Från åkermark till drömträdgård på sju år
Det var 2005 med en liten radhustäppa på 80 kvm som kärleken till trädgård och odlandet började spira. När paret Marie och Mattias bestämde att de ville bo i ett eget hus började husjakten. Inte bara att hitta drömhuset, utan också en lummig, härlig trädgård. Husvalet blev ett nybyggt enplanshus med 800 kvadrat tomt. Ingen lummig trädgård, men dock en tomt.
En bit åkermark som var långt ifrån den frodiga önskedrömmen, men det störde varken Marie eller Mattias, de kunde redan tänka sig hur åkermarken skulle förvandlas. Så fort det var möjligt att börja plantera började paret förverkliga planerna de hade kommit fram till under vintern. Marie hade plöjt högar med tidningar och trädgårdsböcker.
Tillsammans hade de gjort en grov skiss med plats för rabatter, träd och buskar, men också ett träddäck, stensättning på husets framsida och en liten köksträdgård. Sedan var det bara hårt arbete. Häcken skulle på plats för att rama in tomten.
– Jag har aldrig frusit så mycket i mina fingrar som jag gjorde då, berättar Marie. Att plantera en trädgård är verkligen som hård träning, vi var helt slut på kvällarna, minns Marie om tiden när de slet ute i leran.
– Träden var också jobbiga att plantera, vi valde extra stora exemplar för att snabbt få skydd av dem, och du kan bara gissa hur tungt det var.
Stora växter ger skönt lä
Buskarna som de köpte var också storlek XL, allt för att snabbt få vindskydd till perennrabatterna och få en lummighet i trädgården. Gräsmattan sådde vi, och det gick faktiskt ganska så smärtfritt att få den grön och fin. När grunden var lagd, var det mycket roligare att starta trädgårdssäsong nummer två.
– Det var så roligt att se hur trädgården började ta form, minns Marie och berättar om hur alla rabatter växte till sig andra året.
– Snabbt insåg vi att vi älskar växter, och vill ha många olika och spännande sorter. Lite svinn får man så klart räkna med när man lär känna sin trädgård, konstaterar Marie, och berättar att en del av plantorna dog under första vintern.
– Men vi ger inte upp i första taget, vi köpte nya. Men med åren har vi ju sett att vissa plantor trivs helt enkelt inte här, då har vi fått hitta ersättare, berättar Marie, och tar flädern som exempel.
– Helst vill jag ju ha en japansk lönn, men när den tredje dog letade jag vidare på liknande växter, men härdigare varianter. Då hittade jag den mörka flädern ’Black Lace’.
Snyggt med kontraster
Paret tycker att kontraster är viktigt, och det gäller både växternas form och färg. Rabatterna fortsatte att växa till sig varje år, och nya kom till.
Tredje året byggde paret ett växthus på platsen där de först hade en sittgrupp i gräset.
Bevattningssystem gör det möjligt att åka bort
Femte året var trädgården så pass färdigplanterad att paret bestämde sig för att investera i ett bevattningssystem för att spara tid och ge dem möjlighet att åka bort på sommaren.
Samma sommar fick även älsklingskatterna Ester och Ernst en efterlängtad kattrastgård, då den lilla köksträdgården byggdes om.
Formklipper buskarna för hand
Odlingslådorna fick bli kvar och där får skadade växter återhämta sig och växa till sig. Arbetsfördelningen föll dem naturligt direkt från början, Mattias sköter stora jobben som häckklippning, gräsmattan och snickerierna. Marie formklipper för hand och håller rabatterna fria från ogräs.
Trädgård är en gemensam, kär hobby för dem och mycket tid tillbringas på utflykter till plantskolor, trädgårdsvisningar och olika trädgårdsevenemang.
– Trots att trädgården kan ses som färdig, kommer den aldrig bli så färdig att vi inte kommer att ha små projekt för den. Vi drömmer om en riktig damm, och det finns så många fina växter som vi gärna vill ha i vår trädgård, så det blir säkert nya rabatter också, berättar det glada trädgårdsälskande paret.
Här bor vi
Vilka: Marie och Mattias Andersson Edenheim.
Var: Kävlinge, Skåne, zon 1.
Trädgårdsinfo: 792 kvm, började anläggas hösten 2011, mullrik jord.
Kul att veta: Åkern var tidigare en rosodling, därför har områdets gator rosnamn.
Nästa projekt: Gräva en riktigt damm.
Instagram: @77maryp
Låt trädgårdstankarna få växa fram
Marie och Mattias är rörande överens om att det finns inget som de skulle gjort annorlunda i sin trädgård. De har låtit trädgården växa fram i en takt som tillåtit eftertanke och möjlighet att vidareutveckla utan att behöva börja om från början. Därför råder de andra som planerar sin trädgård från noll till att inte göra allt första året. Låt kostsamma projekt som växthus och bevattningssystem vänta några år tills man bott in sig och känt in årstiderna i trädgården. Samtidigt kan man visst skynda lite, och det gör man genom att välja stora växter, buskar och plantor.
Plasttält med frostvakt och avfuktare
Paret rekommenderar även att tänka igenom vad trädgården behöver på vintern. De själva har mycket växter som ska övervintras frostfritt, och det påskyndade byggandet av växthuset. Numera finns det två plasttält med frostvakt, avfuktare och belysning för pelargoner och andra ömtåliga växter. De plantor som klarar minusgrader jordslås för att bättre stå emot kyla. ●
Parets råd till dig med ny tomt
- Läs en grundläggande bok om att planera en trädgård: zon, läge, vädersträck, tänk golv, vägg, tak.
- Hämta inspiration, men var realistisk och undersök växtens möjlighet att överleva i din trädgård.
- Satsa på stora exemplar av träd, buskar och häck.
- Belöna hårt arbete med god fika.
- Bra verktyg och redskap.
- Var inte rädd för att testa.
Årskrönika – Så här blev trädgården till
- År 1: Grunden anlades: häck, gräsmatta, 4–5 stora träd planterades, perennrabatter och buskar, rabatter runt träden, öar med perenner.
- År 2: Flera träd planterades, fler och större rabatter, nya buskar.
- År 3: Växthuset byggdes, mera växter i rabatter.
- År 4: Röd bokhäck planterades som avdelare, större rabatter, mera plantor.
- År 5: Uterummet byggdes på halva trä-däcket för att förlänga säsongen.
- År 6: Bevattnings-system installerades, katternas rastgård byggdes, vatten drogs till växthuset.
- År 7: Större rabatter och fler buskar.