Skötselråd – så får du azalea att trivas
I Norden säljs mer än tre gånger så många vita azaleor som i resten av Europa. Framförallt gillar vi svenskar det vita, här är hälften av alla sålda azaleor vita. Kanske beror det på att en vit blomma lättare passar in i den nordiska inredningsstilen och att den lyser upp mest under den mörkaste årstiden.
Eftersom azalean även trivs på ett bord en bit in i rummet är det lätt att använda den som en inredningsdetalj. Sätt den gärna under en lampa så framträder blomman mer och trivs dessutom bättre. En blommande azalea är en lyx som vi gärna unnar oss nu!
Höstazalea säljs från september
- Kallas även Vogelazalea och säljs från september till nyår.
- Blomningen pågår 4–8 veckor under den mörka årstiden.
- Finns i ett 15-tal varianter, från vitaste vitt till mörkaste rött i olika teckningar, alla med stora dubbla blommor.
- Azalean är en utmärkt luftfuktare som förbättrar luftkvaliteten inomhus.
- Ursprunget till de krukväxter vi har hemma är de vilda azaleorna som växer längs Himalayas sluttningar och i japanska bergstrakter.
Skötselråd azalea
Azalean har ett rykte om sig att vara svårskött och känslig, men sköter man den på rätt förvandlas blomman till en trogen, rikblommande kompis. En grundregel är att undvika för mycket vatten, uttorkning och direkt solsken.
- Vattna regelbundet och låt aldrig blomman torka ut helt. Enklast är att varje dag ge den 1–1,5 dl rumstempererat vatten i ytterkrukan. Är jorden våt, hoppa över vattning den dagen och låt jorden torka upp lite.
- Undvik att ge näring under blomningsperioden.
- En knoppig azalea behöver stå ljusare än en utslagen.
- Ställ aldrig azalean intill ett varmt element, då blir luften för torr. Bäst trivs blomman i ett ljust fönster eller under en lampa inne i rummet.
4 populära sorter av blomman
- Madame Trouch (vit)
- Terra Nova (ljusrosa)
- Nordlicht (röd)
- Hülsten (vit med cerise kant)
Så väljer du rätt krukväxt
Välj ett exemplar med friska blad, stora knoppar med tydlig färg och gärna en eller ett par utslagna blommor. Har alla blommorna slagit ut står den inte fin så länge. Blomman får heller inte bara ha gröna knoppar – då orkar den sällan slå ut i vanlig inomhusmiljö.
Av Monne Ljungberg
Foto: Anna Ramstedt/Arvidssons i Fjärås, Blomsterfrämjandet, Blomsterlandet, Flower Council, Plantagen, Shutterstock/TT