Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Så identifierar du skadedjur och sjukdomar på dina växter – och så räddar du dem

29 apr, 2021 UPPDATERAD 02 jul, 2024
author Henrik Hanell
Henrik Hanell
En larv äter igenom ett blad.
Kålfjärilens larver kan snabbt äta upp det du själv vill ha på tallriken. Foto: Shutterstock/TT
Odlarlycka och trädgårdsglädje övergår lätt i oro när angrepp av skadedjur, ohyra och sjukdom visar sig på växterna. Här är några vanliga problem och vad du kan göra åt dem.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ohyra är tyvärr vanligt på växter både inomhus och utomhus. Ofta är det någon form av obalans som sätter igång en kedja. Torka, näringsbrist eller för lite solljus gör en växt svagare och till ett lättare offer för sjukdom och ohyra.

Jobba förebyggande, sträva efter en naturlig balans mellan skadeinsekter och nyttoinsekter i trädgården, det är bättre än att spruta med gift. Ett visst mått av skadegörare kommer alltid att finnas, det är bara att acceptera.

För att förbättra den naturliga balansen bör du gynna småfåglar och nyttoinsekter. Sätt upp holkar på hösten och anlägg blomsterängar som lockar rovinsekter och parasitsteklar och nyckelpigor.

Och det mest grundläggande – som ibland kan vara svårt nog – håll växterna vid god vigör genom avvägd vattning, beskärning och gödsling. Trots detta problem kan problem tyvärr uppstå.

Ohyra på växter – så identifierar du dem

Det finns mängder av olika sorters ohyra som du kan hitta på dina växter. I denna artikel kommer vi att gå igenom följande sorters ohyra:

  • Bladlöss
  • Kålfjäril, kålmal och kålfluga
  • Öronvivel
  • Liljebaggar
  • Morotsfluga
  • Spinnkvalster
  • Gråmögel
  • Svartfläcksjuka på rosor

Se också: Så lyckas du med tomatplantorna

Så lyckas du med tomatplantornaBrand logo
Så lyckas du med tomatplantorna

1. Bekämpa bladlöss

Bladlöss finns i alla möjliga färger. De dyker i princip alltid upp vid torka. Det beror på att sockerkoncentrationen i växterna ökar – något bladlöss älskar.

Åtgärd: Vattna vid torka. Kläm ihjäl, spola med vatten under högt tryck utan att skada bladen, spruta med såpalösning. Andra större och förebyggande åtgärder är att odla fläderbuskar i tomtgränsen, dessa fungerar som lusmagneter. Skapa en trädgård där nyckelpigor trivs. Fyll den med vårblommande lökväxter som krokus, så att nyckelpigor och blomflugor finns på plats när angreppen börjar.

Annons

2. Så bekämpar du kålfjäril, kålmal och kålfluga

Kålfjäril och kålmal är trista besökare i odlingen. Larverna kan snabbt äta allt.

Åtgärd: Kålnät kan försvåra för kålfjärilen att lägga sina ägg bland kålen. Nät är bättre än fiberduk, då den släpper igenom mer sol och vatten. Ordna fjärilsrabatter med lavendel, mynta, kärleksört, timjan, bolltistlar och röd solhatt som lockar bort fjärilarna från kålen. Kålnät funkar bra även mot kålfluga. Bekämpa med naturliga fiender som parasitsteklar. Gynna dessa med övervintringsplatser, pollen och nektar. Turex, Bacillus thuringiensis. Bakterie som angriper fjärilslarver.

3. Öronvivel – så känner du igen angrepp på dina växter och blir av med dem

Märken på bladen efter en öronvivel. Till höger i bilden syns en öronvivel inklippt.
När öronviveln är i farten lämnar den karakteristiska spår. Foto: Shutterstock/TT

Öronvivel gör gnagmärken, "biljettklipp", i bladkanterna i form av halvcirklar. Mest skada vållar larverna och kan förstöra rötterna på till exempel rododendron, azalea, hortensia, jordgubbar och många lökväxter. Kan orsaka stora problem i växthus, uterum och ringbarka växter vid rothalsen.

Åtgärd mot öronvivel: Nematoder, (Heterorhabditis sp.) som vattnas ut i jorden. Infekterade öronvivellarver blir orangeröda och fungerar som uppfödningsplats för nya nematoder. Det är bara i larvstadiet som nematoderna rår på öronviveln, bekämpa under maj/juni och augusti/september.

4. Bekämpa liljebaggar på dina växter

När de röda avlånga skalbaggarna dyker upp gäller det att agera omgående. De kan snabbt kaläta liljorna. Håll utkik tidigt på våren.

