Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Sköt om dina perenner! Tips som håller dem fina

27 jun, 2016
author Anni Jähde
Anni Jähde
Perennrabatter
Har dina perenner väl etablerat sig kräver de inte mycket skötsel. Men det går att få dem ännu finare – här är bra tips!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Rensa bort konkurrens

Ogräs och vanligt gräs är riktiga näringstjuvar. Håll undan dem från perennerna under hela säsongen! När du rensat bort ogräs på våren – lägg på kompost och mullrik jord runt plantorna. Det hindrar ny ogrästillväxt ett tag och håller jorden fuktig.

Svårhanterligt rotogräs som kirskål är svårt att rensa bort. Är det väldigt mycket sådant måste man gräva ur hela rabatten och noga ta bort alla rötter. Eller kväva ogräset genom att täcka rabatten med till exempel grov markduk. Det kan dock ta flera år innan ogräset fått knäcken.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Dagliljor går utmärkt att dela.
Dagliljor går utmärkt att dela. Foto: Anni Andreasson

Dela stora plantor

När perennerna trivs växer de ibland till stora bestånd som kan delas. Plantan mår bra av delningen och reagerar med friskt bladverk och bättre blomning.

Gräv upp plantan och undersök hur rotsystemet ser ut. En del arter förökar sig med många småplantor runt moderplantan, till exempel vivor gör så. Då går det att försiktigt lirka loss plantorna från varandra.

Andra perenner kan man dela rakt av med en vass spade. Dagliljor är ett exempel på det. Vissa perenner har tjocka kompakta knölrötter, exempelvis pioner, som man kan ta rotbitar från och plantera.

Flytta missnöjda perenner

Var inte rädd för att sätta spaden i jorden och flytta runt dina perenner som inte ser ut att ta sig ordentligt. Det kan göra underverk!

Kanske är växtplatsen inte optimal av en eller annan anledning. Det kan vara så enkelt att plantan inte får så mycket ljus som du tror – att andra växter skuggar under stora delen av dagen när du är på jobbet.

Liljebaggarna är ett gissel för alla typer av liljor. Lätta att se tack vare den röda färgen, men svåra att fånga.
Liljebaggarna är ett gissel för alla typer av liljor. Lätta att se tack vare den röda färgen, men svåra att fånga. Foto: Anni Andreasson

Håll utkik efter sjukdomar och skadedjur

Perenner brukar inte få så mycket angrepp. Bästa sättet att undvika för stora problem är att hela tiden hålla utkik efter missbildade blad och stjälkar. Klipp bort dem så sprids inte eventuella sjukdomar.

Annons

En del perenner är benägna att få mjöldagg på bladverket, men köp sorter som är resistenta. De kommer allt fler sådana i plantskolorna.

Största problemet numera är mördarsniglarnas framfart i perennrabatterna, där de har sina klara favoriter. Man lär sig efterhand vilka perenner som är mest utsatta. Antingen låter du bli att ha dem alls i trädgården, eller också idkar du snigeljakt extra noga vid de plantorna.

Det är klokt att stötta perenner, som här pioner. Den här som är flätad i pil är dessutom dekorativ för trädgården.
Det är klokt att stötta perenner, som här pioner. Den här som är flätad i pil är dessutom dekorativ för trädgården. Foto: Anni Andreasson

Ge perenner stöd i tid

Först syns de inte, sedan kommer de så smått – och plötsligt är perennerna fullvuxna och ett slagregn eller kraftig vind kan få de höga sorterna att lägga sig platt.

Bästa rådet när det gäller att ge växterna stöd är att börja i tid och ta uppdraget på allvar. Hipp-som-happ-lösningar kommer inte att hålla. Rejäla och snygga växtstöd som du binder upp plantan i efterhand gör både dig och växten glad.

Mylla ner kompost i perennrabatten på våren.
Mylla ner kompost i perennrabatten på våren. Foto: Anni Andreasson

Gödsla perennerna lite lagom

De flesta perenner är godmodiga och kräver inte mycket gödsling. Kompost, kogödsel eller annan mullrik jord runt plantan på våren och kanske en näve vanlig trädgårdsgödsel, som hönsgödsel, brukar räcka. Gödsla när perennerna kommit upp en bit och inte är så känsliga.

Annons