Lästips: Videotips för din trädgård Höstträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner

Skötselråd för hortensia – så blir den fin och blommar

10 sep, 2015
author Ulla Karlsson Sepp
Ulla Karlsson Sepp
Tips hortensia Forever&Ever
Här delar experten med sig av sina bästa tips och skötselråd som gör att hortensian trivs.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Rob Jonkers, holländaren som driver vinterhärdiga trädgårdshortensian Forever&Evers plantskola, är specialist på trädgårdshortensior. Han delar han med sig av sina bästa tips på hur man får blomman att trivas.

Skötselråd för hortensia:

Vad är ditt absolut viktigaste odlingstips för just trädgårdshortensian?

Om jag utgår från vår egen trädgårdshortensia så är det viktigaste att vattna ordentligt och ge plantan näring två gånger per år. I hortensiagödsel får plantan den näring den behöver. Den blommar rikligt och får även bättre motståndskraft. Tänk även på att du planterar blomman så den får sol halva dagen och skugga den andra halvan.

 Hur ser man att en planta har fått för lite vatten och hur kan man rädda den?

Den ser hängig ut. Om det har gått för lång tid utan vatten kan det ibland vara försent att rädda plantan. Varma dagar förlorar plantan mycket fukt, därför är det viktigt att vattna i slutet av dagen.

Se videon: Så beskär du trädgårdshortensia på rätt sättBrand logo
Se videon: Så beskär du trädgårdshortensia på rätt sätt

 Varför får plantan får bruna löv?

Händer det vid frost kan det bero på frostskador. Det kan även bero på brännskador under en mycket het och solig dag. Kanten på bladen kan då bli bruna. Ofta återställer sig plantan mycket snabbt.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

 Hur märker jag om plantan fått för mycket vatten?

Bladen blir lite rödaktiga. Plantan ser inte heller riktigt frisk ut. Står den i kruka så välj en med hål i botten så att allt överflödigt vatten rinner bort.

Förbered för vintern

 Hur förbereder jag hortensian för en kall vinter?

Annons

Om plantan är nergrävd behöver den i princip inte vintertäckas. Om den utsätts för vind bör man täcka med en vassmatta eller bubbelplast. Snö ger ett bra skydd. I de kallare delarna av landet kan kyliga vindar få plantan att torka ut snabbare.

Hur överlever plantan vintern i kruka?

Vid sträng kyla eller frost är det bäst att sätta in krukan i ett garage eller förråd. Glöm inte att vattna då och då. Vattna inte för mycket för då kan rötterna förfrysa.

Byta färg på blommorna

Hur får jag blomman att byta färg redan samma sommar?

Syns redan färgen så kommer blomman inte att byta färg igen den sommaren. För att vara säker på att den förblir blå är det bäst att tillföra ”färga mig blå” två gånger per år. Blommorna ändrar färg beroende på vilket PH-värde jorden har.

När är det allra bäst att plantera?

Vi rekommenderar hösten. Då kan plantan ”gotta till sig” ordentligt i den varma höstjorden och på våren har den tid till att växa ordentligt.

Hortensia behöver mycket vatten

Vad gör jag om hortensia planterats för sent?

Om du vet att det ska frysa så täck plantan.

Passar alla jordmåner?

Det fungerar med det mesta, men lerjord torkar ut snabbt och hortensian behöver mycket vatten.

Kan högt ph-värde ställa till det för plantan?

Vid ett extremt högt PH-värde på över 6,4 kan det bli svårt för plantan att ta upp tillräckligt med näring.

Kan vissa gödningsmedel vara sämre för plantan?

Gödningsmedel med för mycket kväve kan resultera i att jorden blir för salt och då fungerar inte rötterna som de ska. Om man har råkat övergöda kan det hjälpa att vattna extra mycket under en period. Då spolas överflödet av gödningen bort. Organisk gödsel som frigör näringen långsamt är det bästa.

Kan för lite vatten ge färre blommor?

Inte om du bara vattnar för lite en eller två gånger. Men om plantan alltid är torr så kommer den ge något färre blommor.

Annons