Så gör du – odla lök från frö
Det är ett sant nöje att skörda egenodlat och spännande att knäcka nya odlingskoder och testa något nytt. Sättlök är dyrt och fröer är billiga. Ofta innehåller en påse flera hundra frön. Lök är en bra stapelvara som kan lagras inomhus ett par månader. Fröodlad lök drabbas inte lika lätt av sjukdomar som odlad från sättlök.
Att vi traditionellt är så inkörda på att köpa sättlök hänger kanske ihop med att lök har lång utvecklingstid och behöver starta varmt. Förr var det inte lika vanligt med privata växthus och uterum och bara de mest inbitna odlarna jobbade med varmbänkar. Dessutom var växtbelysning dyrt före LED-lampornas tid. Vi har helt enkelt levt kvar lite i det gamla, men nu har vi helt andra möjligheter till och med i högre odlingszoner.
Lök kan skördas och avnjutas under hela växtperioden därför kan det vara praktiskt att så både snabbväxande sorter med lite sämre lagringsegenskaper och de mer långsamväxande som lagras över vintern.
Information om varje sort brukar stå på fröpåsen. Det går åt mycket mer lök än vad man tror när det finns fri tillgång. Blasten kan användas både under förodlingen och senare om man tar ett blad här och där. När lökarna börjar växa kan mindre lökar skördas för ätas färska i salladen och för att läggas på grillen.
Så gör du – steg för steg
1. Starta sådderna i februari eller mars. Använd pluggbrätte med djupa hål, ca fyra cm i diameter. Grobarheten hos lök brukar inte vara 100 procent, så därför dubbelt så mycket som beräknad åtgång. Fyll brättet med 3/4-dels god plant jord och resten såjord. Vattna igenom och så tre frö tillsammans som bildar kluster. Täck med en cm jord, platta till och vattna försiktigt ovanpå. Sådden ska hållas fuktig men inte genomvåt. Märk med sort och sådatum för att sen kunna veta när groningstiden är över och näringen är slut i jorden.
2. Ställ sådden i 20–25 grader, gärna med undervärme tills åtminstone hälften av stråna kommit upp. Groningstiden är 10–20 dagar. Ställ sådden svalt i ca 15 grader under växtbelysning och fortsätt att hålla lätt fuktigt.
3. Om blasten tenderar att lägga sig kan den toppas till sex cm ett par gånger under förgroddningen för att få stadigare plantor. Klippet används med fördel som krydda på tallriken.
4. Efter cirka sex veckor är näringen slut i jorden. Det märks på att plant- orna slutar växa och du har dessutom datumet på såstickan till hjälp. Dags att näringsvattna ett par gånger i veckan. Blomgödning duger bra.
5. Viktigt att inte låta plantorna bli utsatta för värme i växthus och uterum under förgroddningen efter-som det kan locka löken att börja växa i förtid och inte nå full storlek senare. Fram till midsommar är målet kraftig blast. När dagarna blir längre börjar själva löken växa till och då behöver den fin blast till sin hjälp.
6. Lök gillar mullrik och sandblandad jord och lite högre pH som man får genom att tillsätta trädgårdskalk enligt påsen eller vedaska. Full sol är också ett krav. Förbered jorden genom att luckra och gödsla med kompost och/eller kogödsel.
7. För att hålla lök och jord frisk bör lök inte återkomma oftare än vart fjärde till vart sjätte år på samma plats.
8. Avhärda plantorna två veckor före utplantering genom att ha dem utomhus i skugga dagtid och ta in eller täcka nattetid.
9. Plantera ut när jorden blivit uppvärmd och risken för frost är över. Det kan vara i maj eller början av juni i högre odlingszoner. Sätt ut pluggen med 15 cm mellan klustren och 25 cm mellan raderna. Man behöver alltså inte dela lökarna utan rötterna får fortsätta att växa ostört. Lökarna kommer att knuffa ut varandra och ta sin plats när de börjar växa.
10. I det späda stadiet kan plantorna vara attraktiva för både sniglar och kaniner. Snigelpellets runt plantorna de första veckorna tills de hunnit växa till sig kan hjälpa. Fiberduk hindrar kaninerna och skyddar också fåglarna från att äta snigelmedel. Viktigt att se till att väven stöttas så att den inte trycker ner blasten.
11. Lök samplanteras gärna med morötter, sallat, tomat, jordgubbar, kål. Däremot brukar ärter och bönor ogilla lök i närheten. En liten varning för att plantera för tätt eftersom lök inte tål konkurrens. Se också till att hålla undan allt ogräs.
12. Runt midsommar kan man ge löken en extra dos naturgödsel, men undvik kväve som finns i guldvatten och hönsgödsel eftersom det ger stor blast, senare mognad och sämre hållbarhet av löken. Vattna under torrperioder.
Dags att skörda & lagra
Blast som börjar lägga sig ner eller torkar signalerar att skördetiden närmar sig. Håll lite koll på väder-leken framåt och skörda löken en torr och solig dag. Den kan mycket väl ligga kvar ovanpå jorden för att torka till så länge det är fint väder. Det är viktigt att lök som ska lagras är riktigt vältorkad.
Har du inte så många lökar kan de torka en och en mellan spjälor annars häng upp dem i knippen på torrt och luftigt ställe, kanske under takutsprånget.
Ansa bort löst och torkat och ta in för vinterförvaring när de är riktigt torra. Fram till jul brukar det inte vara några problem att förvara löken inomhus, men för bästa hållbarhet rekommenderas mörk, torr, sval och luftig plats.
Se över löken då och då. Ta bort de som börjat växa, bli mjuka eller skämda så att de inte smittar varandra.
Lura lökflugan
Man kan råka ut för olika jordbundna sjukdomar och skadedjur, främst lökflugan som sägs bli lite förvillad om man samplanterar löken med andra växter. Marktäckning med kompakt ensilage, träaska eller stenmjöl mellan raderna kan också ha en viss effekt, men behöver upprepas under säsongen. Växelbruk är bästa sättet att förebygga sjukdomar.