Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Så får du perennrabatten att prunka

09 maj, 2017
author Marie Kasimir
Marie Kasimir
Perennrabatt från den Engelska Trädgården vid Svabesholm utanför Kivik i Skåne.
Få bra tips som ger dig sommarens finaste rabatt av perenner!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Växtvalet – största och roligaste utmaningen

Utgå från läget. Tänk på om rabatten ligger soligt och torrt – eller skuggigt och fuktigt. Är den skyddad eller utsatt för vind? Vilken växtzon som trädgården ligger i har också betydelse. På plantskolan brukar det vara lätt att se vilka växter som passar olika förutsättningar.

Renovera eller börja från grunden? Ju mindre trädgård man har, desto viktigare är det att välja det man verkligen älskar. Ofta är det en fördel att inte behöva ta hänsyn till något som finns.

Så skapar du blomstrande sommarkrukorBrand logo
Så skapar du blomstrande sommarkrukor

Stil. Ska det vara strikta rabatter eller romantiskt och vilt? Passar det med olika sorters rabatter i olika delar av trädgården?

Färgtema. Välj antingen varma eller kalla färger som grund, det blir sällan bra att blanda hur som helst. Många gillar en rabatt med en kombination av kalla toner som lila, rosa, blått och vitt, andra vill hellre ha en varm rabatt i gult och orange eller orange och rött. I båda dessa färgskalor är det fint att blanda in limefärgade växter. Det är också effektfullt att blanda in något oväntat, som till exempel växter i kontrastfärger.

Bladens former och färger. Om man enbart planterar flikiga blad, runda blad eller blad i gråblå toner kommer det att se konstigt ut. Samtidigt ska det inte heller kontrastera för mycket. Ett bra riktmärke är att ha tre, fyra olika blad-typer i rabatten. Utöver formen ska man tänka på att variera färgerna. Ett sätt att göra det är att ha en rödbladig växt i rabatten, till exempel en rödbladig alunrot, eller silvriga blad, som lammöron. Anette och Maria är försiktiga med brokiga blad till blommor, det kan se rörigt ut. Däremot kan de passa i en skuggrabatt där det ofta är bladen som står för spänningen.

Annons

Sprid ut blomningstiden. I en rejäl rabatt räknar man med att det behövs nio sorter för att täcka hela säsongen. Om man vill ha blommor från slutet av april till oktober kommer man att märka att de första är de svåraste att hitta. Några tidiga perenner är violer, vårkrage, gulltörel och bergsklint.

Ojämnt antal. Man planterar ofta minst tre plantor av varje sort för att det inte ska bli för plottrigt. Om tre blir för lite tar man fem och en tanke är att man kan sätta dem som en triangel. Är växten väldigt stor kan den stå ensam. Ett udda antal blir mest harmoniskt.

Och så en ros. Kombinationen av rosor och perenner är nästan oslagbar.

Blomform. Tänk efter så att inte allt är stort eller smått, korgblommigt eller med klockor. Blommor med spiror är viktiga för helheten!

Höjder. När rabatten är minst en meter bred är det lagom med tre lager eller band med blommor. Planera så att det blir högt i bakgrunden, mellanhögt i mitten och litet längst fram. Banden kan breddas och minskas. Raka linjer kan göra rabatten stel, det traditionella sättet att motverka det är att sätta växterna i trianglar. Om även det känns stelt, bryt med en bananform.

Doft. Om det känns viktigt att det doftar ska man förstås tänka på det när man gör sina växtval. Olika rosor doftar olika mycket, och det kan vara värt att ha i tankarna när man väljer.

Varaktighet. I en lättskött perennrabatt är det bra med robusta växter som har lång fägring. Vissa växter kommer tillbaka om man klipper ner dem, till exempel daggkåpa.

Växtsätt. En del växter formar sig som kuddar i rabatten, andra väver sig in i mellanrummen och ytterligare andra skickar upp höga svävande spiror. Den här variationen är väldigt viktig för helheten i rabatten.

Fotnot: Tipsen kommer från Anette Cato och Maria Nilsson på besöksträdgården Den Engelska trädgården vid Svabesholm utanför Kivik i Skåne.

Text: Carro Wendt

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons