Sara Bäckmo: Så lyckas du med odlingen – och blir självförsörjande
För 17 år sedan, när Sara Bäckmo var på väg hem till en vän, gick hon förbi huset som skulle komma att bli hela hennes värld.
Se också: Odla i pallkrage från start till sådd
– Det var som om något drog mig till huset, och några månader senare flyttade jag in, berättar Sara Bäckmo i sitt program av Sommar i P1.
Trots hål i taket och avsaknad av avlopp stämde allt för den då 25-åriga Bäckmo. Hon ville se huset omringat av grödor och såg sig själv som 100-åring under ett av träden.
Sara Bäckmö började odla
2011 tog hon hjälp av en grävmaskin och vände en gräsmatta på 350 kvadratmeter på tomten. Här började hennes väg mot självförsörjning. När hon väl var igång märkte hon hur hon blev tagen och rörd av insikten: Jag kan odla min egen mat.
Sedan dess har Sara Bäckmo och huset Skillnadens via böcker och sociala medier inspirerat andra och fått fler att känna samma känsla av välbehag genom att odla sina egna grönsaker. I sitt program i Sommar i P1 berättar hon vad som faktiskt krävs för att lyckas med sin egen grönsaksodling.
Sara Bäckmo tipsar: Så når du dina mål med odlingen
Det tog några månader in på 2011 innan Sara Bäckmo fick sin viktigaste insikt i odlingslivet, och som hon säger i sitt sommarprat, den fullkomligt damp ned som en kålrot i huvudet: Det är enkelt att odla.
Hon undvek länge att börja odla för att det verkade så svårt och det var så mycket som skulle vara ordnat innan man kunde komma igång: Man ska ha rätt jord, rätt gödsel och ha tänkt ut hela växtföljden ("Hur växterna skulle flyttas runt i trädgården för att undvika sjukdomar och angrepp", säger Sara Bäckmo i sitt sommarprat).
Men farhågorna var onödiga: För Sara Bäckmo började det mesta gro och mängden grönsaker hon kunde skörda i förhållande till arbetsinsatsen var stor. Det största arbetet låg snarare i att anpassa vad hon odlade till vad familjen ville äta.
– Börja med att sätta upp ett mål för ditt odlingsår, vad vill du uppnå? säger Sara Bäckmo i Sommar i P1 och fortsätter:
– Om du vill bli självförsörjande på grönsaker så är mitt bästa tips att fundera på vilka grönsaker din familj brukar äta.
För Sara Bäckmo var 2011 ett år där hon provade att odla saker hon nästan bara sett på bild tidigare – eller i alla fall väldigt sällan köpte i affären. 2012 var hennes mål att lära sig mer om jorden, de olika grönsakerna och hur de skulle ätas.
2013 satte hon upp höga mål: Hon skulle inte behöva köpa grönsaker mellan juni och december. Detta mål uppnådde hon med råge.
När du gjort din lista över grönsaker du vill odla tipsar Sara Bäckmo om att stryka avokadon.
– Det är en onödig grönsak som vi ganska lätt kan vara utan, säger Sara Bäckmo i sitt program av Sommar i P1.
– Läs på om de övriga grönsakerna. Googla och se hur grönsakerna ser ut när de växer, och se om du kan hitta beskrivningar och bilder på hur exempelvis broccoli, paprika och gurka odlas här i Sverige, säger Sara Bäckmo.
Ät säsongsanpassat – det är enkelt när du odlar själv
När du väl läser på om de olika grödorna så kommer du antagligen upptäcka det Sara Bäckmo upptäckte: Det går att odla året om, det går att skörda året om – och säsongsanpassat är alltid godast.
– Något av det viktigaste för att jag ska kunna skörda under hela året är att jag sår under hela året. Detta är en ganska vanlig missuppfattning bland hobbyodlare, att grönsaker måste sås i jord som är varm, exempelvis på våren. Med några undantag kan de flesta av våra vanligaste grönsaker sås när jorden är sval och till och med frusen, berättar hon i sitt sommarprat.
Och denna odling, som kallas vinterodling, har blivit Sara Bäckmos signum. Genom att alltid ha något på gång i trädgården så växer det ständigt något som är helt rätt i säsong där ute. Och att äta säsongsanpassat blir då enkelt: Du behöver ju bara kolla ut genom fönstret för att se vad som är i säsong just nu.
Sara Bäckmos slutliga tips för att bli självförsörjande är att besluta sig för vad självförsörjande innebär för just dig. Vill du vara självförsörjande en, tre eller tolv månader om året? Man behöver dessutom inte vara självförsörjande på alla grönsaker – det kan väl räcka gott och väl med en, två eller tre sorter?
Källa: Sommar i P1