Svängig sensommar med prydnadsgräs vid entrén
När kvällarna blir kyligare och björkens blad börja skifta färg är det dags att gallra bland sommarblommorna ytterligare en gång. De ettåringar som gjort sitt slängs på komposten medan övriga rensas på allt som är visset och tråkigt.
På vår trappa har varje växt fått en egen kruka att växa och frodas i. Då blir det enkelt att sköta om dem. Dessutom blir det lätt och roligt att flytta runt dem för att få lite omväxling.
Ställer du krukorna riktigt tätt ihop ser det ut som en samplantering. Det blir maffigt, mysigt och samtidigt elegant med prydnadsgräs och sommarblom i en skön mix.
Många sorters prydnadsgräs att välja på
Det finns massor av olika prydnadsgräs att välja på. Vissa är fleråriga medan andra odlas som ettåringar. En del är perfekta för samplantering eller som solitär i krukor och urnor medan andra trivs bättre i rabatten.
Storleken varierar med allt från ett par decimeters tuvor till riktigt höga, kraftiga gräs på över två och en halv meter. Valen av färger är många och nyanserna kan skifta beroende på plantans placering.
Det finns prydnadsgräs för alla väderstreck
Det finns gräs för alla väderstreck, för direkt solljus såväl som för halvskugga och skugga. Gemensamt för de flesta gräs är att de trivs bäst i väldränerad jord som hålls en aning fuktig.
På sensommaren har prydnadsgräset rätt färger
Begonian ’Dragon Wing’, med sina mustigt röda blommor och flikiga blad, har vid det här laget hunnit växa sig riktigt stor. Detsamma gäller den ståtliga, röda bägarrankan vid trappan och de limegröna sedumbollarna ’Lemon Ball’ som riktigt väller över trappan.
Många sorter av de populära prydnadsgräsen har nyanser som kan skifta allt från beige och ljust gråblått till mörkt grönt och vinrött. Hösten är verkligen prydnadsgräsens tid! Det är nu svansfjädergräsets vackra plymer vajar som mest och fasanfjädergräsets alla färgskiftningar kommer till sin rätt.
Rimfrost i vipporna på prydnadsgräs
En klar favorit hos många är svansfjädergräset ’Ponytails’ som på sensommaren får sina mjuka, vackra vippor. Den blir cirka 30 cm och ytterligare 10 cm med fjunet. Låt gärna gräset stå kvar på sin plats när kylan kommer – om det är fuktigt i luften bildas fantastisk rimfrost i vipporna.
Prydnadsgräs inte tåliga i hela landet
En del av de prydnadsgräs som sägs vara härdiga klarar kanske de milda vintrarna i södra Sverige men är tveksamt tåliga i de norra delarna. Fråga personalen i handelsträdgården eller blomsterhandeln om du känner dig osäker.
Veketåg – ett annorlunda prydnadsgräs
Veketåg är ett lite annorlunda gräs som drar blickarna till sig med sina lustigt vridna strån. Här placerad i en gammal rostig järngryta. Trots att veketåg är en vintergrön perenn är den känslig för väta i krukan och vill inte stå för blött undervinterhalvåret.
Vid järnräcket samsas veketåg med sina korkskruvade strån med ett vajande svansfjädergräs och en fräsch jordreva.
I bakgrunden står en vit femtunga och ett gult penningblad på ett sidobord för att skapa lite höjd på trappavsatsen.
Prydnadsgräs vid entrén – enkelheten gör helheten
Ibland är det enkelheten som gör det! Sex olika sorters gräs i var sin rödbrun kruka och en slingrande fräsch jordreva. Snyggt, elegant och samtidigt mjukt och hemtrevligt.
Från vänster ses:
- Veketåg, Juncus spiralis
- Svansfjädergräs, Nassella tenuissima ’Ponytails’
- Fasanfjädergräs, Anemanthele ’Siroccio’
- Kopparstarr, Carex ’Red Rooster’
- Froststarr, Carex ’Phoenix Green’
- Bronsstarr, Carex ’Bronco’
Fasanfjädergräs färgstark på hösten
Man kan lätt förstå hur fasanfjädergräset, med sina fantastiska färgskiftningar, fått sitt namn. Här ses nyanser, förutom grönt även koppar och de lite ovanliga rosa färgerna. Och placerar du det på en riktigt solig plats märker du snart att de rosa nyanserna framhävs ännu mer.
Fasanfjädergräs är ettårig och passar utmärkt i samplanteringar i krukor och urnor. Det ger med sina 50 centimeter en fin höjd åt planteringen.
Klipp inte ner prydnadsgräs på hösten
Om du klipper ner prydnadsgräs på hösten är risken stor att plantan ruttnar. Detta eftersom regnet då rinner fritt ner i stråna som i ett sugrör.
Snötörel är vacker på höstentrén
Här ses en snötörel i en kopparbalja framför en uppstammad myrten. Snötörel kan nog räknas till en av sommarens mest tacksamma och lättskötta växter. Med jämn vattning och ansning av allt visset blommar den från tidig vår till första frostnatten.
I bakgrunden skymtar två sedum ’Lemon Ball’, en av fjolårets krysantemum och begonian ’Dragon Wing’.
Snabbväxande penningblad i utekrukan
Penningblad är både billig och lättskött och kan under en säsong växa sig riktigt lång. Här en gul variant som snart kommer att glöda i höstens alla färger. Intensivt limegröna sedum ’Lemon Ball’ tillsammans med begonians klara, röda blommor är en riktigt läcker färgkombination.
Vill du läsa mer om trädgård?
Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här
Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här