Så tar du tillvara salvian på bästa sätt i sommar
Tareq Taylors tips: Ta tillvara på salvian
Tareq Taylor passar på att bygga ”trädgårdens roligaste pryl”. Ett kombinerat vattenland och rotisserie, allt för att han ska slippa snurra sin helstekta gris för hand.
Malin Persson och John Taylor skapar mer struktur i grönskan. Trädgårdsmästaren John och Pernilla Månsson Colt passar också på att gallra bland växterna de fått med sig från sina inspirationsresor. Drömmen om The Yellow Book lever fortfarande och i augusti kommer deras trädgård att bedömas.
– Vi har inte nått högstanivån än, men det är en acceptabel folkhemsträdgård, recenserar John Taylor.
Passar bra till bären
Kocken Tareq Taylor passar också på att göra en djupdykning i örtträdgården. Där växer mynta, citrontimjan, vanlig timjan, rosmarin, dill, persilja och den klassiska salvian.
Men trots att salvia nästan är en standardväxt vet långtifrån alla vilken stor potential den har, säger Tareq Taylor.
– Jag ska ge lite tips på vad man kan ha den här lilla skönheten till, säger han i programmet.
Förutom i en Saltimbocca passar salvian bra i diverse söta anrättningar med bär, säger Tareq Taylor. Han tipsar också om att göra sockerlag med salvia till jordgubbarna och sedan servera med vaniljglass.
– Salvian är också en av få örter man med fördel kan torka. Färsk smakar den salvia och sedan kommer den här beskheten. Men det kan man råda bot på genom att torka den, säger Tareq Taylor.
Gör eget örtte på salvia
Han tipsar dessutom om maramia – ett örtte med salvia som hans pappa alltid bjöd på.
Och receptet är enkelt. Allt som behövs är: en kopp, torkade kryddor, hett vatten och en liten sked socker. Sedan är det bara att röra runt och låta stå och dra ett par minuter.
– Sedan är det som att himmelrikets portar har öppnat sig och änglarna sjunger i munnen. Alltihopa på en gång. Det är vansinnigt gott. Sedan går det självklart att kombinera med lite mynta om man vill det. Så har man gjort sig en fantastisk kopp med örtte, säger Tareq Taylor.
Trädgårdstider sänds i SVT1 tisdag 20 juni kl 20.00. Programmet återkommer sedan med två avsnitt tisdag 22 augusti kl 20.00 i SVT1.