Så får du påskliljorna att hålla länge
19 feb, 2025


Påskliljornas tid är nu! Härligt knallgula, tacksamma och för några tior ligger de i butiken i väntan på att få öppna sig som solen hemma hos dig. Varför inte göra något annorlunda än att bara sätta dem i en vas?
Annons
Vissa narcisser är riktiga doftspridare, vilket uppskattas av många. Oavsett om du arrangerar narcisser i en hink utomhus eller på fat inne, så håller de längre om de står svalt över natten och får nytt kallt vatten varje dag.
Så håller snittade påskliljor länge:
- Gör ett nytt snitt i påskliljorna om du köpt dem som snittblommor. Ställ blommorna i kallt vatten och tillsätt en halv dos näring. Placera påskliljorna på en sval men inte dragig plats, undvik direkt sol. Låt dem dra 30 minuter innan du gör din bukett.
- Ställ påskliljorna långt från färsk frukt. Frukt utsöndrar gasen etylen som påskyndar blommornas mognadsprocess och får dem att vissna snabbare, vilket gäller alla snittblommor.
- Om man blandar påskliljorna med andra snittblommor i en bukett, är det värt att tänka på att påskliljor har en slemmig växtsaft. Slemmet kan täppa till rören på andra blommor så att de får svårt att suga upp vatten. Så snitta, ställ i kallt vatten en timme och spola av innan du arrangerar din bukett.
- Byt vatten ofta så står buketten längre. Detta med slemmet behöver du inte tänka på med ståupp-buketten. Det räcker att skölja av snittytan innan du placerar buketten på fatet.
Så gör du en fin bukett
Du behöver:
Annons
2 buntar påskliljor.
1 knippe kvistar av valfritt slag, ganska så raka. (Här används kvistar från lärkträd)
Band eller snöre.
Fjäder och vaktelägg eller andra vackra ägg – eller fina stenar.
Litet fat med kant att ställa buketten i.
Gör så här:
- Lägg ett snöre tvärs över bordet, och ovanpå ett lager varvat med kvistar och påskliljor. Upprepa detta tills alla påskliljor och kvistar är utplacerade.
- Samla ihop hela buketten, vira snöret flera varv runt och knyt ihop. Inte för hårt, utan lagom löst så att du kan vrida på stjälkarna lite grann och liljorna får plats att öppna sina mäktiga blommor när de slår ut.
- Klipp med vass sax påskliljorna tvärt av. Skölj av snittytan med kallt vatten. Klipp med sekatör kvistarna till en jämn yta som buketten ska balansera på fatet med vatten i. Dekorera runt om med fjäder och ägg eller fina stenar.
Annons
Foto: Kicki Fischer, TT, Blomsterlandet, Bulbs.se, Colorblends.com
Annons