdiga och kan planteras ut till våren. Undantag är echeveria som trivs ute sommartid men inte är vinterhärdig.
Julros och primula: Planteras ut till våren som perenner.
Cyklamen: Ansa bort vissna blommor och blad genom att försiktigt skruva och rycka bort stjälken. Då lossnar den vid knölen och lämnar inte kvar stumpar som kan ruttna. Plantera om i ny blomjord till våren i och låt gärna din cyklamen stå utomhus sommartid så kommer nya blomskott till hösten.
Orkidé: Plantera vid behov om i egen kruka med orkidékompost och ge orkidén en plats på fönsterbrädan.
Julgruppsgrönska som murgröna, slideranka och ormbunkar: Plantera om i ny jord till krukväxter. Murgrönan och flera ormbunkar är härdiga och kan växa vidare utomhus till våren.
Gröna små träd: Flertalet är inga enar, utan ädelcypressen ’Ellwoodii’. Den är härdig åtminstone till zon 3 om den står skyddat.
Svåra att blomma om: Julstjärna, begonia, kalanchoe och tazetter får ett värdigt slut i komposten.