Annons

Åtgärd: Plocka bort dem för hand och mosa ihjäl dem, eller lägg dem i en kopp med T-sprit. Vuxna djur slänger sig ner på marken när fara hotar. Titta också på bladens undersida, ta bort alla ägg och larver, spruta bort med en kraftig vattenstråle. Till skillnad från de färdigutvecklade liljebaggarna kan de inte ta sig upp i växten igen.

En röd liljebagge på en grön växt.
Liljebaggarna är vackra – men glupska. Foto: Shutterstock/TT

5. Morotsfluga – så åtgärdar du problemet

Lägger sina ägg intill morotsplantan. Larverna kryper ner i jorden och äter av sidorötter och tar sig sedan in i själva moroten. Små plantor vissnar ner helt. På mogna morötter syns angreppen mot svarta fläckar, bryter du itu morötterna framträder smala gångar – ofta med en ljus larv i någon av dem.

Åtgärd mot morotsfluga: Täck med fiberduk. Gula klisterskivor i morotslandet fångar många av de flygande insekterna.

6. Spinnkvalster: Så bekämpar du dem

Spinnkvalster trivs när det är torrt och varmt. De kan vara ett stort problem i växthuset och angriper många olika växter, till exempel gurka, paprika, jordgubbar och ett flertal krukväxter. De suger växtsaft ut cellerna så att växterna riskerar att dö. Angreppen syns som små ljusa fläckar på ovansidan av bladen.

Åtgärda spinnkvalster: Förebygg genom att undvika uttorkning och höga temperaturer. Höj luftfuktigheten i växthus genom att spreja med vatten. Använd rotkvalster, effektivast är spinnrovkvalster, Phytoseiulus perimillis, men i behandling mot spinnkvalster kan även andra rovkvalster användas. Rovkvalster trivs inte i låg luftfuktighet. Vid stora angrepp bör man först spruta med våxtvårdssåpa: 0,5 deciliter såpa utblandat i en liter vatten. Om inte det räcker kan du använda insektsmedel, till exempel pyretrumbaserade.

Annons

7. Bekämpa gråmögel, Botrytis cinerea på växter

Kommer med hög luftfuktighet och kyla. Vanligt på hösten i såväl växthus som på friland. Även växter med ljusbrist eller näringsbrist kan angripas.

Åtgärder mot gråmögel: Undvik hög luftfuktighet, ha god ventilation. Värmefläkt i växthus eller uterum. Odla ej för tätt, håll plantorna i god kondition med avvägd gödsling. Ta bort angripna växtdelar. Inom yrkesodling används Trichoderma, nyttosvampar, mot gråmögel.

Eget medel mot mjöldagg – så gör du

Blanda 1,5 tesked bikarbonat och 3 teskedar rapsolja med en liter vatten. Spruta på exempelvis rosor. Upprepa behandlingen efter någon vecka.

8. Svartfläcksjuka på rosor: Identifiera och bekämpa

Visar sig som svarta fläckar på rosbladen, senare gulnar bladen och faller av.

Åtgärda svartfläcksjuka: Vid upprepade och aggressiva utbrott är det kanske bäst att ta bort rosen helt. Leta efter resistenta sorter. Behandling med Trichoderma-svampar. Tänk på att inte låta rosorna stå för tätt. I fuktiga miljöer ökar risken för angrepp.

Svartfläcksjuka på rosor är lätt att identifiera.
Välj helst resistenta rosor för att slippa svartfläcksjukan. Foto: Shutterstock/TT

Bli av med ohyra på växter – tre metoder som ofta fungerar

1. Parasitsteklar

Dessa är mycket viktiga i kampen mot skadeinsekter.Odla ringblommor, bovete, perserklöver eller honungsfacelia för att locka dem till trädgården. Används som biologisk bekämpning mot bland annat bladlöss, bomullslöss, vita flygare och minerarflugor.

2. Nyttosvampar som biologisk bekämpning

Trichoderma, nyttosvamp som angriper skadliga svampar. Används som biologisk bekämpning mot exempelvis svartfläcksjuka på rosor och gråmögel på jordgubbar, gurka och tomat i växthus. Trichoderma gör inte att befintligt gråmögel försvinner, men förhindrar nya angrepp. Används förebyggande, fungerar även mot mjöldagg.

3. Insektsmedel på växter

Starkare insektsmedel innehåller ofta ämnet pyretrum, ett gift som utvinns ur en krysantemumväxt, och som bryts ner på 24 timmar. Men, tänk på att pyretrym inte tar död endast på växtangripande insekter – alla insekter, även de nyttiga, dör. Använd inte medlet slentrianmässigt. Det finns andra insektsmedel som innehåller andra verksamma ämnen.

Annons