Sara Bäckmos utmaning: Så nu – skörda i juni
Trädgårdsprofilen och inspiratören Sara Bäckmo har skrivit flera böcker om odling. Hon odlar grönsaker, bär och blommor vid sitt hus utanför Växjö. Förra året tog hon över en handelsträdgård hemma i byn Kalvsvik. Under 2022 låg fokus på att få den verksamheten att fungera.
– Det gjorde att jag försummade min egen trädgård, jag hade helt enkelt inte tid att odla lika mycket där som jag gjort tidigare. Den här vintern är den första på länge som vi har varit tvungna att köpa grönsaker, berättar hon.
Nu är Skillnadens handelsträdgård i gång på riktigt. Två anställda arbetar med det dagliga och Sara kan vända blicken mot sin egen odling. Nystarten på hemmaplan gjorde att hon själv, även som van odlare, kände behov av en odlingsutmaning.
– Kraften i när man gör något tillsammans är otrolig. Det ger så mycket pepp och inspiration att kunna följa varandra.
Alla kan vara med
Den pågående utmaningen är till för alla som vill vara med: stor eller liten trädgård, balkong eller kolonilott, växthus eller inget växthus spelar ingen roll. Sara vill lyfta att det är fullt möjligt även för dem som odlar i de norra delarna av landet att få skörd i juni.
Nyckeln till att kunna skörda tidigt är att välja rätt växter, rätt läge och att vara omsorgsfull med vattning och gödsling. Många deltagare i utmaningen satsar på att odla alla de grönsaker som annars skulle ha köpts i butik i juni: morötter, squash, paprikor, sallater, tomater, olika sorters kål, lök och potatis. Men utmaningen kan antas på olika sätt.
– Du kan välja själv vilken nivå du vill lägga dig på. Kanske ska du satsa på att bli självförsörjande på sallater, att odla din egen salladsskål?
Själv odlar Sara mycket i tunnelväxthus, även sådant som traditionellt inte brukar anses vara växthusväxter, till exempel blåbär, potatis och fruktträd.
Saras tips till dig utan växthus
- Skapa små miniväxthus över pallkragar och land.
- Använd fiberduk i enkla eller dubbla lager för att öka värmen i jorden.
- Välj sorter som har kort utvecklingstid och gärna lågt växtsätt.
- Odla många olika sorter, lite av varje, för att få en bred mix av grönt.
- Så grönsakerna, utom bönor, även om det är kallt. De flesta fröer klarar kyla. Se tips på frön nedan.
- Skörda små grönsaker – primörer – och njut tidigt på säsongen.
Men, poängterar hon, det går att få skörd i juni även utan växthus.
– Lock på pallkragarna, skyddade lägen och fiberduk kommer man långt med.
Upplägget för #grönajuni presenterades redan i december. Många som hängde på började förså i januari. Men den som har missat första delen ska inte misströsta. Det är inte för sent, peppar Sara.
– Det finns en rad grödor som kan sås nu och hinna bli klara: salladslök och bönor är några exempel. Det går ju så klart också att köpa färdiga plantor. Sen kanske man inte ska förvänta sig att grönsakerna kommer att växa sig jättestora – de purjolökar man skördar i juni kommer att vara lite spädare.
Sara har en medlemsportal där betalande prenumeranter får visst bonusmaterial. Men det är inget krav för att vara med i utmaningen.
– Man kan tagga sina inlägg med #grönajuni på Instagram och även söka efter den taggen för att ta del av andras inlägg. Jag ger också tips i min podd som jag har dragit igång igen. Jag hoppas att fler ska kasta sig in i detta, dela i sociala medier och sprida glädjen i odlandet!
Frön för skörd i juni
- Sallat
- Spenat
- Ruccola
- Ärtskott
- Dill
- Målla
- Pak choi
- Bladraps
- Svartkål
- Grönkål
- Kinesisk salladskål
- Asiatiska kålsorter
- Sockerärter (låga sorter)
- Brytbönor (låga sorter)
- Minigurka