Tips: Så får du julgranen att hålla sig fin längre!
Plastgranar har blivit mer och mer populära med det är fortfarande många som föredrar en riktigt gran i december.
Vi listar olika sorters granar och hur du bäst tar hand om dem så att de inte börjar barra redan till lucia!
Olika sorters julgranar – vanliga sorter
Svensk rödgran
Den vanliga svenska granen är den mest populära. Den växer snabbt och är därför också den billigaste. Doftar traditionell gran och kan hålla upp till en månad.
Kungsgran
En ädelgran som är tålig, nästan barrfri och har täta grenar. Kommer ursprungligen från Turkiet och Kaukasus. Doftar mer citrus än gran. Kan klara sig flera månader.
Se också: 5 knep för att få julstjärnan att blomma maximalt
Blågran eller stickgran
Mörkgrön och mer tätvuxen än rödgranen. Kommer ursprungligen från USA. Barren är vassa och grenarna styvare än rödgranens. Många tycker att den luktar illa. Barrar inte så mycket och klarar någon, eller några, månader inomhus.
Så får du granen att hålla längre
Köp en färsk gran. Skaka på granen och kolla så att alla barren sitter kvar ordentligt. Du kan också titta på hur färskt kapsnittet är, desto färskare, desto bättre.
Slussa granen in i värmen så att den successivt anpassar sig. Det bästa är att förvara granen ute, helst under tak på en torr plats, eller i ett kallgarage eller en friggebod, tills det är dags att klä den.
Kapa rotändan 2-3 cm, eller skär ett par skåror i den, i samband med att du tar in den.
Skaka granen eller stöt den mot marken innan du tar in den. En nyhuggen gran kan innehålla 10000 småkryp av ett 50-tal olika sorter.
Se också: Så sköter du om din julgran på bästa sätt
Julgransfötter som tillåter bevattning gör att trädet håller sig längre. En julgransfot med en pedalstyrd klämanordning är mest användarvänliga: Sätt julgransfoten med trädet på plats och fixera klämanordningen, så är det klart!
Vattna med kallt vatten.
Undvik att placera granen nära element eller andra värmekällor, om möjligt.