Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Så lyckas du med sådden: förkultivering, direktsådd, omplantering

28 jan, 2016
author Anni Jähde
Anni Jähde
Förkultivering.
Förkultivering inomhus är ett sätt att tjäna lite tid och få tidigare blomning eller skörd.
Gå i vår så-skola och få de bästa tipsen för att lyckas med inomhussådd, utomhussådd och omplantering.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att planera och så är en rolig period under trädgårdsåret - nu är alla drömmar möjliga! Följ våra tips om sådd för ett lyckat resultat.

Steg 1 – Planera

Det är lätt att förköpa sig på fröer, börja därför att fundera över det här:

  • Vad är du sugen på? Blommor och/eller grönsaker? Blommorna kanske ska matcha något som växer intill.Tänk på detta vid val av grönsaker.
  • Var i trädgården ska de växa? Hur mycket plats är det där, är det soligt eller skugga?
  • Om fröerna ska sås inomhus först (förkultiveras), har du lämplig och tillräcklig stor plats för det? Om inte ska du bara välja sorter som kan sås ute direkt.
Se även: Lyckas med luktärterna - bästa sättet att såBrand logo
Se även: Lyckas med luktärterna - bästa sättet att så

Steg 2 – Sådd

  • Nästan alla fröpåsar är som små instruktionsböcker för respektive växt. Läs på baksidan av påsen.
  • Lockas inte att så för tidigt! Sådderna/småplantorna behöver så mycket ljus som möjligt. Sår du direkt utomhus måste temperatur i luft och jord vara tillräckligt varm.
Ringblomsfrön.
Ringblommor är suveräna! Du lyckas nästan alltid med dem. Bäst är att så dem direkt i rabatten.

Direktsådd utomhus

Detta är det enklaste.

Annons
  • Förbered jorden genom att gräva, kratta och eventuellt gödsla den. Den ska vara porös och utan klumpar.
  • Så fröna och vattna. Sätt etiketter med vad du sått! Eventuellt kan du lägga fiberduk över för att höja värmen, bevara fukten och hindra fåglar från att picka bland fröna.
  • Efter hand som fröna gror bör du hålla efter ogräset så det inte konkurrerar ut de späda plantorna. Utomhussådda plantor blir tuffare och inte lika känsliga som dem du sår inomhus. Man kan säga att de blir härdade redan i fröstadiet, precis som i naturen.
Tagetesfrön.
Tagetes kan du så ute direkt, men inomhus i småkrukor har du bättre kontroll och tjänar tid.
Tagetesplantor.
Tagetesplantorna har kommit upp fint och det är dags för utplantering eller omplantering i större kruka.

Förkultivera inomhus

Att så inomhus, förkultivera, kräver lite mer av dig. För att fröet ska gro behövs värme och fukt. Vanlig rumstemperatur funkar fint. Du sår i såjord som är lättare och inte så näringsrik som planteringsjorden man köper.

Annons

Märk sådderna

De första rötterna är känsliga och kan förstöras av för kraftig jord. Egentligen kan du så i vad som helst: gamla glassburkar, småkrukor eller specialbrätten. Sätt etiketter med vad du sått var!

Om du lägger något genomskinligt över brättet eller krukorna så det blir som ett litet växthus, det hjälper det till med att hålla fukt och värme kvar. Så fort det första ljusgröna tittar upp behövs nu så mycket ljus som möjligt. Ställ krukorna/såbrättet i ditt ljusaste fönster – det duger inte med glödlampor, det är helt fel sorts ljus.

Vattna sådden rätt

Frösådder är känsliga. Passa dem med vatten, de får inte torka men inte heller vara dyngsura – då kan de fina små rötterna ruttna. Använd en mjuk stril, och helst rumstempererat vatten. Spolar man över dem för hårt kan de knäckas. Händer något i det här läget, att plantorna inte ser okej ut, är det bättre att slänga dem och börja om. Dåliga plantor blir sällan riktigt bra.

Steg 3 – Omplantering

  • Det första bladparet som slår ut kallas hjärtblad och ser inte ut som karaktärsbladen som kommer därefter. När minst ett par karaktärsbladpar vuxit fram är det dags att plantera om.
  • Plantorna bör sättas i bra planteringsjord i egna krukor. Var väldigt rädd om de vita, tunna rötterna och om den veka stjälken när du tar i plantan.
  • Var nu realistisk när du står och tittar på alla småplantor. Hur många kan du egentligen ta hand om? Hur många har du plats för? Släng de exemplar som är klenast.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons