Så skapar du en vacker vinterträdgård
När en trädgård ska planeras tänker många på att få till en vacker sommarträdgård. Därefter kommer vårens blomsterlökar och höstens glödande färger, men vintern får sällan sin del av kakan. Men stanna gärna upp och fundera på struktur och växtval.
Vackra, historiska rosor har absolut ett skönhetsvärde, men de glänser en begränsad tid, medan prydnadsgräsen är vackra hela året. Det finns plats för många olika växter i en trädgård, försök att få till en bredd som ger dig glädje året om.
Om vintern står prydnadsgräsen där med sina vackra vippor. Det finns många olika sorter, och det är en fröjd att se stråna svaja och svinga sig lättjefullt över gångar och gräsmattor. Strån och blommor kan vara så slanka, att man till och med kan se igenom plantan, som hos jättetåteln som förklarligt nog heter 'Transparent'.
Ljusa, lysande grupper av tuvtåtel med nästan duniga vippor ger både färg och annan struktur i rabatterna. Axen nästan filtar ihop sig och står som luftiga, fluffiga skyar mellan perennerna, medan lampborstgräsen har långa flaskborstlika, upprätta ställningar. Ett av gräsen blommar inte, men pryder sin plats i bädden med sin mängd smala blad, nästan som en fontän, det är glansmiskantus 'Gracillimus'.
Lättskött prydnadsgräs i vinterträdgården
Dessutom är prydnadsgräsen lättskötta, först till våren klipps bäddarna ner när den nya tillväxten är på gång, därefter klarar rabatterna sig i stort sett själva resten av året.Här och var mellan prydnadsgräsen kikar perennerna fram. Några röda solhattar och blodpilört blommar ännu, andra har fina fröställningar med anisisop och solbrud som mörkare partier mellan gräsen.
Perennerna har sin höjdpunkt stor del av året, men kan även ha en framträdande roll på vintern med fina fröställningar. Då finns en annan sorts skönhet, med en lågmäld färgskala och spännande former.
I köksträdgården finns det också möjligheter till vinterfägring. Först och främst inramningen med exempelvis låga stenmurar, pilstaket eller någon sorts infattningshäck.
Vinter i köksträdgården
Odlingsbäddarnas innehåll kan vara grön och röd grönkål, brysselkål, palmkål och purjolök som kan plockas hela vintern, särskilt om snön uteblir, liksom de vinterhärdiga örtkryddorna som klipps ner först till våren.
Många som binder buketter sår gärna sommarblommor mellan grönsakerna, för det vackras skull. Och ettåringar, som slöjsiljan, kan vara vackra hela vintern.
Strukturen syns särskilt väl om vintern. Kanske väljer du att dela upp trädgården i olika partier med en klassisk sammanhållande korsgång. Rabatterna och gångarna bildar linjer och siktlinjer som kan vara lika viktiga som rabatternas innehåll. Snygga häckar kan dela in trädgården i olika rum.
Frost och snö i trädgården
Och då finns valet mellan vintergröna häckar, lövfällande eller häckar som behåller sina blad men ändrar färg, till exempel bokhäckarnas bronsfärgade vinterprasslande väggar. Dessa blir då en färgklick i en annars dov färgskala.
Staket och pergolor framträder ännu mer när grönskan avtagit och dessa leder blicken vidare framåt. Fundera på om du vill att någon detalj ska framträda extra väl, till exempel en grind, som kan få en överraskande färg som piggar upp.
Träd har också sitt vintervärde även om de är avlövade. Barken kan vara mönstrad som hos de olika strimlönnarna, ha en spännande och glänsande yta som kopparlönnen, Acer griseum, eller ståta med en sammetslyster som glanskörsbär, Prunus serrula. Också vanliga fruktträd med några år på nacken står där med eleganta siluetter, ibland med kvarglömda äpplen som vilsna julkulor och till glädje för fåglarna.
När trädgårdsdesign och växtval går hand i hand som ett välmatchat par kan du njuta extra av trädgårdens skönhet, också en vinterdag.
Prydnadsgräs i vinterträdgård
Plantera prydnadsgräs och ge vinterträdgården liv och rörelse, när stråna vajar i vinden.
- Jättetåtel, Molinia caerulea ssp. arundinacea. 'Transparent’
- Lampborstgräs, Pennisetum ’Fairy Tails’
- Tuvtåtel, Deschampsia cespitosa ’Goldtau’
- Glansmiskantus Miscanthus sinensis ’Gracillimus’
- Glansmiskantus med mörkröda ax, Miscanthus sinensis ’Malepartus’
- Glansmiskantus med ljusröda ax, Miscanthus sinensis ’Flamingo’
- Jungfruhirs, Panicum virgatum ’Squaw’
Strukturtips för vinterträdgården
Dessa tricks gör vinterträdgården mer intressant.
- Gräs och perenner som är särskilt vintervackra planteras i en rabatt som kan ses och avnjutas från huset.
- Bokhäckar som inte fäller höstlöven delar upp trädgården i olika rum.
- Tydliga axlar delar upp trädgården och ger den struktur.
- Siktlinjer leder blicken mot de vackraste fokuspunkterna.
- Träden är planterade med tanke på att de ska ha en vacker siluett utan blad.
- Städsegröna växter håller trädgården grön hela året.
- Ha blickfång som ger struktur: pergola, murar, staket, grindar.
Perenner som är fina året om
Dessa är en prydnad både sommar och vinter med vacker blomning och skulpturalt växtsätt.
- Röd solhatt, rosa och roströd, Echinacea purpurea ’Magnus’
- Röd solhatt, vit och gul, Echinacea purpurea ’White Swan’
- Röd solhatt, grön, Echinacea purpurea ’Green Jewel’
- Anisisop, Agastache foeniculum
- Solbrud, Helenium
- Flockel, Eupatorium maculatum Atropurpureum-gruppen
- Perovskia, Perovskia ’Little Spire’
- Nepeta, Nepeta
Vill du läsa mer om trädgård?
Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här
Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här