Full fart på grödorna i juni – täck och gödsla
Att odla lagom och vid rätt tidpunkt är alltid en utmaning. Man vill ju kunna skörda det man behöver och slippa slösa utrymme på sådant det bara används lite av. Här spelar erfarenheten stor roll. Med tiden lär man sig vad, och hur mycket familjen äter.
Se också: Odla i pallkrage: från start till sådd
Har man dessutom kunskap om hur lång tid det tar för olika grödor att gro kan man med lite framförhållning maxa sallatsskörden till midsommarfesten och lugnt vänta med att så allt det där som kan stå kvar i jorden fram till jul. Jag tänker på bladkål, vintermorötter och vinterrödbetor.
Nu i juni satsar jag på mycket sallat för det vet jag går åt. Gärna en blandning av olika sorters blad, det är trevligt både till vardag och fest.
Lök använder jag också mycket av så det kunde jag satt mer i min pallkrage redan från början. Eller åtminstone fyllt på med en ny omgång.
Gräsklippningen har varit igång ett tag och gräsklippet är ett perfekt material att lägga mellan raderna av bladgrönt. Men lägg det inte alldeles intill. Lämna några centimeter fritt till varje planta så att de inte riskerar att mögla.
Marktäckning minskar avdunstningen av vatten, håller ogräs borta och bryts ner till näring. Just under nedbrytningsprocessen stjäls en del kväve ur jorden, det kompenserar jag genom att gödselvattna med nässelvattnet jag gjorde för några veckor sedan.
Att lämna odlingarna för semester när allt står som vackrast och det finns mängder av mat att hämta i trädgården känns sådär. Bladgrönsaker blir torra, tråkiga och bittra i smaken om de får torka ut.
De stressas också att gå i blom för tidigt. Bönplantor slutar leverera om man inte ständigt plockar. Tur att jag har bra grannar som hjälper till.
Lägesrapport i pallkragen i juni
Nu levererar lådan mer grönt än vi hinner äta upp på två personer, och det gäller att täcka och gödsla för att maximera resultatet. Bönorna växer fint men är ännu bara i blom. All tatsoi är skördad och ersatt med förodlade rosa eterneller – för färgens skull.
Ekbladssallaten frodas och vi skördar vidare bladvid. En rad nysådd plocksallat har börjat titta upp, den varar nästan hela sommaren. Innan varje ny sådd myllar jag ner fem centimeter brunnen kogödsel.
Av salladslöken har jag skördat en del och plockar efterhand. Så snart det blir en ledig plats här får en förgrodd svartkålsplanta flytta in.
Ta hand om odlingen under semestern – tips
- Skaffa en fadder till dina odlingar i god tid.
- Visa hur du gör och instruera om hur mycket vatten det brukar gå åt. Se till att ha vatten tillgängligt i tunnor och kannor.
- Berätta hur viktigt det är att ärter och bönor skördas efterhand som de mognar. Låt faddern plocka både det och även sallat och blommor – det vinner ni båda på.
- De stora sallatsbladen hinner ändå bli sega tills du kommer hem och blommerna kanske blommat över.
- Täck med 20 centimeter gräsklipp mellan raderna innan du reser, det håller kvar fukten. Du kan även flytta enstaka krukor till skuggan och ställa dem i en balja med lite vatten.
- Har du självhushåll under semestervistelsen kan du ta med lite nyskördat på resan. Vi åker husbil och då tar vi med oss sallat, buketter med färska kryddor och myntakvistar till te. Fyll plastpåsar med sköljda sallatsblad, blås upp och förslut. De håller sig fräscha en vecka i kylen.