Så blir du av med rosenstrit – insekten som dödar dina utomhusväxter
Växer buskarna eller träden dåligt och dessutom har blad som ser transparanta ut och sedan vissnar? De kan ha angripits av rosenstrit, en insekt som förekommer i södra och mellersta delarna av Sverige.
Namnet till trots angriper rosenstriten inte bara rosor, utan även jordgubbar, äpple, plommon, körsbär, oxel, rönn och vissa hallon- och björnbärssorter.
Hur vet jag att växten drabbats av rosenstrit?
Det kan vara svårt att upptäcka rosenstrit, men ett tidigt tecken är vita prickar på bladen. Skadorna orsakas av rosenstritens nymfer och/eller fullvuxna stritar.
Prickarna är sugskador från stritarna som lever på växtsaften. Ibland är bladen så angripna att de vissnar och ramlar av.
Om du vänder på bladen kan du se de vita-gulgröna nymferna kalasa på bladen, eller den vita fullvuxna insekten med vingar, som är cirka 3,5 millimeter lång. Den ska inte förväxlas med vita flygare, som är mindre.
Bladen kan också bli knottriga och sträva om striten lagt sina bananformade ägg i växten, som de lägger under barken.
Så blir du av med rosenstrit
Rosenstriten är lätt att bli av med så länge striterna inte utvecklats till fullvuxna insekter. Behandla med hemmagjort växtvårdsmedel som innehåller, gelatin, såpa eller paraffinolja, men kom ihåg att upprepa behandlingen flera gånger.
Du kan också köpa en spray som innehåller naturligt pyrethrum, som är effektivt mot olika ohyra på växter.
Ser du en vuxen rosenstrit kan du klämma ihjäl den med fingrarna så att du undviker nya ägg på växten.
Om du klipper ner växten på våren förebygger du angrepp av rosenstrit eftersom övervintrade ägg klipps bort. Det rekommenderas att du bränner grenarna för att undvika att äggen ska kläckas.
Lycka till!