Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Så i pallkrage i september för skörd i höst

09 jun, 2021
author Anette Brunsell
Anette Brunsell
Så här ser pallkragen ut i september.
Säsongen går mot sitt slut men i odlaren Anette Brunsells pallkrage fortsätter det att växa. Här skördas späda morötter och snart kommer både kål och pak choi att bjuda på färska blad.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Pallkragen som startades i mars har levererat fantastiskt mycket mat hela sommaren, men så har den också fått ordentligt med vatten, mycket mer än odlingarna på friland.

Se också: Odla i pallkrage: från start till sådd

Odla i pallkrage: från start till såddBrand logo
Odla i pallkrage: från start till sådd

Totalt satsade jag på nio grödor under säsongen. Inte alla på en gång utan genom en serieodling. Med tidig start och en del förgrodda plantor har jag kunnat ta flera skördar efter varandra och verkligen maxat skörden i en ensam pallkrage.

Lådan peakade i juli, men än finns mycket mat kvar och säsongen är inte slut. Det kan bli många fina dagar i trädgård och odlingar. Jag tänker bort med sånt som blivit torrt och tråkigt och in med nytt, för det finns faktiskt en hel del som kan sås även i september.

Bild på pallkragen ovanifrån.

Att odla i pallkrage i september

Jag skulle kunna sätta ut förgrodd bladkål som gillar de svalare dagarna och växer fram till jul. Eller tåliga sallatssorter som klarar någon minusgrad, till exempel 'Little Gem' och vintersallat, den som i butik kallas Mâche. Men denna gång valde jag snabbväxande pak choi och tatsoi som också kommer att leverera under flera månader, kanske hela vintern om den blir mild.

Annons

Jag skulle också kunna använda lådan för att så fleråriga växter som behöver en köldperiod under vintern för att gro, men det får bli i en annan låda.

Nysådderna måste hållas fuktiga och det brukar naturen sköta på egen hand under hösten. Men för att skynda på dem lite täcker jag med odlingsväv i form av en liten tunnel. Den avskräcker också mina sprättsugna höns från att hoppa upp bland småplantorna.

Anette Brunsell sår pak choi och tatsoi i september.

Om inte den nyzeeländska spenaten kastat sig så frodigt över lådkanten hade jag nog täckt hela lådan med väv. Inför vintern täcker jag all jord som inte odlas med cirka 20 centimeter löv. Där jag vet att rådjuren gärna håller till använder jag istället ull. Kan se konstigt ut, men då får jag ha både kål, rosknoppar och blomlökar i fred.

Så fort en yta är ledig finns möjlighet att så nytt. Men eftersom morötterna intill kommer att bre ut sig sår jag inte för nära. Det blir snabbväxande pak choi och tatsoi.

Annons

Lägesrapport i pallkragen i september

Den lilla plantan av nyzeeländsk spenat som självsått sig i ett hörn har vuxit rejält. Sedan den tagit över en tredjedel av lådan håller den nästan på att kväva brytbönorna.

I raden intill har morötterna som såddes i juli tagit fart efter att plocksallaten gjort sitt. En vecka gammal pak choi och tatsoi tittar upp och längst till höger står svartkålen som kämpat på mot värme och larver.

Men jag har gott hopp om att den ska växa till sig under hösten då jag fortsätter att klämma sönder ägg efter kålfjärilar på bladen.

Så här gick det för pallkragen – från mars till september

Pallkragen i mars

Pallkragen när den startades i mars.

Sådd av rädisor, tatsoikål, spenat och en flikig ekbladssallat, 'Cerbiatta', som ger tidig, lång och riklig skörd.

Förodlad salladslök sätts ut i knippen om fem. Plocksallaten kommer att stå kvar längst och bre ut sig mest, men innan den tar över ska resten vara slutskördat.

Annons

Pallkragen i maj

Pallkragen i maj.

Det har redan skördats en del. Rädisorna till vänster ska slutskördas nu. Den asiatiska kålen tatsoi växer bra, en del har plockats som små blad efterhand.

Samma sak med den ekbladsliknande sallaten. Till höger spenat som ska skördas inom kort. I sista raden syns stråna av den förgrodda salladslöken.

Pallkragen i juni

Pallkragen i juni.

Pallkragen ger mer än två personer hinner äta upp. Nu måste jorden täckas och gödslas. Bönorna är i blom.

Annons

Tatsoien är skördad och ersatt med förodlade rosa eterneller. Ekbladssallaten är fortfarande fin och ny sallat har såtts. Salladslöken plockas efterhand. En förgrodd svartkålsplanta ska planteras in.

Pallkragen i september

Pallkragen i september.

En planta av nyzeeländsk spenat har självsått sig till vänster och vuxit rejält. Den konkurrerar med brytbönorna intill.

Morötterna i nästa rad såddes i juli efter att plocksallaten gjort sitt. En vecka gammal pak choi och tatsoi tittar upp och längst till höger står en av sommarvärme plågad svartkål.

Annons