Satsa på julisådd - andra chansen i grönsakslandet
Har du ett begränsat utrymme att odla på kan du utnyttja ytan bättre genom att serieodla, det vill säga att ta flera skördar från samma säng.
För visst är det en lyx att kunna njuta av fräscha grönsaker från den egna täppan under många månader, kanske ända fram till jul om du bor i södra eller mellersta Sverige. Vissa grönsaker, exempelvis kål och spenat, blir dessutom allra bäst när de odlas under vår och höst.
När är det dags att sätta igång? Jo, när man skördat vitlöken i juli, när nypotatisen är slut och när vårprimörerna och första omgångarna sallat börjar bli övervuxna. Då ger du odlingen en översyn för att se vilka möjligheter du har till nya sådder.
Det finns mycket att välja på – snabbväxande asiatiska grönsaker, sallater, kål och sommarrotsaker. Vissa sorter kan man så kontinuerligt hela sommaren. Det gäller exempelvis sallat, rädisor, pak choi och tatsoi. De utvecklas fort och blir lätt förvuxna i sommarvärme så det räcker att så några plantor i taget.
När det gäller rotsaker och en del kål- sorter, finns både sommar och höstsorter. Sommarmorötter och rödbetor ger mest vid julisådd och blir skördeklara inom fyra månader. Och då kan man förstås skördegallra under tiden. Vintersorter däremot växer långsammare, men klarar i gengäld lagring bättre.
Sommarrödbetor är gott! De är klara att skörda inom fyra månader.
Gör så här för att lyckas med julisådden
1. Rensa bort ogräs och allt som är förvuxet.
2. Mylla ner kompost eller brunnen häst- och kogödsel.
3. Vattna igenom och låt dra. Enklast är att passa på när det förutspås gråväder för det är viktigt att hålla sådderna fuktiga. Om du tidigare bara sått på våren kommer du att häpna över hur fort det gror när jorden är riktigt varm.
4. När det börjar grönska kan du ge en rejäl rotblöta och sedan täcka mellan raderna med 20 cm gräsklipp. Så länge lagret hålls tjockt finns ingen risk att gräset frösår sig. Täcket håller kvar fukten i jorden och avger näring. Men lägg det inte helt intill plantorna, spara 5 cm bar jord närmast.
Tips på grödor att så i juli
grönkål
kinesisk salladskål
kålrabbi
majrova
morot
pak choi
portlak
rucola
rädisor
rättika
rödbetor
sallat
svartkål
tatsoi
vintersallat
Praktiska tips
- Kål, vild rucola och asiatiska grönsaker tål någon minusgrad. De växer till och med så sakteliga långt in på hösten. Ta upp när minusgraderna börjar dominera.
- Morötter, rättika och rödbetor förvaras med fördel i jorden så länge det går att gräva. Bädda runt grön sakerna med cirka 20 cm löv och täck med dubbel odlingsväv så hålls jorden mjuk längre. I zon 1–4 kanske du kan skörda fram till jul och slipper förvaringsproblem.